Knuser myten om juleakevitt – en gang for alle!
Jula er en tradisjonsrik høytid, og for mange inkluderer det et glass eller to med akevitt til julemiddagen. Myten om at akevitten setter fart på fordøyelsen, lever fortsatt i beste velgående, til tross for at den gang på gang har blitt avlivet av flere forskere.
«Jeg tar meg litt akevitt, så blir magen bedre».
Vi har alle hørt det før. Påstanden fra et familiemedlem, idet det blir tilbudt akevitt til juleribba. Fulgt opp med: «Den hjelper magen med å bryte ned alt fettet».
Myten om at akevitt er bra for fordøyelsen henger igjen fra tidlig 1500-tall, hvor vi har funnet vår første skriftlige kilde om akevitt i Norge. I 1531 sendte lensherren på Bergenhus festning, Eske Bille, et vann, aqua vitae, til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim, som skulle hjelpe mot alle de sykdommene et menneske kunne få «innvortes» (SNL, 2021).
I dag, 500 år senere, vet vi bedre.
Så, hvorfor sier vi fortsatt at akevitten setter fart på fordøyelsen?
En av hovedingrediensene i akevitt er karve. Karve er et krydder som tradisjonelt er brukt som urtemedisin mot fordøyelses- og luftplager. Dette er med på å holde liv i myten om at drikken er bra for fordøyelsen.
I dag har flere forskere funnet ut at alkoholholdige drikker som snaps og akevitt faktisk bidrar til at den fete maten forblir i magen mye lenger, og samtidig minsker den forbrenningen.
- Den mest kjente studien er en sveitsisk studie om nasjonalretten fondue, som sto på trykk i British Medical Journal julen 2010. Den slo fast det ikke var gunstig for fordøyelsen å drikke alkohol til fet mat.
- En annen studie, som sammenlignet forbrenningen av fet mat hos noen som drakk whisky med noen som drakk vann, viste samme resultat. De som hadde drukket whisky, hadde fortsatt 40 prosent av maten igjen i tarmen etter tre timer, mens de som hadde drukket vann kun hadde 10 prosent igjen.
Hvordan påvirker alkohol egentlig magen?
Alkoholholdige drikker kan være skadelig for mange av kroppens organer, også mage og tarm. Mye alkohol hemmer dessuten tarmens opptak av næringsstoffer som fett, proteiner og sukker.
Alkohol suges opp (resorberes) fra magen og den øvre delen av tynntarmen. På den måten kan alkohol påvirke slimhinnen i denne delen av fordøyelseskanalen. Derfor er det vanlig at symptomer som smerter, diaré og kvalme dukker opp hos dem som drikker mye alkohol.
I tillegg er det ofte slik at vi spiser mye usunn mat når vi har drukket alkohol, og det er også med på å påvirke fordøyelsen vår.
Hva kan jeg gjøre for forbrenningen da?
Det beste tipset for å øke forbrenningen etter å ha fortært en god julemiddag, er fysisk aktivitet. Så, i tillegg til å binge julefilmer på sofaen i romjulen, bør vi legge inn en gåtur, eller til og med en skitur, i løpet av juledagene!
I tillegg er vann en viktig kilde til bedre gjennomstrømming i mage og tarm.
Nå som vi vet at akevitt ikke kurerer sykdommer, eller hjelper på fordøyelsen etter julemiddagen, kan vi bli enige om å knuse den myten en gang for alle?
God jul!
- Akevitt. Store norske leksikon (snl.no) 2021.
- Effect on gastric function and symptoms of drinking wine, black tea, or schnapps with a Swiss cheese fondue: randomised controlled crossover trial The BMJ. 2010.
- Effect of ethanol and some alcoholic beverages on gastric emptying in humans A. Franke, S. Teyssen, H. Harder & M. V. Singer, 2009.
- Føler du deg bedre i magen med en akevitt til julematen? Forskning.no, 2019.