En alkoholenhet

Hvor mye du drikker regnes i alkoholenheter.

En standard alkoholenhet inneholder ca. 12 gram alkohol, og gir ca. 0,25 promille. Har man drukket en alkoholenhet har man alltid fått samme mengde ren alkohol i kroppen, enten det for eksempel er 0,33 liter pils eller 0,04 liter brennevin.

1 enhet alkohol = 12 g alkohol = 0,25 promille

Eksempler på 1 alkoholenhet er:

En flaske (33 cl) pils på 4,5 vol %
Et lite glass vin (12,5 cl) på 12 vol %
Et enda mindre glass sterkvin (7,5 cl) 20 vol %
Et svært lite glass brennevin (4 cl) 40 vol %

Glassene rommer ofte mer. Skal du telle antall alkoholenheter, så vurder også størrelsene på glassene:
En halvliter øl = 1,5 enhet alkohol
Et stort glass vin (17,5 cl) = 1,5 enhet alkohol

Alkoholinnholdet i en standard enhet varierer likevel fra land til land. I Storbritannia inneholder en enhet eksempelvis ca 8 g ren alkohol og i USA ca 14 g ren alkohol.

Vi drikker forskjellig, noen tar seg ett glass vin på daglig basis, andre drikker langt sjeldnere, mens noen drikker mye når de først drikker. Det er ikke slik at alle tåler like mye. Men hvor går egentlig grensen? Her kan du lese om å telle enheter.

Alkoholprosenten beskriver hvor mye ren alkohol det er i drikken, her kan du lese mer om alkoholprosent og se klassifisering av drikkesort etter alkoholprosent.

1 enhet alkohol = 12 g alkohol = 84 kcal (pluss det som ellers er i drikken)

Hvor mye kalorier det totalt sett er i en enhet alkohol bestemmes av hva som er i drikken i tillegg til selve alkoholen (etanolen), det er ulikt kaloriinnhold i vin og øl, for eksempel. Her kan du lese mer om kalorier i alkoholholdig drikke.