Drikker en du er glad i for mye?
Er du bekymret for om en venn eller et familiemedlem drikker for mye alkohol? På denne siden har vi samlet råd til å ta praten, eller få hjelp.
Er du bekymret for noen nær deg som drikker for mye alkohol? Går alkoholen ut over relasjoner og hverdagen til vedkommende? Det er vanlig å føle både frustrasjon, utrygghet og skam når man er bekymret for noen man kjenner som drikker for mye.
Det finnes mange ulike grunner til at folk drikker, eller mister kontroll over drikkingen. Det er ikke ditt ansvar å løse problemet for den du er bekymret for, men du kan dele bekymringen og la personen få høre om hvordan du opplever situasjonen. Av-og-til kan gi deg råd om alkoholpraten.
Er du bekymret for noen som drikker for mye? Alkoholpraten tar bekymringen din på alvor. Prøv verktøyet, og ta praten.
Hvor mye er for mye alkohol?
For mye alkohol vil alltid variere fra person til person, men generelt handler det om et alkoholforbruk som gir negative konsekvenser for helsen, hverdagen eller relasjonene. Det er gjerne drikking som fører til problemer i arbeid, skole, hjemme eller når man er sammen med andre.
Det er åpenbart at noen har et alkoholproblem hvis man gjentatte ganger drikker seg full i situasjoner det absolutt ikke passer, eller hvis man ofte lukter alkohol.
Hvor bekymret er du for den som drikker?
Så fint at du bryr deg om personen! Les videre for flere råd om hvordan du kan håndtere situasjonen.
Du trenger ikke være alene om bekymringene. Ta alkoholpraten med personen alene, eller sammen med noen andre. Spør fastlegen din om råd om du trenger å snakke med en fagperson.
Slik tar du samtalen om alkoholbruk
Det er helt vanlig og helt forståelig at man er redd for å ta opp temaet med personen du gjelder. Ofte oppfattes det som tabu å snakke om alkoholbruk, særlig hvis det er alkoholbruk utenfor det som anses som ok.
Å ta utgangspunkt i hvordan alkoholbruken påvirker de positive egenskapene til vedkommende kan være en fin inngang. For eksempel: «Jeg har lagt merke til at du ikke virker så glad og fornøyd som du pleier, og jeg har inntrykk av at du har begynt å drikke mer. Det er jo egentlig ikke slik jeg kjenner deg. Jeg tar ikke dette opp for å plage deg, men fordi jeg er bekymret for deg.».
Det lurt å stille åpne spørsmål, for eksempel «Jeg har lagt merke til at du har drukket mye i det siste, hva synes du?». Det er best å unngå krass kritikk, komme med bedømmelser eller å bruke merkelapper som for eksempel «alkoholiker».
Snakk sammen når begge er i fin form
Et klart råd er å snakke med vedkommende når den du er bekymret for er edru, aldri når han eller hun har drukket. Fortell hvordan vedkommende sin drikking påvirker deg. For eksempel: «Jeg blir både trist og veldig flau når du drikker, fordi du blir så bråkete og kranglete. Noen ganger dropper jeg å invitere deg i middagsselskap for å være sikker på at det blir en hyggelig kveld for alle. Jeg er bekymret for deg.» Man bør unngå å være fordømmende. Det er fint å si at man vil støtte og hjelpe en venn med å ta tak i et alkoholproblem. Det er da viktig å huske at din venn selv må ønske hjelp og vil gjøre en egeninnsats.
Av-og-til har en egen test der man kan fylle inn hvor mye man drikker, hvor ofte man drikker og hvordan man selv vurderer alkoholkonsumet. En slik test kan være et nyttig første steg å tipse den som drikker for mye om. Sjekk ut Drikkestatus her.
Husk: Du kan bety noe, men det er ikke ditt ansvar
Både terapeuter og alkoholikere i behandling hevder at det er lite vi som står ved siden av kan gjøre for å få en alkoholiker til å kutte i alkoholkonsumet. Personen det gjelder må selv ønske må selv ønske å oppsøke hjelp og må selv gjøre endringer i drikkevanene sine. Vi kan gi uttrykk for vår bekymring, og vi kan fortelle dem hvordan drikkingen påvirker oss. Om din bekymring ikke påvirker dem, kan det kanskje bidra til at de tenker seg om en gang ekstra og forstår at andre har lagt merke til drikkingen. Mange som drikker for mye tenker ikke så mye over hvordan relasjonene påvirkes, så da er det fint at du kan fortelle det.
Hender det at du drikker sammen med personen du er bekymret for?
Det kan være vanskelig å endre sine egne alkoholvaner. Men det er lurt å være forsiktig. Om du drikker sammen med personen du er urolig for, kan det være vanskeligere å kutte ned på sitt eget alkoholkonsum. Forsøk heller å gjøre noe annet hyggelig sammen.
Det er lurt. Vær bevisst på å ikke legge opp til drikkeanledninger sammen med den det gjelder, forsøk heller å gjøre noe annet hyggelig sammen.
Dette gjør du hvis alkoholen er blitt et problem
Trenger du noen å snakke med?
Det kan være lurt å lufte tankene dine med andre. Her finner du en oversikt over ulike hjelpetjenester:
På RUSinfo 915 08 588 kan man få svar på alle spørsmål om alkohol og rus. Her kan man også chatte eller sende inn spørsmål.
Hvis personen du er bekymret for har barn kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge. Ring 116 111. Fra utlandet må du ringe (+47) 954 11 755.
Ved å ringe Kirkens SOS på 22 40 00 40 kan du snakke med noen om det du skulle ønske. Tjenesten er døgnåpen. Her kan man også chatte eller skrive inn melding.
Mental Helse har en telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Telefonnummeret er 116 123 eller besøk mentalhelse.no. Fra utlandet må du ringe (+47) 91 116 123.
Var dette nyttig?
Takk for din tilbakemelding!
Takk for din tilbakemelding!
Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.