Vinekspertens alkoholfrie favoritter
Er du på jakt etter spennende alkoholfrie alternativer? Smaksekspert Alexander Jones har garantert et par forslag du ikke har tenkt på.
Danske Alexander Jones (33) er sommelier og har jobbet i Norge siden 2011, blant annet for storstuer som Maaemo og Bokbacka. I dag jobber han med salg og produksjon i Leske, leverandør av alkoholfrie drikkevarer. Han ser en tydelig endring i holdningen til alkoholfrie alternativer.
– Absolutt! De siste to årene spesielt har det blitt et stort fokus på alkoholfritt, kanskje spesielt etter at den alkoholfrie spritprodusenten Seedlip dukket opp. De har banet vei for flere leverandører, og flere tør nå å satse på alkoholfritt, sier han.
Han mener en ting som hjelper folk å bytte ut alkoholen er at det har kommet stadig flere produkter som erstatter konkrete alkoholholdige produkter.
– For eksempel finnes det alkoholfrie gin-erstatninger, rum-erstatninger og likør-erstatninger. Det er bra utvalget utvider seg, for den tradisjonelle eplemosten har sine begrensninger, og passer ikke til alt, sier han.
Komplekst, interessant – og alkoholfritt
Han er selv svært glad i fermenterte alkoholholfrie drikker.
– Fermenteringen gjør smakene mer komplekse og interessante, og her skjer det mye spennende innen alkoholfritt om dagen. Kombucha med ulike smaker passer godt til matretter.
Han erstatter gjerne en ingrediens man vanligvis har til maten med en drikke med den smaken.
– I Danmark er det vanlig å spise fleskestek med eplekompott til jul. Da kan man for eksempel servere en eplekombucha til maten, i stedet for eplekompotten. Det er et lurt triks for å finne ut om det er en drikk som kan passe til maten, sier han.
Eksperimenterer hjemme
Vinkjenneren er glad i å eksperimentere og lage egne alkoholfrie drikker. Hans favoritt om dagen er noe så eksotisk som vannkefir.
– Vannkefir finnes ikke til salg, men er noe man ganske enkelt kan lage hjemme, ved å blande vann og en sukkerbase med kefirkorn. De skaper en fermenteringsprosess som gjør at man får naturlige bobler i drikken. Vannkefir kan også tilsettes andre ting for smakesettingens skyld, og er et utrolig spennende alternativ, sier han.
Fermentering er en samlebetegnelse på konserveringsmetodene eddikgjæring, melkesyregjæring og alkoholgjæring.
Fermenteringen skjer når mat går gjennom en gjæringsprosess, hvor karbohydrater som sukker og stivelse brytes langsomt ned, og organiske syrer, som melkesyre, produseres samtidig.
Trendy alkoholfritt
Sommeren er hans favorittårstid, og også drinker som minner om sommer er populære.
– Jeg er glad i alt med smak av citrus, og foretrekker syrlig over krydret. Citrusfrukter er også min favorittingrediens og et godt tips til den som skal starte å eksperimentere med alkoholfritt.
For 2020 har han god tro på alkoholfritt som en fortsatt viktig trend. Og det han spår kommer til å bli det heteste av det hete i det nye året?
– Voksenbrus! Med det mener jeg for eksempel cola med bedre og mer komplekse ingredienser enn den masseproduserte drikken vi kjenner. Der tror jeg vi kommer til å se en spennende utvikling i 2020, avslutter han.