Snakk med ungdommen om alkohol før påskeferien

Årets påskeferie kan være et etterlengtet pusterom for både foreldre og ungdommer. Men når tenåringen blir overlatt til seg selv i påsken, er det viktig at dere har tatt praten om alkohol.

En jentegjeng på ca. 12 årsom sitter i ring utendørs. De ler og koser seg

Skrevet av

Ragnhild Kaski
Ragnhild Kaski
Generalsekretær
411 01 621
ragnhild@avogtil.no

Ferietid er festetid

Mange familier tilbringer påskeferien på hytta. Flere av oss lar ungdommen vår være hjemme alene, noen for aller første gang. Frihet fra familien og et pusterom er etterlengtet, og noe vi unner ungdommen vår. Men det betyr ikke at du trygt kan overlate tenåringen din til seg selv i påsken, og krysse fingrene for at alt går bra.

Sannsynligheten for at husets tenåring drar på en hjemmefest og eksperimenterer med alkohol i påsken er nemlig stor. Du kommer ikke til å være der når poden din er med på shottekonkurranser, drikkeleker eller mikser drinker med alt for høy alkoholprosent. Derfor er det viktig at du snakker med tenåringen din før du reiser, og at du forsikrer deg om at det er noen andre voksne til stede som du stoler på.

Foto: Jorunn Valle Nilsen

Ungdomsfylla er farlig

Det er farlig at ungdom under 18 år drikker alkohol. Tenåringens hjerne er under ombygging, og evnen til å vurdere risiko blir mindre. Risikoen for ulykker stiger under alkoholpåvirkning, og sex man angrer på skjer oftere når man har drukket. Vi vet at alkohol fjerner hemninger og hemmer den kritiske sansen. Ungdomsfylla er kort sagt en farlig cocktail.

Det beste forsvaret mot ungdomsfylla, er kjipe foreldre.

Foreldrene er viktig

Selv om vi unner ungdommen vår frihet og pusterom, er det viktig at vi som foreldre snakker med ungdommen vår om alkoholbruk før vi reiser av gårde på påskeferie. For selv om ungdomstid betyr brytningstid, betyr ikke det at foreldrenes rolle er utspilt. Langt ifra. Forskning viser faktisk det motsatte. Foreldre er de ungdom hører mest på når det gjelder alkohol. Derfor er det viktig at vi som foreldre setter tydelige grenser for våre ungdommer, og tør å være kjip.

Her er fem råd til deg som forelder:

Relaterte saker