Test ditt alkoholforbruk med Drikkestatus
Drikker du for mye alkohol? Og hvor farlig er egentlig dine drikkevaner? I denne testen kan du få svar!
Når drikker du egentlig for mye? Er det når du starter dagen med øl? Når du gjemmer flasker i klesskapet? Når du ikke lenger husker sist du var edru? Eller mye tidligere?
Det finnes mange forestillinger om hva det betyr å ha alkoholproblemer. De fleste av dem har en ting til felles: De handler om noen andre. Ikke om meg. Drikkestatus er motsatt: Det handler om deg. Og om å gi deg konkrete svar på hvor mye, eller hvor lite, alkohol som skal til før du havner i risikosonen.
Drikkestatus bygger på forskning
Drikkestatus er basert på det svenske verktøyet Alkoholprofilen som er utviklet av IQ-initiativet.
I drikkestatus blir du bedt om å svare på 16 spørsmål om deg selv, og hvordan du drikker. Testen setter så sammen alle svarene du har gitt, og gir deg et svar på hvordan din drikkestatus er og hvilke grep du bør ta.
nordmenn kan ha et risikofylt alkoholkonsum.
Utregningene bygger på den anerkjente testen Audit, som er utviklet av WHO og i dag brukes av fagpersonell over hele verden for å vurdere hvor mye man drikker. Audit er opprinnelig beregnet på at man skal fylle ut i samtale med en behandler. I Drikkestatus kan du ta testen alene, og få svar og råd tilpasset deg.
Slik fungerer testen
Drikkestatus vet ikke mer om deg enn det du forteller selv. Derfor er det viktig at du svarer så ærlig som mulig, for at svaret du skal få skal være rett.
-
Del 1: Hvor mye drikker du vanligvis?
Her skal du fylle ut hvor mye du drikker i en kalender. Du skal oppgi hvor mye du drikker når du drikker mye, og hvor mye du drikker når du drikker moderat. En moderat drikkeanledning kan du se for deg som en ganske vanlig drikkesituasjon, for eksempel det du drikker på en helt vanlig hverdag. Mens når du drikker mye, handler det om en situasjon med høyere konsum en vanlig, for eksempel en helgedag eller en fest.
-
Del 2: Hvordan påvirker drikkingen deg?
I denne delen skal du svare på en rekke spørsmål om hvordan du selv opplever at drikkingen påvirker deg og de rundt deg. Du blir også spurt om besteforeldrene eller foreldrene dine har hatt eller har alkoholproblemer. Dette spørsmålet påvirker ikke hvilken status du lander på, men dersom du er barn eller barnebarn av noen med alkoholproblemer, får du litt informasjon om genetikk.
-
Del 3: Hvem er du?
Hvilke grenseverdier som gjelder påvirkes blant annet av kjønnet ditt. Kvinner og menn tåler alkohol ulikt, på grunn av våre biologiske forskjeller. Du blir også spurt om blant annet alder, og hva du gjør til daglig. Dette påvirker hvilke råd vi gir deg, for eksempel ved at studenter får andre råd enn pensjonister. Til sist blir du spurt om du har gått gjennom testen alvorlig, eller med svar som ikke stemmer helt. Dette spørsmålet stiller vi for at vi kan analysere resultatene bedre, og forstå mer om hvor mange som har et problematisk alkoholkonsum.
-
Del 4: Din Drikkestatus
Til slutt får du vite din drikkestatus. Vi har fem kategorier. Disse er:
- Ingen risiko
- Lavrisikobruk
- Risikofylt bruk
- Skadelig bruk
- Skadelig bruk og tegn på avhengighet
Drikkestatus er delt inn i de samme risikokategoriene som WHO-testen Audit, som brukes over hele verden til å vurdere risikable og skadelige alkoholvaner.
Vi anbefaler at du bruker god tid på å lese gjennom resultatsiden. Om du vil lagre resultatet til senere, får du mulighet til det helt nederst på siden.
Testen er stadig i videreutvikling, og vi vil gjerne høre hva du synes! Send en mail til avogtil@avogtil.no om du ønsker å gi innspill til endringer.
Trenger du noen å snakke med etter å ha tatt testen?
Vi vil varmt anbefale å ta kontakt med en av aktørene som tilbyr hjelp til deg som trenger noen å snakke med om alkoholbruk. Husk at å snakke med noen kan være første steg på veien til et bedre liv!
-
Fastlegen din
Om du opplever at alkoholen er i ferd med å ta overhånd, kan det være lurt å snakke med fastlegen din, eller andre du stoler på. Les mer her.
-
Rustelefonen
På Rusinfo 915 08588 kan man få svar på alle spørsmål om alkohol og rus. Her kan man også chatte eller sende inn spørsmål.
-
Kirkens SOS
Ved å ringe Kirkens SOS på 22 40 00 40 kan du snakke med noen om det du skulle ønske. Tjenesten er døgnåpen. Her kan man også chatte eller skrive inn melding.
-
Mental Helse Hjelpetelefonen
Mental Helse har en telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke med på 116 123 eller mentalhelse.no. Fra utlandet må du ringe +47 91 116 123.
-
Blå kors
Blå Kors tilbyr hjelp og behandling til både pårørende og til deg som har et vanskelig forhold til rus. Se oversikt over tilbudet deres her.
Kjenner du noen som drikker for mye?
Drikkestatus handler om ditt forbruk og hvordan du drikker. Kjenner du noen som drikker for mye, kan det være lurt å be dem ta testen. Du kan også lese mer om hva du kan gjøre for den du kjenner som drikker for mye.
Er persondataene mine trygge?
For oss er du helt anonym, og vi kan ikke finne ut hvem du er. Du trenger ikke gi fra deg noen identifiserbare data når du tar testen. Vi kan se anonyme data fra alle som tar testen, for eksempel kan vi vite hvor lang tid hver bruker i gjennomsnitt bruker på testen, eller hvor ofte hver bruker i gjennomsnitt drikker.
Om du er opptatt av at ingen skal kunne se at du har vært inne på denne siden anbefaler vi å bruke inkognitomodus i nettleseren din.