– Alle prosentene teller

Forsidefoto: Fredrik Hagen / NTB

Casper Ruud er noe så sjeldent som en verdensstjerne i tennis fra Norge. For i en idrett med mer enn 100 millioner spillere, skal det noe helt spesielt til for å hevde seg i toppen. Med pass fra et land uten noen spesiell historie eller interesse for tennis, skal det enda mer til. I USA spiller 20 millioner tennis. I Norge spiller 40 000.

Eller som presidenten i Norges Tennisforbund, Aslak Paulsen uttalte til TV2:

1,2 milliarder følger tennis regelmessig. Hvert sjette menneske på jorden synes tennis er stas å følge. Der har vi en nordmann som er nummer to i verden. Det er helt sinnssykt.

Små riktige valg

Ruuds resultater er ikke tilfeldige. Han bestemte seg tidlig for å satse og for å gi alt. Som 14-åring stod en lapp i taket som en konstant påminnelse om målet: «Jeg skal bli best». Siden da har det handlet om hardt arbeid, og om å gjøre små detaljer om til store fortrinn.

– Fra jeg var ganske ung har jeg forsøkt å gjøre en del små riktige valg. Fordi små valg man tar hver dag over tid vil kunne være med å utgjøre en forskjell. Kanskje ikke etter en uke, men i løpet av en lang karriere kan det være marginene som skiller, sier Casper Ruud til Av-og-til.

Et av valgene han tok som tenåring, var hvordan han skulle bruke helgene sine. For da de jevnaldrende begynte å eksperimentere med alkohol og dro på fest, ble Ruud igjen for å trene.

– Mange tenker nok at det var et ganske vanskelig valg, men det har ikke vært et så stort offer som mange kanskje tenker. Da de andre dro på fest, eller på hytteturer – ble jeg igjen for å trene 4-5 timer hver dag med pappa. I den perioden følte jeg litt at for hver helg eller måned – så ble jeg kneppet bedre enn de jevngamle motstanderne mine. Jeg trodde på at om jeg holdt meg seriøs og trodde på planen, så ville jeg lykkes. Det er det jeg føler betaler seg nå, når det går bra.

Vil bli best

At det har gått bra er en underdrivelse. Fra da han vant Norgesmesterskap i seniorklassen som 15-åring har det bare gått én vei. Han har vært rangert som best i verden på juniorrankingen, yppet seg mot de største legendene i idretten – som Roger Federer og Rafael Nadal, han har vunnet utallige ATP-turneringer, spilt inn over 100 millioner kroner og spilt seg til finalen på to av tennisens desidert største scener: French Open og US Open.

– Jeg er glad det harde arbeidet jeg har lagt ned, og fortsetter å legge ned gir resultater.

 

I dag er han rangert som nummer tre av alle spillere i hele verden. Men han er ikke i mål.

– Målet mitt er å bli best i verden.

For å nå målet, har han blant annet holdt på vanen fra ungdomstiden om å ikke drikke alkohol.

Hvordan tror du alkohol ville påvirket rutinene og prestasjonen din i dag?

– Det kreves mye av deg som idrettsutøver, og alle prosentene teller. Man mister mye treningstid hvis man nyter for mye alkohol, og kvaliteten på treningen blir dårligere. Gjør du det flere ganger og for ofte, kan det gå utover resultater.

Iskald cola

Arbeidsdagene hans er lange og krevende. Utallige treningstimer både i styrkerommet og på tennisbanen, i tillegg til mental trening. Ukentlige reiser til nye land, og nye turneringer – og stadig flere sultne spillere bak ham på rankinglisten som vil ta en stor skalp. På toppen kommer alt livet som internasjonal toppidrettsutøver følger med seg av oppmerksomhet og plikter.

Du har uttalt at det er mye annet man kan nyte, selv om man ikke drikker alkohol?

Portrettbilde av Casper Ruud

– Jeg setter pris på god mat, og liker å spise god mat på restaurant og hjemme. Personlig foretrekker jeg en iskald cola fremfor øl eller vin.

Foto: Mike Lawrence @ATPTour

Riktignok har kjæresten hans forsøkt å introdusere ham for vin, uten at det har slått an.

– Hun har forsøkt å få meg til å like smaken av vin. Konklusjonen er vel at hvitvin smaker OK, men at rødvin blir litt for sterkt, sier han med et smil.

Føler du at alkohol er et savn i livet ditt?

– Nei, det er ikke et savn for meg.

– Tøffer seg

Ungdomstid er brytningstid, og for mange betyr det å eksperimentere med alkohol. Flertallet av norske ungdommer debuterer med alkohol før fylte 18 år, og halvparten av 15-16-åringer har drukket alkohol det siste året. Som en konsekvens er det også mange som opplever en forventning, eller et press om å drikke.

Selv opplevde ikke Ruud drikkepresset som krevende – og hadde idretten å lene seg på i valget sitt om å ikke drikke.

– Det var ikke et problem for meg. Jeg synes ikke det smakte godt, og har ikke hatt noe behov for å venne meg til smaken. De færreste synes vel det smaker godt første gang. Jeg har jo hatt idretten gjennom alle tenåringsårene, og også gått på idrettsskoler, sier Ruud.

Har du et råd til de som opplever drikkepress som ung i dag?

– Det er nok lurt å prøve å tenke at de som presser andre til å drikke vel gjør det for å tøffe seg. Livet endrer seg ikke til det bedre med alkohol, mener tennissensasjonen.

Casper Ruud knytter fornøyd neven i tenniskamp under Laver Cup.
Laver Cup Foto: Matthew Fitzgerald

Relaterte saker