Slik hjelper du barn som sliter med fulle foreldre

Nesten 1 av 10 barn opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Her er rådene om hva du kan gjøre når du ser barn som sliter.

Mange legger merke til foreldre som drikker litt for mye rundt barna sine. Det kan være en gutt som virker ubekvem i juleselskap, eller ei jente som er tydelig flau over foreldrene sine som har drukket litt for mye. I jula kan dette være ekstra utfordrende for barna. Jula setter forstørrelsesglass på følelsene våre: Det som er fint blir enda finere, og det som er vondt kan bli enda vondere. Mange barn har høye forventninger til julefeiringen, men kan bli trist eller lei seg når de oppdager at alkoholen setter en stopper for julekosen. Når skoleferien starter forsvinner også hverdagen for barna. Man er gjerne «fanget» med familien sin.

Da er det ekstra viktig at vi som står rundt tør å ta grep. Selv om det kan være vanskelig å vite hva vi kan gjøre, er det viktig at vi tør å handle på den vonde magefølelsen. Barnas velvære må gå foran vårt eget ubehag.

Et barn du kjenner?

Hvert år får Av-og-til mange anonyme historier fra mennesker som har vokst opp med foreldre som drakk for mye.

Mange forteller at det aller verste var at ingen andre voksne våget å gripe inn. Hvis det er et barn du kjenner, er en del av familien eller omgangskretsen din, er derfor anbefalingen å ta kontakt med barnet.

Vis barnet at du ser hva som skjer. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du bryr deg. Inviter gjerne barnet med på aktiviteter. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie.

Om du kjenner foreldrene kan det også være lurt å snakke med dem når de er edru. Vær konkret og si hva du har sett, og hvorfor du tenker det er problematisk.

Et fremmed barn?

Situasjonen kan være litt vanskeligere hvis du ikke kjenner barnet, men eksempelvis ser det sammen med familien på et offentlig sted.

Om situasjonen tillater det, kan det også være mulig å prøve å få kontakt med barnet, og spørre hvordan han eller hun har det. Om det ikke er naturlig å snakke med barnet, kan det være lurt å ta kontakt med andre ansvarspersoner. Det kan være for eksempel en lærer, helsesykepleier, ansatte på en restaurant eller personalet på et hotell. Fortell hva du har sett og spør om de kan kan ta grep.

Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge. Her kan du anonymt lufte dine tanker, og få tips og råd om situasjonen. Denne når du ved å ringe 116 111 eller +47 954 11 755 fra utlandet.

For barn som opplever denne situasjonen kan det bety alt at noen av oss som er rundt tar grep. Da bør vi også gjøre det.

Bruk alkovett rundt barn

Husk at også barn rundt deg kan oppleve at du drikker for mye. Undersøkelser Av-og-til har gjennomført viser at barn og unge synes voksne kan drikke maks to glass alkohol når man er sammen med dem. Samtidig mener mange voksne det er greit å drikke mer.

Skal du være sammen med barn bør du derfor tenke over om du skal drikke og når du skal stoppe. Still deg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt?

Relaterte saker

Er champagnefrokost på 17. mai en god idé?

Oslo-ordførerens oppfordring: – Vi må følge med i våre nabolag

– Vi må tørre å tro at det skjer vonde ting