Slik hjelper du barn som sliter med fulle foreldre

– Det er viktig å vise barna at man bryr seg, råder Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til. Nesten 1 av 10 barn opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol.

Mange legger merke til foreldre som drikker litt for mye rundt barna sine. Hva kan man gjøre i sånne situasjoner?

– Hvis vi ser barn som sliter på grunn av voksnes drikking, så skylder vi dem å ta grep. Selv om det kan være vanskelig å vite hva vi kan gjøre, er det viktig at vi tør å ta grep. Barnas velvære må gå foran vårt eget ubehag. På ferie har ikke barn mulighet til å søke trøst hos en lærer eller en snill nabo, slik de kan hjemme. Derfor er det enda viktigere at du som voksen våger å gå inn i situasjonen, selv om du ikke kjenner barnet, råder Eriksrud.

– Selv om det kan være vanskelig å vite hva vi kan gjøre, er det viktig at vi tør å ta grep. Barnas velvære må gå foran vårt eget ubehag.

Et barn du kjenner?

Hvert år får Av-og-til mange anonyme historier fra mennesker som har vokst opp med foreldre som drakk for mye.

Mange forteller at det aller verste var at ingen andre voksne våget å gripe inn. Hvis det er et barn du kjenner, eller et barn som er en del av reisefølget ditt, er derfor anbefalingen å ta kontakt med barnet.

– Vis barnet at du ser hva som skjer. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du bryr deg. Inviter gjerne barnet med på aktiviteter. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie, forklarer Eriksrud.

Om du kjenner foreldrene kan det også være lurt å snakke med dem når de er edru. Vær konkret og si hva du har sett, og hvorfor du tenker det er problematisk.

Et fremmed barn?

Situasjonen kan være litt vanskeligere hvis du ikke kjenner barnet, men eksempelvis ser det sammen med familien på avstand.

– Om situasjonen tillater det, kan det også være mulig å prøve å få kontakt med barnet, og spørre hvordan han eller hun har det, sier Eriksrud.

Om det ikke er naturlig å snakke med barnet, kan det være lurt å ta kontakt med andre ansvarspersoner. Det kan være for eksempel en lærer, helsesykepleier, eller personalet på hotellet. Fortell hva du har sett og spør om de kan holde øye med barnet.

– For barn som opplever denne situasjonen kan det bety alt at noen av oss som er rundt tar grep. Da bør vi også gjøre det, oppfordrer Eriksrud og avslutter med en oppfordring til alle foreldre i sommer:

– Kos dere masse, men bruk alkovett når du er sammen med barn. Tenk gjennom om du skal drikke og når du skal stoppe. Still deg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt?

Kort oppsummert:

  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer.
  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker.
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre?
  • Si ifra til ansvarspersoner, som for eksempel lærer, helsesykepleier kabinpersonale eller hotellansatte.
  • Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med. Den når du på 116 111 om du ringer fra Norge, og +47 954 11 755 om du ringer fra utlandet.

Relaterte saker

«Du får ikke denne sommeren tilbake – det gjør ikke barna våre heller»

Hvor mange barn har foreldre som sliter med alkohol?

– Ofte trenger vi ikke mer enn ett glass på deling