Alkohol og kreft: For hvert glass du kutter, reduserer du risikoen
I samarbeid med
Nordmenn vet lite om alkohol som risikofaktor for kreft..
Det er for eksempel bare 2 av 10 som kjenner til sammenhengen mellom alkohol og tarmkreft.
– Kanskje kan dette samarbeidet bidra til at flere begynner å snakke om alkohol på samme måte som vi snakker om kosthold, trening og andre ting vi gjør for både fysisk og psykisk helse.
Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.
– Folk liker å være opplyste og ta valg basert på innsikt og kunnskap. Det skylder vi dem å komme ut med på en saklig og god måte.
Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.
-
Hvorfor øker alkohol risikoen for kreft?
Etanolen fra alkoholholdige drikker er kreftfremkallende for mennesker.
- Det kreftfremkallende stoffet acetaldehyd dannes når alkohol brytes ned. Dette stoffet har en toksisk effekt og kan skade celler og genmateriale som kan øke risikoen for kreft.
- Alkohol påvirker nivået av de kvinnelige kjønnshormonene og dette forbindes med den økte faren for brystkreft.
- Også immunforsvaret som skal ta knekken på tumorceller blir svakere.
-
Hvilke krefttyper øker alkohol risikoen for?
Alkohol øker risikoen for flere krefttyper:
- Brystkreft
- Tykk- og endetarm
- Leverkreft
- Spiserørskreft
- Kreft i munn, svelg, og strupe
-
Jeg drikker kun to glass vin i uken, bør jeg slutte helt med dette?
Det vi vet er at kreftrisikoen øker for hvert glass man drikker, og det finnes ingen nedre trygg grense. Det spiller heller ingen rolle om det er øl, vin eller sprit. Hvis du ønsker å drikke alkohol, er det lurt å drikke minst mulig, både med tanke på kreftrisiko og ha god helse generelt. Det positive er at for hvert glass du kutter, reduserer du også kreftrisikoen.
Er du nysgjerrig på hvordan det står til med dine drikkevaner? Prøv Drikkestatus.