Tenk deg om før du drikker i båt

Ankerdrammen bør ventes med til du har fortøyd båten. Det er noen gode grunner til det.

Det er vanskelig å forholde seg til promillegrensen

I Norge har vi en promillegrense på 0,2 ‰ for skip med lengde over 15 meter og 0,8 ‰ for fritidsbåter og småbåter under 15 meter. Er du skipper på småbåt har du altså lov til å drikke et par enheter, men hvordan alkoholen påvirker hver enkelt er svært individuelt, og avhenger av mange faktorer som kjønn, kroppsvekt, muskelmasse og hvor mye du har spist i forkant.

Les mer om hvordan promille fungerer her.

Derfor er det vanskelig å beregne hvor mye promille man har. Blir du stoppet av politibåten med promille over lovlig grense risikerer du store bøter. Men enda viktigere er hvordan alkoholen påvirker deg som båtfører.

Alkohol hemmer egenskaper du trenger for å føre båt

I båt må du forholde deg til det uforutsigbare havet, og det krever at kropp og sinn er på topp. Når du drikker alkohol påvirkes mange av egenskapene og evnene du trenger for å føre båt negativt.

Selv lav promille har en negativ innvirkning. Oppmerksomhet og konsentrasjonsevne blir redusert, noe som gjør det vanskeligere å oppdage kajakkførere og andre småbåter som dukker opp bak en holme, eller oppdage et skjær i sjøen. Når vi drikker øker også vår vilje til å ta sjanser.

Med andre ord kan alkohol og båtføring være en dødsfarlig kombinasjon. For deg selv, andre i båten og de du møter på din vei.

Alkohol halverer overlevelsestiden i vann

Om du faller over bord påvirker alkohol også dine overlevelsessjanser. Faktisk er mer enn halvparten av alle dødsfall på sjøen definert som personulykker, altså ulykker som skjer uten at båten i seg selv blir påvirket. Typisk hendelsesforløp er at personen faller over bord, og ikke klarer å komme seg opp i båten igjen.

 

Alkohol gir en følelse av at kroppen er varmere enn den faktisk er. Det er fordi blodkarene i huden utvider seg og gir huden større gjennomstrømming av blod. Dermed blir varmetapet større. Er man i vann reduseres kroppsvarmen fortere enn om man er på land, og overlevelsestiden reduseres til omtrent det halve.

Promille eller ei – husk på at flytevesten bedrer sjansene dine hvis uhellet skulle være ute. Ha den på underveis på turen.