Annenhver kvinne dropper alkoholen foran barna

Flest kvinner lar være å drikke alkohol når de feirer jul med barn. – Snakk sammen og bli enige om alkohol før julemiddagen, oppfordrer Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Jente på omtrent åtte år sitter på fanget til moren sin, som leser en bok for henne. Jenta ser inn i kamera og smiler.

I en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, kommer det frem at 47 prosent av norske kvinner sløyfer alkoholen på barnas store kveld – 41 prosent av norske menn svarer det samme.

Bilde av generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til som ser i kamera

– Vi ser at mange går for alkoholfritt når de tilbringer jula med barn, og at de aller fleste som drikker alkohol holder seg til maks to glass. Det er gode nyheter for barna, sier Ragnhild Kaski i Av-og-til.

Men det er altså noen forskjeller blant menn og kvinner når det kommer til holdninger til alkohol:

  • 72 prosent menn og 78 prosent kvinner holder seg til null, ett eller maks to glass alkohol når de feirer jul med barn.
  • 13 prosent menn og 5 prosent kvinner oppgir at de drikker tre glass eller flere.

Snakk sammen om alkohol

Mange familier oppdager at de voksne har ulike tanker om hvor mye det er greit å drikke med barn til stede.

– Vårt råd er å snakke sammen om alkohol før selve julemiddagen. Hvis de voksne tenker over hvor mye de drikker i julen, slipper barna å gjøre det, sier Kaski.

Anbefaler maks to glass

Hvert år spør Av-og-til barn om hva de synes er greit. Da svarer de fleste at de vil at voksne skal drikke null, ett eller maks to glass når de er sammen med dem. Det er en god pekepinn, mener Kaski:

– Mange barn synes det er helt greit at foreldrene drikker litt vin eller akevitt i jula. Samtidig er det lett å undervurdere hvor raskt barna kan merke en forskjell hos oss voksne som de synes er ubehagelig, sier hun.

Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til hvor grensa går.

– Alle barn er forskjellige, men felles for de fleste er at de ønsker seg foreldre som oppfører seg akkurat slik de pleier, avslutter hun

Relaterte saker