Ikke la påskekosen gå i (vin)dunken

Påsken er et etterlengtet pusterom og et varsel om lysere tider. Men idet vi unner oss litt ekstra, både i egget og i glasset – kan det være verdt å huske på hvordan de ekstra glassene kan påvirke de minste.

Barn påvirkes før du gjør det

90.000 barn vokser opp med foreldre som drikker for mye. I tillegg kommer alle de som har ubehagelige opplevelser med foreldres drikking innimellom.

Påske er høytid for gode minner for barn, minner de tar med seg livet ut. Men når påsken ringes inn, skyter også salgstallene til Vinmonopolet i været. Fri fra jobb og hyttekos øker risikoen for at du starter å drikke tidligere på dagen, eller at du drikker mer enn du hadde tenkt.

Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, sier det kan være lurt å stoppe i god tid før man kjenner seg påvirket av alkoholen, siden barna gjerne merker endringen først.

–  Det kan være vanskelig å oppdage når det går fra å være trivelig, til å bli ubehagelig for barna. Der vi voksne blir litt gladere, følere oss litt morsommere og litt mer levende etter noen glass – ser vår lykkepromille annerledes ut med barneøyne, påpeker Kaski.

Maks to glass

Mange barn synes det er helt greit at foreldrene drikker litt vin eller en øl innimellom. Men Kaski sier det ofte skal mindre alkohol til enn mange voksne tror før barn kan bli utrygge.

– Et glass vin til maten eller en øl i solveggen kan være godt. Men for barna sin del bør man tenke seg om før det ene glasset blir til tre, sier hun.

En undersøkelse gjennomført på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til viser nemlig at de fleste barn ønsker at voksne drikker null, ett eller maks to glass alkohol når de er sammen med dem.

Det trenger med andre ord ikke være snakk om misbruk eller fyll før alkoholbruk påvirker barna negativt.

–  Felles for de fleste barn er at de ønsker seg foreldre som oppfører seg akkurat slik de pleier, også i påsken, sier Kaski.

Barnas behov foran eget ubehag

Undersøkelser viser at nesten halvparten av befolkningen synes det drikkes for mye alkohol med barn til stede. Mange legger altså merke til foreldre som drikker litt for mye rundt barna sine. Det kan være en nevø som synes det er ubehagelig når de voksne drikker i et selskap, eller ei jente som trekker seg litt unna på ferie med mamma eller pappa. Da er det viktig at vi voksne tar grep.

–  Selv om det kan være vanskelig å vite hva vi kan gjøre, er det viktig at vi tør å handle på den vonde magefølelsen, mener Kaski. - Barnas behov må gå foran vårt eget ubehag.

Nesten 1 av 10 barn opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Mange av disse forteller det ikke til noen. Men barn trenger voksne som ser dem.

Her er noen tips til hva du kan gjøre dersom du er bekymret for et barn: 
  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer
  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre for å ta hånd om situasjonen?
  • Si ifra til andre personer som er tett på barnet i hverdagen, for eksempel lærere eller helseykepleiere
  • Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med

Barn påvirkes før du gjør det

Påsken er høytid for å nyte – og det skal vi kunne unne oss. Og når påskeroen etter hvert senker seg, kan det smake med et glass vin til maten eller en øl i solveggen. Men idet vi unner oss litt ekstra, kan det være verdt å huske på hvordan de ekstra glassene kan påvirke de minste. For barn påvirkes ofte før du gjør det.

Relaterte saker