Slik snakker du med tenåringen om alkohol

Ungdom med foreldre som setter tydelige grenser for alkohol, drikker mindre enn jevngamle som ikke har slike regler. Her får du tips og råd til hvordan du kan få en god dialog med ungdommen din om alkohol.

Når bør man begynne å snakke om alkohol?

Snakk om alkohol så snart du tenker at barnet ditt er modent nok til å forstå hva det er. Ikke vent til han eller hun blir tenåring. På denne måten signaliserer du til barna dine at dette er noe som ikke er farlig å snakke om. Ta samtalen når barnet eller ungdommen selv inviterer til den, og fortsett å ta opp temaet med jevne mellomrom.

Bruk hverdagslige knagger som en avisoverskrift, en invitasjon til sommerfest eller en søndagsmiddag som inngang. Jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet ditt om alkohol, jo lettere blir det for dere å holde den gode dialogen gjennom ungdomsårene.

Tenk at dette er en av flere samtaler dere skal ha om dette temaet. Du trenger ikke å si alt på en gang.

Er du og barna dine samsnakka om alkohol?


Så bra at dere har snakket sammen! Det kan være lurt å ta opp temaet igjen med jevne mellomrom. Jo mer man snakker sammen, jo lettere blir det å snakke om det man synes er vanskelig.


Mange gruer seg litt til å ta praten om alkohol. Ikke tenk på det som en stor samtale du må forberede veldig. Det er bedre å ha flere korte samtaler, enn å vente på det perfekte øyeblikket til å ta den store, alvorlige praten.


Hvordan får jeg en god og åpen samtale når barnet blir tenåring?

I tenårene møter ungdom mer motstand enn de gjorde da de var yngre. De får kritiske blikk på gata, de evalueres og karaktersettes i skolen, og de er sin egen strenge dommer i hverdagen. Da er det ekstra viktig at de ikke møter det samme dømmende og skeptiske blikket hjemme.

Vis at du er en mamma eller en pappa som er der og elsker dem uansett. Trøst dem når de har det dårlig, hjelp dem når de står fast og lytt til dem uten å dømme. Skal du få til en åpen og ærlig samtale om rus og andre ting som er vanskelige å snakke om, må du først vise at du er en voksen det er trygt og godt å åpne seg for.


Slik blir du en tenåringen vil snakke med

Lytt: Vis interesse, vær nysgjerrig, og still spørsmål. Slik viser du at du er interessert i barnet ditt.

Bekreft: «Det hadde jeg også synes var vanskelig, hvis venninna min sa det til meg».

Hjelp: Ofte vil en god samtale gi barnet de verktøyene det trenger for å løse situasjonen selv, men noen ganger trengs det hjelp fra en voksen. Vis at du er en de kan spørre.


Seks råd til deg som er tenåringsforelder

Forskning viser at i familier hvor de har klare regler for alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig. Et godt råd er derfor å ha klare regler, og konsekvenser for å bryte dem.

  • 1. Vær samsnakka med ungdommen om alkohol

    Snakk sammen med ungdommen din om alkohol, om hva som skjer med kroppen når man drikker, hvilke risikofylte situasjoner man kan havne i, og hvilke regler dere har hjemme. Slik skaper du også rom for ungdommen din til å stille spørsmål og fortelle deg om sine tanker og erfaringer med alkohol.

  • 2. Ha tydelige regler

    Ikke vær redd for å ha regler for tenåringen. Det er mye omsorg i å sette grenser. Snakk sammen om regler for blant annet alkohol, innetider og festing, og konsekvenser dersom reglene dere har snakket om brytes.

  • 3. Vær samsnakka også med andre foreldre

    Bli kjent med andre foreldre. Snakk om hva som gjelder for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø, og vær rådgivere og støttespillere for hverandre.

  • 4. Vær tilgjengelig for ungdommen dersom noe skjer

    Gjør ungdommen din trygg på at det alltid går an å komme til deg, og at det er viktig å ringe om noe skulle skje med dem eller deres venner. Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer, selv om det er midt på natten.

  • 5. Tenk over hvordan du er som rollemodell.

    Ungdom ser opp til foreldrene sine, også når det kommer til alkohol. Bruk alkovett, og ha et bevisst forhold til hvor ofte og hvor mye du drikker.

Relaterte saker