– Når foreldre ikke tar ansvar føler barn at de må ta det

Mindre ansvar i ferien gjør at mange drikker mer alkohol. Men er det greit at de voksnes ferie og frihet gjør at barn kan føle seg redde og ufrie? – Det skal være ferie for barna også, sier psykolog Peder Kjøs.

Psykolog Peder Kjøs har på svart t-skjorte og håret samlet i en hestehale.

Kjøs har tro på at det skal gå an å snakke om alt, også alkoholbruk.

– Men det er vanskelig å snakke om, fordi det lett kommer inn på moral, formaninger og regler. Gjør sånn og ikke sånn… Prøv å snakke om det slik det er. Alkohol er noe som er kjempefint og farlig, sier han.

Ansvar utenfor deg selv

Ansvaret som følger med det å være forelder er stort på flere måter.

– Jeg tenker at det å være forelder er noe av det fineste du kan gjøre her i livet. Det som er fint med å være forelder, er at du har ansvar og fokus utenfor deg selv, noe som gir mening til tilværelsen, sier Kjøs.

 

Å være sammen med barn samtidig som du har lyst til å bruke alkohol for å slappe av, gjør at det oppstår et dilemma forteller Kjøs.

– Det er fordi du ikke klarer å være tilstede og tilgjengelig på den måten barna er vant til og baserer seg på. Det kan være litt ubehagelig, eller det kan være veldig skremmende.

 

Når foreldre drikker kan barn føle at den som har ansvaret blir mindre pålitelig, sier Kjøs.

– Da kan barna føle at nå må de ta ansvar. Jeg tenker at den følelsen av at de voksne ikke er ordentlig til å stole på, trer inn mye før foreldrene begynner å merke at de er ute av stand til å ta ansvar.

 

Alkohol som del av kulturen

Kjøs mener ikke at å være avholds er eneste løsning for foreldre med barn.

– Alkohol er en normal del av vår kultur, det er noe man er nødt til å forholde seg til på et vis. Men det skal jo helst være en godartet del av vår kultur. Jeg tenker at det også er et ansvar du har med deg når du drikker i en familiesituasjon. Du er da kulturbærer, sier han og utdyper:

 

– Hvordan barna dine kommer til å forholde seg til alkohol, kommer til å ligne på din måte. Det er jo noen som går helt andre veier selvfølgelig, men som hovedregel så lærer de alkoholkultur hjemme.

Alkoholbruk i ferier

I ferien forsvinner det en del ytre reguleringer for å drikke alkohol, som jobb, aktiviteter tilknyttet barn og annet ansvar. Der ligger det en fare, påpeker Kjøs.

– Vi må passe på det selv istedenfor. Og det er ikke alltid så lett det. Men det tenker jeg at vi må gjøre, sier han.

 

Hensynet til familien er det viktigste, sier psykologen.

– Det skal jo ikke være sånn at vår ferie og frihet skal ha den konsekvensen at barna blir redde og ufrie. Det skal jo være ferie for dem også.

 

Relaterte saker