– Øyeblikket jeg ble avslørt var en enorm lettelse

For 10 år siden trengte Michael alkohol for å komme seg gjennom dagen. Nå er den kjente radioprofilen aktuell med egen forestilling om livet som alkoholiker.

Jeg så og visste overfor meg selv at jeg hadde et stort problem. Ikke mestret jeg livet, barna, økonomien. Jeg så det og skammet meg enormt, forteller 49-åringen.

Det var en fullstendig kollaps som måtte til før Michael klarte å ta tak. Da hadde han allerede gjort noen små forsøk på å strekke ute en hånd til fastlege og til arbeidsgiver.

Jeg brukte masse tid på å lure på om folk kunne merke det på meg, på å dekke over så godt jeg kunne. Det kostet mye.

Vendepunktet

Michael er et kjent fjes for mange. De siste årene har han gjestet TV-programmer som «Skal vi danse» og «Camp Culinaris», som han vant, men det er nok rollen som folkekjær programleder i P4 han er aller best kjent for. Det var han også den dagen alt raknet.

Plutselig var det ikke flere krefter igjen. Kroppen sa fullstendig stopp.

Denne arbeidsdagen skulle bli vendepunktet for drammenseren. Etter mange år med alkohol som beste medisin for smerten han påførte seg selv og andre, klarte han å ta tak.

Som alkoholiker blir man veldig selvmedlidende. Man er jo ikke dum selv om man drikker. Jeg så at jeg ikke var den pappaen jeg ville være. Det at jeg ikke klarte å gjøre noe med det, gjorde forferdelig vondt.

Klar for å ta tak

Michael forteller at han gang på gang forsøkte å være noe annet enn det han fikk til.

– Skammen over å ikke mestre var stor og overveldende. Den eneste hjelpen jeg klarte å ty til, var å drikke mer.

Etter den avgjørende dagen på jobb opplevde han stor støtte fra arbeidsgiver og folk rundt seg. Det betydde alt.– De spurte hva jeg trengte, og støttet meg hele veien. Med det fikk jeg en grunnmur å støtte meg på, og jeg var endelig klar for å gjøre det som måtte til, forteller Michael.

Ønsker seg latter

I forrige uke hadde radioprofilen premiere på sitt nye soloshow «Jeg stoler ikke på folk som ikke drekker». Gjennom både alvor og humor snakker han om livet sitt, men også hvilken sentral rolle alkoholen har i samfunnet.

Det er ingen andre sin feil enn min egen at jeg ble alkoholiker. Uansett tror jeg vi alle har godt av å tenke litt over hvordan vi drikker og hvor sentral alkoholen er i kulturen vår. Det var lett for meg å skjule drikkinga mi, eller ikke stoppe opp når anledningene for å drikke var så mange som de var, påpeker Michael.

Drammenseren hadde premiereshow på Drammen teater 2. september for fullsatt sal, og gjester blant annet Chat Noir i Oslo 22. september og City Scene i Fredrikstad 23. september.

Bilde av Michael som ler bak scenen på sitt show

Håpet med forestillinga er at folk skal bli underholdt og at det blir latter, selv om det også er alvor i bunn.  Jeg tror at mange kan kjenne seg igjen, selv om de har et helt annet forhold til alkohol enn jeg har hatt.

Han har uttalt seg om det å være alkoholiker tidligere, både i bokform og som foredragsholder. Med det nye showet åpner han enda mer opp enn tidligere.

Historien min er heldigvis en suksesshistorie. Jeg håper den kan være til inspirasjon og hjelp for flere.

Foto: Andreas Stjernvang/P4 og Fenomen/Stageway

 

Relaterte saker