Full på følelser

En rapport om sjekking, sex og dating med alkohol i blodet.

Av-og-til har spurt unge voksne mellom 18 og 30 år om deres erfaringer og tanker om alkohol og sex, sjekking og dating. Her kan du lese hva de svarte. Og hva ekspertene tenker om svarene.

Et uklart svart hvitt bilde fra en cafe der to personer kysser

Alkohol kan fungere som et sosialt glidemiddel. Du slapper mer av og praten med nye bekjentskaper går litt lettere. For mange inngår derfor noen øl eller glass vin som en naturlig del av sjekking og dating. Samtidig kan for mye alkohol gjøre det vanskeligere å lese signaler fra andre, og dermed øke risikoen for uønskede hendelser.

Av-og-til har derfor utarbeidet en rapport, med formål om å se på sammenhengene mellom alkohol og sex, sjekking og dating.

Under har vi trukket frem noen av funnene fra rapporten. Du kan hoppe til de ulike delene ved å klikke på lenkene under. For nærmere detaljer om utvalget, sjekk rapporten.

Et tveegget sverd

Alkohol i en sjekkesituasjon er et tveegget sverd. Det har klare positive og negative sider. Det store flertallet av unge svarer at det er enklere å sjekke opp når de har drukket alkohol. Samtidig forteller halvparten av unge menn at de har mislyktes i å sjekke opp noen fordi de har vært for beruset. Ofte handler det dermed om å oppnå den riktige promillen. Lykkepromillen eller den gode sjekkepromillen. Denne rapporten går også inn på de mer alvorlige situasjonene som kan oppstå, og viser tydelig at alkohol spiller en rolle når det kommer til uønskede seksuelle tilnærmelser – og seksuell trakassering.

Dating og sjekking

Har du opplevd at det er lettere å prate med fremmede etter å ha tatt et glass eller to? De fleste synes alkohol gjør det lettere å sjekke. Dette henger nok sammen med at alkohol, allerede fra noen få glass, vil kunne gi deg noen effekter som mange vil oppleve som positive. Med lav promille vil du kunne kjenne på en godfølelse – etanol bidrar til økt produksjon av lykkestoffer som dopamin og endorfiner. Du kan føle deg lettere til sinns, impulsiv og mindre bekymret for konsekvenser. De første glassene vil for de fleste føre til økt prating, bedre selvfølelse og du blir kanskje mindre sjenert. Da er det kanskje ikke så rart at du føler sjekkingen blir enklere?

Viser tallene "7 av 10"

Syntes det er enklere å sjekke opp noen når de har drukket alkohol.

Men det er ikke sikkert at du selv merker når du har fått nok. Etter hvert som promillen stiger blir det vanskeligere å lese andres signaler, kanskje spesielt fra mennesker du ikke kjenner så godt. Det at du blir mer impulsiv og tenker mindre på konsekvenser, gjør også at du kan bli villig til å gå lenger enn du selv – og andre – egentlig er komfortabel med.

Sex på godt og vondt

Alkohol og sex er ikke nødvendigvis en dårlig kombinasjon. Mange forteller at alkohol øker den seksuelle opphisselsen, og at alkohol gjør at man føler seg mer attraktiv i forbindelse med sex. Men du kan ikke alltid forvente den positive effekten, særlig om du ikke stopper å drikke i tide.

Viser tallene "1 av 2"

Sier de sliter med å få orgasme når de drikker alkohol.

Alkohol gjør oss mer avslappet og kan øke selvtilliten, men alkohol påvirker oss også fysiologisk – altså hvordan kroppen fungerer. Og når det kommer til sex trenger du helt klart mange av kroppens funksjoner.

Med promille i blodet kan vi gjøre ting vi ellers ikke ville gjort. Det kan være en positiv opplevelse, men det kan også gjøre at man går lenger enn man kanskje ønsker, eller har sex man angrer på.

«Når man reduserer angsten med alkohol, får man større tilgang på utforsking, reduksjon av konsekvenstenking, og kanskje man blir med på ting som man ellers hadde holdt tilbake på. Samtidig er alkohol en “downer”, og høyt alkoholinntak bidrar til at man blir bedøvd i nervesignalene. På lik linje som at man blir sløv på andre måter, blir også seksualiteten vår sløv.»

– Petter Winther-Brose, sexolog

Alvorlige hendelser

En del grenser kan bli visket ut når promillen stiger, og det blir vanskeligere å oppfatte signaler fra menneskene rundt deg. Det er blant grunnene til at det er økt risiko for å utsette noen for noe de ikke ønsker når du er beruset.

I undersøkelsen ser vi store kjønnsforskjeller. Både når det kommer til egne negative opplevelser, og når det kommer til holdninger. Kvinner opplever i langt større grad ubehagelige og uønskede hendelser fra berusede personer, og menn er åpne om at de i større grad utsetter kvinner for slike uønskede tilnærminger.

For en del – særlig unge kvinner – oppleves fester og uteliv som risikoarenaer. I følge politiets statistikk skjer rundt 40 % av anmeldte voldtekter på fest. Det er enighet om at det også finnes store mørketall, da mange voldtekter aldri anmeldes.

Viser tallene 1 av 2

kvinner har blitt seksuelt trakassert av noen som har vært beruset.

Viser tallene 4 av 5

kvinner har opplevd å få uønskede seksuelle tilnærmelser fra noen som har vært beruset.

Den som tier samtykker ikke

« I ruspåvirket tilstand vil det være mer utfordrende å både gi og tolke et samtykke. Dette påvirkes av flere faktorer, som for eksempel nedsatt konsekvenstenkning, utfordringer med å lese kroppslig og verbal kommunikasjon, redusert reaksjonstid og økt selvtillit. Når flere av partene er beruset vil det være mer utfordrende å gi et samtykke, holde samtykke og være bevisst egne og andres grenser. Faktorene nevnt over bidrar til disse. En god regel for seg selv kan være å innhente og kommunisere samtykke i forkant av inntak av rusmidler med partner(e), eller unngå nye situasjoner man vet kan være grenseoverskridende for seg selv eller andre».

– Petter Winther-Brose, sexolog

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.