Tips og inspirasjon: Alkoholfrie alternativer og digitale foreldremøter

Karen Margrete Asheim i Sola og Anette Malme i Færder delte sine erfaringer i høstens første digitale frokostmøte!

En gruppe mennesker står sammen og ler. De har på t-skjorter med Av-og-til-logo og drikker alkoholfrie drinker.med Av-o

Foto: Solabladet

Representanter fra 26 Av-og-til-kommuner fylte opp kaffekoppen en tidlig torsdag morgen for å utveksle erfaringer på to brennaktuelle temaer, nemlig alkoholfrie drinker og digitale foreldremøter.

Med næringslivet på laget i Sola kommune

Karen Margrete Asheim er SLT-koordinator i Sola kommune. Hun har bare vært Av-og-til-koordinator i ett år, men på den korte tiden har hun fått til mye godt forebyggingsarbeid i kommunen. Heldigvis har hun ikke vært helt alene om å gjøre jobben:

– Da jeg ble spurt om å være Av-og-til-koordinator ba jeg om å få på plass en styringsgruppe. Gjesdal kommune har en slik Av-og-til-gruppe, og da jeg snakket med koordinator Monica Bjerkreim fikk jeg gode råd om hvordan vi kunne gjøre det i Sola, fortalte hun i det digitale møtet.

Styringsgruppen i Sola kommune består av representanter fra kommunen, leder og nestleder i Idrettsrådet, politikere, politi og lokalt næringsliv. Og det var her ideen om flere alkoholfrie alternativer ble til.

Et av medlemmene i styringsgruppen er nemlig hotelldirektøren for Quality Airport Hotel i Sola, Lars Roalkvam. Han lot seg begeistre av trenden med alkoholfrie drinker, og bestemte seg for å gi bartenderen på hotellet i oppdrag å lage noen gode mocktails.

Last ned oppskriftene her! 

 

Fristende alkoholfrie drinker står plassert på en bardisk.

Hotellet promoterer drinkene med et eget slagord:

Av-og-til kan det være forfriskende med et alkoholfritt alternativ!

For å spre budskapet ble håndballspiller Camilla Herrem og fotballspiller Sebastian Sebulonsen med som lokale Av-og-til-ambassadører.

– Ambassadørene er med på å vise frem og synliggjøre alkovett i sine sosiale medier, de er med på stand og ulike arrangementer, fortalte Karen Margrete.

Lokalavisen ble også invitert med på drinksmakingen, og lagde en fin artikkel om de nye alkoholfrie alternativene på Quality hotell i Sola.

Arbeidet med alkoholfrie alternativer danner også et viktig grunnlag for kommunens arbeid med lokale skjenkebevilgninger. I Sola kommune er det bestemt at Av-og-til-koordinator kan uttale seg i skjenkesaker, og at folkehelse skal inn som et viktig perspektiv.

Portrett av Adrian Langrind Christensen, som er elev på Tjøme ungdomsskole. Han sier at Det som er greia er at foreldrene vet egentlig ganske lite om hva som skjer med barna deres.

Digitale foreldremøter i Færder kommune

Anette Malme er ikke Av-og-til-koordinator i Færder kommune, men hun har ansvar for den delen av samarbeidet som handler om ungdom og alkohol. Som SLT-koordinator er hun en av de som kjenner ungdomsmiljøet aller best. Hun har spilt en sentral rolle når kommunen har arrangert to digitale foreldremøter, et lokalt i Færder i 2020 og et større sammen med flere kommuner i Vestfold denne våren.

Anette ser flere fordeler med å fortsette å la noen møter være digitale, også i tiden etter pandemien:

– Når møtet er digitalt får flere foreldre deltatt, som kanskje ikke ville kommet ellers. Jeg hørte om folk som lyttet til møtet mens de var hos frisøren, andre så sendingen mens de spiste middag, sa hun i det digitale frokostmøtet.

Gode råd til deg som skal arrangere digitale møter:

  • Lag en plan og fordel ansvar. En må ha ansvar for det faglige programmet, en annen må ha ansvar for det tekniske. Noen må følge med på chatten.
  • Husk at folk har mindre tålmodighet i digitale møter. La innledningene være korte, og unngå for mye dødtid mellom hver bolk.
  • Få på plass en god programleder som kan introdusere gjestene. Gjerne en ungdom selv, slik Vestfoldkommunene gjorde i fellesmøtet i vår!
  • Ta stilling til om alle bidragsytere skal være samlet på samme sted, eller om noen skal være med på skjerm. Det medfører ulike tekniske utfordringer som man må planlegge for.
  • Bestem på forhånd hvordan dere vil ta imot spørsmål og kommentarer i chatten. I det første møtet som var kun for kommunen var det et panel med fagfolk fra politi og kommune som  svarte på spørsmål til slutt. I det store interkommunale møtet trengte de et større rigg. De silte ut hvilke spørsmål som skulle være synlig for alle, og hvilke spørsmål som skulle besvares direkte. De hadde også skrevet klar noen forslag til svar på spørsmål de regnet med at ville komme.

Lag en god invitasjon og sørg for at foreldrene får den

Felles for digitale og fysiske møter er utfordringen å få folk til å bli med. Da er det viktig å ha en god invitasjon og spre den i de riktige kanalene.

– Vi ville legge ned litt arbeid i en god invitasjon, derfor lagde vi en film med lokale ungdommer og politiet som sier noe om hvorfor det er så viktig å melde seg på foreldremøtet. Vi sendte invitasjonen med skole-SMS, fordi det er der man når foreldrene, fortalte Anette.

Lurt å arrangere sammen med nabokommunene

Erfaringene fra å gå sammen flere kommuner var også gode. Man får flere å spille på og større muskler, og i vår samarbeidet Vestfoldkommunene med Korus sør om gjennomføringen av møtet.

– En fin ting med interkommunalt møte, er at vi kan dekke like problemstillinger i ett møte i flere kommuner, sa Erica Gutterød Daabe fra Larvik kommune.

Vi takker for en inspirerende start på dagen og håper flere vil være med å dele sine erfaringer fremover!