Slik snakker du med tenåringen om alkohol

Ungdom med foreldre som setter tydelige grenser for alkohol, drikker mindre enn jevngamle som ikke har slike regler. Her får du tips og råd til hvordan du kan få en god dialog med ungdommen din om alkohol.

Når bør man begynne å snakke om alkohol?

Snakk om alkohol så snart du tenker at barnet ditt er modent nok til å forstå hva det er. Ikke vent til han eller hun blir tenåring. På denne måten signaliserer du til barna dine at dette er noe som ikke er farlig å snakke om. Ta samtalen når barnet eller ungdommen selv inviterer til den, og fortsett å ta opp temaet med jevne mellomrom.

Bruk hverdagslige knagger som en avisoverskrift, en invitasjon til sommerfest eller en søndagsmiddag som inngang. Jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet ditt om alkohol, jo lettere blir det for dere å holde den gode dialogen gjennom ungdomsårene.

Tenk at dette er en av flere samtaler dere skal ha om dette temaet. Du trenger ikke å si alt på en gang.

Har du snakket med barna dine om alkohol?


Så bra at dere har snakket sammen! Det kan være lurt å ta opp temaet igjen med jevne mellomrom. Jo mer man snakker sammen, jo lettere blir det å snakke om det man synes er vanskelig.


Mange gruer seg litt til å ta praten om alkohol. Ikke tenk på det som en stor samtale du må forberede veldig. Det er bedre å ha flere korte samtaler, enn å vente på det perfekte øyeblikket til å ta den store, alvorlige praten.


Hvordan får jeg en god og åpen samtale når barnet blir tenåring?

I tenårene møter ungdom mer motstand enn de gjorde da de var yngre. De får kritiske blikk på gata, de evalueres og karaktersettes i skolen, og de er sin egen strenge dommer i hverdagen. Da er det ekstra viktig at de ikke møter det samme dømmende og skeptiske blikket hjemme.

Vis at du er en mamma eller en pappa som er der og elsker dem uansett. Trøst dem når de har det dårlig, hjelp dem når de står fast og lytt til dem uten å dømme. Skal du få til en åpen og ærlig samtale om rus og andre ting som er vanskelige å snakke om, må du først vise at du er en voksen det er trygt og godt å åpne seg for.


Slik blir du en tenåringen vil snakke med

Lytt: Vis interesse, vær nysgjerrig, og still spørsmål. Slik viser du at du er interessert i barnet ditt.

Bekreft: «Det hadde jeg også synes var vanskelig, hvis venninna min sa det til meg».

Hjelp: Ofte vil en god samtale gi barnet de verktøyene det trenger for å løse situasjonen selv, men noen ganger trengs det hjelp fra en voksen. Vis at du er en de kan spørre.


Seks råd til deg som er tenåringsforelder

Forskning viser at i familier hvor de har klare regler for alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig. Et godt råd er derfor å ha klare regler, og sanksjoner for å bryte dem. Våg å være tydelig

 • 1. Snakk med ungdommen om alkohol.

  Hvis dere har hatt gode samtaler om de negative konsekvensene av å drikke alkohol, blir det lettere for dem å stå imot drikkepress. Mange ungdommer drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av fellesskapet, og da kan det være fint å ha en streng forelder å skylde på.

 • 2. Vær kjip - sett grenser.

  Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.

 • 3. Ikke send med alkohol på fest.

  Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.

 • 4. Allier dere med andre foreldre.

  Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.

 • 5. Vær tilgjengelig.

  Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta

 • 6. Vær en rollemodell.

  Gå foran med et godt eksempel. Bruk alkovett, og ha et bevisst forhold til hvor ofte du drikker og hvor mye du drikker. Ungdom i dag ser opp til foreldrene sine og det er en enorm ressurs. De ser opp til dere som rollemodeller – og det gjelder også deres omgang med alkohol. De speiler ofte det de har vokst opp med.

Relaterte saker