Slik hjelper du barn når foreldrene drikker for mye

Nesten 1 av 10 barn opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Her er rådene om hva du kan gjøre når du ser barn som sliter.

Gutt lenser seg vekk fra mor som er litt alkoholpåvirket. Barn merker få alkoholenheter.

Mange legger merke til foreldre som drikker litt for mye rundt barna sine. Det kan være en nevø som virker litt ubekvem når de voksne drikker i et selskap, eller ei jente som trekker seg litt unna på ferie med mamma eller pappa.

Viktig å gjøre noe

Det er viktig at vi som står rundt tør å ta grep, og gjør noe hvis vi er bekymret for barn i vår omgangskrets. Selv om det kan være vanskelig å vite hva vi kan gjøre, er det viktig at vi tør å handle på den vonde magefølelsen. Barnas velvære må gå foran vårt eget ubehag.

Dette kan du gjøre hvis du er bekymret

  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer.
  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker.
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre for å ta hånd om situasjonen?
  • Si ifra til andre personer som er tett på barnet i hverdagen, for eksempel lærere eller helseykepleiere.
  • Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med.

Et barn du kjenner?

Hvert år får Av-og-til mange anonyme historier fra mennesker som har vokst opp med foreldre som drakk for mye. Mange forteller at det aller verste var at ingen andre voksne våget å gripe inn. Hvis det er et barn du kjenner, er en del av familien eller omgangskretsen din, er derfor anbefalingen å ta kontakt med barnet.

Vis barnet at du ser hva som skjer. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du bryr deg. Inviter gjerne barnet med på aktiviteter, som spillkveld eller en tur i skogen. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie.

Dersom du er til stede i en situasjon der en forelder drikker for mye foran barnet sitt, kan du prøve å snakke med vedkommende på en rolig og diskré måte. Vær konkret og si hva du har sett, og hvorfor du tenker det er problematisk. Dersom denne personen allerede er for beruset til at det går an å ha en normal samtale, er det best å vente til dagen etter og heller prøve å skjerme barnet mest mulig.

Et barn du ikke kjenner?

Situasjonen kan være litt vanskeligere hvis du ikke kjenner barnet, men eksempelvis ser det sammen med familien på et hotell, en restaurant, bussen eller annet offentlig sted.

Om situasjonen tillater det, kan det likevel være mulig å prøve å få kontakt med barnet, og spørre hvordan han eller hun har det. Om det ikke er naturlig å snakke med barnet, kan det være lurt å ta kontakt med andre ansvarspersoner. Det kan være for eksempel være ansatte på en restaurant, personalet på hotellet eller skolen der barnet går. Fortell hva du har sett og spør om de kan kan ta grep.

Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge. Her kan du anonymt lufte dine tanker, og få tips og råd om situasjonen. Alarmtelefonen når du ved å ringe 116 111 eller +47 954 11 755 fra utlandet.

For barn som opplever denne situasjonen kan det bety alt at noen av oss som er rundt tar grep. Da bør vi også gjøre det.

Bruk alkovett rundt barn

Husk at også barn rundt deg kan oppleve at du drikker for mye. Undersøkelser Av-og-til har gjennomført viser at barn og unge synes voksne kan drikke maks to glass alkohol når man er sammen med dem. Samtidig mener mange voksne det er greit å drikke mer.

Skal du være sammen med barn bør du derfor tenke over om du skal drikke og når du skal stoppe. Still deg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt?

Relaterte saker