Hold deg unna styrepils-kapteinene

«Vil du bli med?» spør vi i en sang skrevet av Kaizers-vokalist Janove Ottesen. Målet med kampanjen er å få folk til å si nei til berusede båtførere.

– Å drikke i båt er det samme som å kjøre uten sikkerhetsbelte. Det skal man bare ikke gjøre. Og alle vet det og er enig i at alkohol og båt ikke hører sammen.

Det sier Janove Ottesen, tidligere vokalist i Kaizers Orchestra om temaet i årets Klar for sjøen-kampanje.

Hør låten og se kampanjefilmen her. Og legg låten til i Spotify-listen din!

Bilde av Janove Ottesen fra Kaizers og Arthur i studio ifm innspilling av låt til Klar for Sjøen-kampanje.

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til og koordinator for Klar for sjøen-samarbeidet, er veldig glad for å ha fått Janove med på laget.  

– Han har jo en unik formidlingsevne, og vi mener den kommer gjennom i kampanjesangen han har skrevet. Vi tror filmen vil få mange til å sperre opp øynene for årets tema.

Stort samarbeid  

Hvert år gjennomfører Klar for sjøen-samarbeidet en storstilt kampanje med mål om å redusere alkoholbruk på båt. Da trår et formidabelt engasjement til i de ulike kampanjepartnernes mange foreninger, lokallag, distriktskontorer og hjelpekorps – med mangfoldige aktiviteter over hele landet.  

Dette skjer i tillegg til egne kampanjefilmer, og en rekke tiltak på sosiale medier og i redaksjonelle medier gjennom hele sommeren.  

– Klar for sjøen-samarbeidet samler alle de største aktørene i Norge på fritidsbåtfeltet, og alle bidrar de til å opplyse om farene ved promillekjøring. Det kan redde liv, sier Eriksrud.  

I år har samarbeidet valgt en noe utradisjonell tilnærming til temaet.   

– Vi har tidligere hatt mye fokus på humor i våre kampanjer, og mange vil kanskje huske filmen av kapteinen Jo som la til brygga med perfeksjon, en video som ble sett av flere millioner verden over.  

Bilde av kapteinen Jo, som slapper av i sola på tvers i en liten motorbåt.

– Dårlig miks

I Statens havarikommisjons kartlegging av fritidsbåtulykker kom det frem at hver femte forulykkede i 2018 omkom etter at båten gikk på grunn eller kolliderte.

–Kommisjonen sier at høy fart, ruspåvirkning og tussmørke kjennetegner disse ulykkene. Det kommer også frem at det var unge mennesker som ble rammet, og ulykkene oppstod på vei hjem fra fest, sier Eriksrud.

Hun og resten av Klar for sjøen-samarbeidet er opptatt av å snakke om farene ved å føre båt påvirket av alkohol.

– Når vi drikker alkohol påvirkes helt sentrale egenskaper vi behøver for å føre båt. Vi blir mer risikovillige og mer impulsive, samtidig som vi blir dårligere og tregere til å håndtere det uforutsette. Det sier seg selv at det er en dårlig miks, sier hun og legger til:

– Selv må mengder alkohol påvirker evnene våre. Derfor sier vi i Klar for sjøen at ekte kapteiner drikker kaffe!

Bilde av kaffekopp med skriften
Om Klar for sjøen-samarbeidet 

Klar for sjøen er et årlig kampanjesamarbeid hvor alle landsdekkende organisasjoner på fritidsbåtfeltet er med. Målet med samarbeidet er å opplyse om farene ved promillekjøring på sjøen, og å øke sjøsikkerheten. 

De 14 aktørene er:

 • Kongelig Norsk Båtforbund
 • Kongelig Norsk Seilforening
 • Norges Seilforbund
 • Sjøfartsdirektoratet
 • Politidirektoratet
 • Av-og-til, Røde Kors
 • Redningsselskapet
 • Kystvakten
 • Kystverket
 • NORBOAT
 • Oslofjorden båteierunion
 • Friluftsrådenes Landsforbund
 • Kartverket

Relaterte saker