«Det var en enorm utrygghet. Vi visste nesten aldri hvor mamma var.»

Han vokste opp med en mor som misbrukte alkohol. I jula fikk han et pusterom fordi han feiret med trygge voksne. – Man skal være til stede for barna i jula, sier filmregissør Steffan Strandberg.

Av: Sigbjørn P. Kiserud

– Nå må jeg tenke litt her.

Det blir stille fra Steffan Strandberg. Denne høsten har han turnert Norge rundt med filmen Natta Pappa henta oss, en sterk fortelling om hvordan det var å være lite barn med en alkoholisert mor. En film om «den utryggheten som hele tiden ligger der. Om de skuffelsene man opplever som barn når man gang på gang merker mamma velger alkoholen i stedet for å være til stede for oss barna», som Strandberg selv sier.

Men når han skal beskrive jula blir han tankefull.

– For meg var jula høydepunktet gjennom året. Da var vi hos pappa eller hos besteforeldrene våre. Jeg forbandt alkohol med noe som skjedde hos min mor, mens julaften var vår dag. I jula var det trygt rundt oss, sier Strandberg.

Se film fra julefeiringen til Steffan Strandberg her (artikkelen fortsetter under filmen).

.

– Vi var veldig redde

Strandberg vokste opp i Kristiansand på 70-tallet. Mens andre barn brukte tid på lek og skole, brukte Strandberg mye energi på å forsøke å tolke og forstå morens handlinger og alkoholinntak.

– Hun var alkoholiker og nesten aldri hjemme.

Det ga både fordeler og ulemper for Strandberg og lillebroren.

– Vi følte oss jo heldige for vi kunne være oppe så lenge vi ville. Det var en enorm frihet. Samtidig var det en enorm utrygghet. Vi visste nesten aldri hvor mamma var. Ofte måtte vi gå på de vanlige stedene for å se om vi kunne finne henne. Det var på puben, på fiskebrygga, bak domkirka eller andre steder der byens alkoholikere hang. Vi visste aldri hvordan det ville bli når det var fest hjemme. Vi var veldig redde, sier han.

Jula ble et paradis

I jula fikk derimot brødrene være enten hos faren, eller med besteforeldrene.

– Vi drømte hele tiden om at vi kunne flytte fra mamma og bo hos pappa eller hos besteforeldrene på landet. Vi drømte om å ha det normalt, sier Strandberg.

«Ofte måtte vi gå på de vanlige stedene for å se om vi kunne finne henne.»

Strandberg smiler når han tenker tilbake på jula.

– Vi fikk oppleve det andre opplever som det normale. Jula ble et paradis for oss. For alle andre var det en selvfølgelighet, men vi så på det som helt fantastisk. Jeg husker enda at vi pynta juletreet og at det var høytidelig stemning idet vi plasserte stjerna på toppen av treet. Og bestemor bakte alltid masse ulike kaker og ting av marsipan. Også hadde vi alltid en svær turnering i Ludo med hele slekta. Og jeg var yngstemann som fikk være med, sier Strandberg.

– Hva tenker du selv om alkoholbruk i forbindelse med jula i dag?

– For meg er det sånn at jeg har aldri opplevd alkohol i jula. Det fikk jeg ikke høre om før jeg ble litt eldre, at noen drakk på julaften. Jeg husker jeg synes det var veldig rart, for julaften er jo for barna. Da skal man være til stede for barna. Det er jo så enkelt og banalt at det nesten føles rart å si det, sier Steffan Strandberg.

– Ta kontakt med barn som sliter

Fungerende generalsekretær Elise Nyborg Eriksen i alkovettorganisasjonen Av-og-til sier Strandbergs historier er talende for noe mange barn opplever.

– Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at om lag 90.000 barn vokser opp i hjem der mor eller far har misbrukt alkohol det siste året. Dette var dessverre ikke et problem bare på 70- eller 80-tallet, men er en utfordring også i dag, sier hun.

Hun råder alle til å være på vakt rundt barn som sliter på grunn av voksnes alkoholbruk i jula.

– Snakk gjerne med barnet du er bekymret for. Still åpne spørsmål som «hvordan går det med deg?» og vis at du bryr deg. Det kan bety en utrolig forskjell for barnet.

Eriksen minner råder også voksne til å snakke med dem som drikker for mye foran barn i jula.

– Vi har ikke råd til å la være å snakke sammen. Kjenner du noen som du mener drikker for mye alkohol bør du snakke med dem og forklare hvordan du opplever situasjonen. Vi må alle vise godt alkovett i jula og tenke over «Hvor mange glass tåler barnet mitt?», sier Elise Nyborg Eriksen.