Få ekstra ressurser til forebygging i din kommune
Av-og-til samarbeider med kommuner over hele landet om lokaltilpasset rusforebygging. Sammen jobber vi for å forebygge og redusere alkoholskader, og gjøre hverdagen tryggere for alle som bor i kommunen.
samarbeider i dag med Av-og-til.
«Melhus har vært en Av-og-til-kommune i fire år nå, og det er et samarbeid vi setter stor pris på.
Tilgang på oppdatert fagkunnskap om alkohol, kampanjemateriell og ikke minst muligheten til å få informasjon og materiell tilpasset og tilrettelagt for akkurat Melhus har vært veldig nyttig.
At samarbeidet er gratis for kommunen er selvfølgelig også et stort pluss.»
Marianne Gustavsson, ruskonsulent i Melhus kommune.
Alkoholforebygging – en viktig kommunal oppgave
Alkohol er det rusmiddelet som forårsaker mest helseskade i Norge. Oslo Economics har beregnet at alkoholbruk koster samfunnet opp mot 100 milliarder kroner i året gjennom tapt helse og livskvalitet, sykefravær og kostnader til helse- og velferdstjenester. Samfunnet har derfor mye å tjene på å forebygge skadelig alkoholbruk i befolkningen.
Alkoholforebygging har en naturlig plass i det lokale folkehelsearbeidet og kommunens arbeid med å sikre gode oppvekstmiljøer. Av-og-til er finansiert via Helsedirektoratet, blant annet for å bistå norske kommuner med alkoholforebygging.
https://avogtil.no/aot//content/uploads/sites/4/2023/11/DSC02779-150x150.jpg
Les også
20 år med alkovett i lokalsamfunnet
Det er mange grunner til å forebygge. Visste du at…?
90 000 barn har en mamma eller pappa som drikker for mye? Alkohol rammer ikke bare den som drikker, men også pårørende.
Hver fjerde 10. klassing har vært beruset det siste året? Ungdom og alkohol kan være en farlig kombinasjon.
14 000 kjøreturer gjennomføres i alkoholrus hver eneste dag?
Alkohol øker risikoen for mer enn 200 sykdommer? Blant dem er flere typer kreft, hjerteproblemer, demens, angst og depresjon.
1 av 7 nordmenn drikker på en måte som kan skade en selv eller andre?
Slik forebygger vi skadelig alkoholbruk sammen
I kommunesamarbeidet tilrettelegger Av-og-til for at kommunen kan nå ut med relevant informasjon til ulike målgrupper i befolkningen. Sammen finner vi riktig og tilpasset budskap til deres lokale kanaler, møtepunkter og kommunale tjenester.
Se hvordan din kommune kan bli med her!
Dette tilbyr vi Av-og-til-kommunene:
-
Jevnlige forslag til kommunikasjonstiltak som er enkle å iverksette
Vi tilbyr konkrete måter kommunen kan kommunisere med innbyggerne om alkovett – enten det er direkte til befolkningen, i tradisjonell presse eller i sosiale medier.
-
Omfattende og variert materiell for dialog med kommunens innbyggere
Vi har et bredt utvalg av materiell som kommunen kan benytte seg av, blant annet:
- Fysisk og digitalt materiell til bruk på helsestasjon, i barnehage, på fastlegekontoret, i eldreomsorgen og andre steder der befolkningen ferdes.
- Ferdige foredrag og utstyr til foreldremøter på skolen. Dette kan kommunen bruke til å starte refleksjon og diskusjoner i foreldregruppa om ungdom, alkohol og foreldrerollen.
- Digitale annonser rettet mot kommunens innbyggere på aktuelle temaer. Annonseringen iverksettes av Av-og-til etter avtale og uten ekstra ressursbruk i kommunen.
-
Kunnskap og informasjon om rusfaglige forhold
Hvordan er alkoholbruken i Norge i dag? Hvordan er drikkemønsteret i kommunen? Hva kjennetegner skadelig drikkemønster, og hvordan kan det forebygges?
Vi holder oss oppdatert på alkoholfeltet og deler vår kunnskap med Av-og-til-kommunene.
Kommunene blir også innlemmet i en nasjonal spørreundersøkelse om alkoholvaner. Denne gjennomføres av Ipsos på vegne av Av-og-til, og inkluderer befolkningen i Av-og-til-kommunene. Spørreundersøkelsen iverksettes av Av-og-til uten ekstra ressursbruk i kommunen.
-
Deltagelse i nasjonale holdningskampanjer
Hvert år gjennomfører Av-og-til store kampanjer som belyser ulike problemstillinger rundt alkohol. Som samarbeidskommune får dere tilbud om og ressurser til å løfte tema på lokalt nivå.
Når lokale og nasjonale aktiviteter gjennomføres samtidig blir effekten og gjennomslagskraften større!
-
Hjelp til konkrete problemstillinger i din kommune
Vi er tilgjengelig for kommunen dersom det skulle oppstå spesifikke utfordringer lokalt. Det kan for eksempel være knyttet til ungdomsfester, promillekjøring eller annet. Vi tilbyr også rådgivning i forbindelse med kommunens vurdering av salgs- og skjenkesøknader.
-
Gratis årlig konferanse i Oslo
Av-og-til-kommuner får delta gratis på en årlig konferanse i Oslo. Her får deltakerne oppdatert kunnskap om alkoholskader og forebygging, og inspirasjon til å gjøre et godt forebyggende arbeid i sin kommune.
-
Et nettverk med andre Av-og-til-kommuner
Som samarbeidskommune blir dere en del av et kommunenettverk som kan hjelpe og inspirere hverandre i forebyggingsarbeidet.
Utvalg av brosjyremateriell som kommunene kan bestille gratis.
Praktisk organisering:
-
Av-og-til-koordinatoren
Av-og-til-kommuner organiserer sitt arbeid på ulike måter etter lokale ønsker, men alle kommuner må ha en Av-og-til-koordinator som også er hovedkontakten til Av-og-til. Dette er gjerne folkehelsekoordinator eller SLT-koordinator. Vervet kan også legges til andre stillinger sentralt i kommunens forebyggingsarbeid som har god mulighet til lokal nettverksbygging.
Av-og-til-koordinatoren har en samkjørende og utadvendt funksjon. Koordinatoren søker samarbeid og kan etablere arbeidsgrupper for prioriterte innsatsområder, har ansvaret for utarbeidelse og gjennomføring av lokale planer, og er talsperson på vegne av kommunen i lokalmedia dersom ikke annet er ønsket.
-
Forankring og gjennomføring
Samarbeidet forankres lokalt gjennom politisk beslutning og samarbeidsavtale, og innlemmes på sikt i kommunens planverk, for eksempel Rusmiddelpolitisk handlingsplan eller Folkehelseplan. Samarbeidet legger til rette for blant annet allmennforebyggende tiltak som holdningsskapende arbeid, undervisning, lokale kampanjer og en lokal alkoholpolitikk med fokus på gode rammer for lokalmiljøet.
Det kan også være hensiktsmessig å invitere aktører i kommunen med i en styringsgruppe som Av-og-til-koordinatoren kan samarbeide med. Det kan være andre representanter fra kommunen, Idrettsrådet, politikere, politi eller lokalt næringsliv. Det gir større kontaktflate til lokalmiljøet og kan skape synergieffekt av arbeidet.
-
Todelt ansvar
Samarbeidet er gratis for kommunen. Man kan se på det som et spleiselag der Av-og-til tilrettelegger og tilpasser for lokal aktivitet og gir faglige råd, mens kommunen er den lokale iverksetteren.
De som jobber med forebygging i kommunene sier de som Av-og-til-kommune har fått verktøy som gir en enklere og mer effektiv tilnærming til primærforebygging i en ellers hektisk arbeidshverdag med mange ulike oppgaver.
-
Kommunesamarbeidet får gode skussmål i evaluering
Av-og-tils kommunesamarbeid er utviklet sammen med kompetansesentrene på rusfeltet, KORUS, og er forankret i forskning på forebygging og lokalsamfunn. Modellen bygger på erfaringer fra lignende prosjekter i USA og Finland.
Kommunesamarbeid har blitt evaluert av Universitetet i Tromsø. Et viktig funn var at kommunene gjennom Av-og-til fikk en god kommunikasjonsplattform når det gjelder alkoholproblematikk. Denne gjør det mulig å kommunisere direkte med befolkningen i kommunen gjennom kampanjeaktiviteter. I tillegg er den et viktig fundament når de langsiktige planene for kommunenes forebyggende arbeid og alkoholpolitikk skal legges og den kan utgjøre en del av kriteriene når kommunale skjenkebevillinger skal gis eller avslås.
Av-og-tils kommunesamarbeid kan styrke og gi legitimitet til to av de mest sentrale alkoholpolitiske virkemidlene, nemlig de regulative virkemidlene høye priser/avgifter på alkohol og begrenset tilgjengelighet.
«Jeg er stolt over å være ordfører i en Av-og-til-kommune.Det er fælt å tenke på at 90 000 barn vokser opp i hjem hvor det drikkes for mye alkohol – det er mange små mennesker som går med en klump i magen.»
Jon Sanness-Andersen, ordfører i Færder kommune.
bor i dag i Av-og-til-kommuner. Se oversikt over samarbeidskommunene!
Det er enkelt å bli en Av-og-til-kommune. Fyll ut skjemaet nedenfor, så tar vi kontakt for å avtale veien videre.
Du kan også ta kontakt med vår rådgiver som jobber med Av-og-til lokalt
Stegene for å bli en Av-og-til-kommune
1. Ta kontakt med oss i kontaktskjemaet ovenfor.
2. Forankre ønske om å samarbeide lokalt
3. Signer en samarbeidsavtale. Vi kommer på besøk til dere, og tar med kake for å feire!