– Vi må tenke over hva slags vaner vi lærer videre

Han er foredragsholder, medarbeider på akuttinstitusjon for ungdom og renholder offshore. Men mest av alt er Alexander (28) en forkjemper for åpenhet.

Ikke rosenrødt

– Mer åpenhet er viktig for folkehelsen. Åpenhet redder liv, sier han.

I snart ti år har Skadberg reist landet rundt og delt sin historie, der en vanskelig oppvekst med adopsjon, rus, mobbing, overgrep og ADHD står sentralt.

– Jeg er et talerør for mange stemmer som ikke blir hørt, og ser på det som at min oppgave er å være synlig og si ting høyt. Jeg forteller om livet sånn det faktisk er for å vise at alt ikke er rosenrødt, selv om Norge blir omtalt som «verdens lykkeligste land».

Svart-hvitt bilde av en ung mann med hatt og briller, som står inntil en vegg. Han smiler bredt og ser inn i kamera.

Skjult alkoholisme

Alexander ble adoptert fra Colombia da han var to år, og vokste opp med mor, far og bror i Bodø. Faren hadde et alkoholproblem, og broren havnet i et dårlig miljø med rus, kriminalitet og prostitusjon. Alexander ble med i dragsuget. I dag er han opptatt av bevisstgjøring som nøkkelen til bedre oppvekstvilkår.

– Det er mye skjult alkoholisme der ute. Voksne bør minske alkoholbruk når ungene er små, men de må også være til stede når barna blir ungdommer. Det er mye foreldre ikke får med seg av mobbing og kjøp og salg av rusmidler, blant annet. Derfor er det viktig å være bevisst. Vi må se, høre og forstå ungdom.

En ung mann med hatt og briller, som lener siden mot et vindu og ser inn i kamera. Han har et alvorlig blikk.

– Når jeg er rundt og holder foredrag, får jeg et inntrykk av at alkohol er mindre kult blant ungdom enn tidligere. Men det er også dem som er veldig tidlig ute, og som utforsker både alkohol og andre rusmidler, sier Alexander.

Bekymra ungdom

Han blir også kontaktet av barn og unge som vil fortelle hvordan de har det.

– Jeg hører mye, mange tar kontakt med meg. De sier at mamma og pappa ikke har det bra, og at rus skaper dårlige forhold hjemme. Det er mye bekymra ungdom der ute.

Foredragsholderen mener voksne bør være forsiktige med hva de bruker alkohol til, og hva slags vaner de lærer videre.

– Jeg har tenkt en del på det begrepet, «av og til». Det rommer så mye. Det forteller meg at det er greit å ta en øl av og til, men at det også er OK å la være. Av og til kan et glass vann være like bra som en øl. Man kan velge å ta avstand.

Selv har han et avklart forhold til alkohol.

– Jeg er glad i øl som kultur, men er ikke noe opptatt av rusen. Hvis jeg finner en skikkelig god øl, kan det holde med den ene. De gangene jeg tar en fest, sørger jeg alltid for å være i god form dagen derpå. Det har også med mine underliggende sykdommer å gjøre, jeg kan love deg at hangover med leddgikt ikke er å anbefale.

Nye møter

Under pandemien har Alexander igjen fått kjenne på livets utfordringer.

En ung mann med hatt og briller, som står inntil en vegg. Han har hodet vendt til siden, vi ser ansiktet i profil.

– Jeg har vært mye alene og har kjent på helseutfordringer. Jeg ble singel, hadde for lite å gjøre og møtte veggen. Det kjentes som at alt gikk til helvete.

Nå er han overlykkelig for å være i gang med prosjekter og foredrag igjen, med alt det gir av menneskemøter og samtaler.

– Vi trenger å minne hverandre på hvordan ting var før lockdown, kjenne på at vi har en verdi, møtes og prates, sier Alexander, som er særlig opptatt av hvordan det har gått med den gruppen han mener fikk den aller største utfordringen da regjeringen stengte landet:

– Jeg ser frem til å møte de unge igjen i høst, lytte til hvordan de har klart seg da samfunnet stengte ned.

Nå når samfunnet åpner opp igjen, har han en klar oppfordring til oss alle:

Svart-hvitt bilde av en ung mann med hatt og briller, som ser inn i kamera. Han har et alvorlig blikk.

Tidlig innsats

Åpenheten har gitt ham ti års karriere som foredragsholder, og han er også tildelt Terje Nilsens ærespris for sitt arbeid med psykisk helse. Men åpenheten til Alexander strekker seg også langt utenfor scener og publikum. På samme måte som lærere, psykologer, barne- og ungdomsarbeidere og andre som har hjulpet ham på veien til et bedre liv, vil han også hjelpe andre.

–  Når det skjer en ulykke, er tidlig innsats viktig. Du skal bedrive livreddende førstehjelp til ambulansen kommer. Men tidlig innsats er superviktig innen barnevern også. Derfor har jeg lav terskel til å melde noe inn til vurdering hos barnevernet, hvis jeg ser noe jeg reagerer på.

Den samme holdningen har han til venner. Ser han noen som drikker altfor mye på fest, tar han gjerne en telefon dagen etter for å sjekke status.

– En god kompis sier fra i tide. Det handler om å tørre å være en god venn, da lar du ikke dårlige ting skje.

Foto: Bård Gundersen

Relaterte saker