Så mye vanskeligere er det å legge til med promille

Når det er sol og varmt er det mange som lar seg friste til noen halvlitere på dekk. Men hva gjør det egentlig med din evne til å føre båt?

Roar, en godt voksen mann, ikledd blå jakke og redningsvest kjører en båt.

Mange båtførere synes det kan være krevende å legge til, men hvor mye vanskeligere er det når man har drukket?

Se hva som skjedde da vi lot Roar (69) få teste hvordan det var å føre båt med promillebriller.

Innslaget er laget av VGTV, men har siden blitt fjernet. 

 

Derfor blir det vanskelig

Det var ikke enkelt for Roar, hverken å redde dukken fra havet, eller å legge til kai. Dette er grunnene til at det blir vanskelig:

Dårlig koordinasjon og balanse

Med dårligere koordinasjon og balanse blir det vanskeligere for kroppen å følge båtens svingninger, og det er lett å bli ustø til beins. Det blir også vanskeligere å navigere rundt andre elementer på havet. Nettopp derfor ble det vanskelig for Roar å kjøre tett opp til redningsdukken uten å kjøre på den.

Med promillebrillene han hadde på var dette de to viktigste tingene som reduserte Roars evne til å føre båt. Hadde han hatt promille på ordentlig ville noen flere effekter også ha slått inn.

Impulsivitet

Vi deler sjøen med mange andre, i både små og store båter, og tallet på antall båter øker stadig. Alkohol kan skape problemer fordi den gjør oss mer impulsive og vanskelige å tolke for andre førere. Da kan det fort gå galt.

Risikovilje

Vi gjør andre vurderinger av situasjoner når vi har drukket, og har lettere for å ta risikable valg. For eksempel øker mange farten når de har drukket, og høy fart øker risikoen. Drikking og høy fart er derfor kjennetegn ved flere av de mest alvorlige ulykkene vi ser på sjøen.

Tregere reaksjonstid

Når vi drikker blir vi tregere til å reagere. Med andre ord kan det gå skikkelig ille om vi ser et skjær eller en kryssende kajakkfører litt for sent.

Dette er grunnene til at alkohol og båtføring er en dårlig kombinasjon. Derfor håper vi dere tar med dere godt sjøvett og alkovett ut på tur.

Relaterte saker