Hva gjør jeg hvis tenåringen kommer full hjem?

Du er kanskje både sint og skuffet, og mest av alt redd for hva som kunne ha skjedd. Her er ekspertens råd til hva du bør gjøre.

Det er helt naturlig å reagere sterkt på å se barnet sitt beruset, forteller Kirsten Holtmon Resaland. Hun er barne- og ungdomspsykolog og aktuell med boka «Snakk til meg – gode grep for ærlige samtaler med ungdom”.

– Det er en virvelvind av følelser som blir aktivert når ungdommen din kommer hjem beruset, kanskje etter å ha løyet om hvor hen var. Da er det lett å miste besinnelsen og si ting man ikke mener, sier hun.

Bevar roen

Resaland mener foreldre bør puste dypt og vente med alvorspraten til ungdommen er edru og vi selv har roet oss.

– Da det mye større sjanse for at samtalen blir preget av tillit, ærlighet og reelle løsninger. Å bli skreket ukvemsord til vekker sjelden lysten til åpenhet og samarbeid, advarer hun.

Likevel, av og til tar følelsene overhånd, og i panikk og raseri kan vi si noe vi inderlig håper er glemt dagen derpå.

– Mitt råd er at du aldri tar sjansen på at ungdommen glemmer det stygge du sa. Be uforbeholdent om unnskyldning, uten noen hale av «men jeg blir så sint når du…».

 

Kirsten Resaland er psykologspesialist med fordypning i barn og ungdom. Foto: Lillian Hjellum

Lag et kodeord

Resaland påpeker at hvis ungdommen din først har drukket på fest, må du gå ut fra at det kan skje igjen. Da er det viktig å holde ungdommen trygg.

– Avtal at drikking aldri skal føre til utskjelling og krangel, og at det alltid er trygt å be om hjelp, råder hun.

Hun oppfordrer også foreldre og ungdommer til å lage et felles kodeord som ungdommen kan si på telefonen, eller sende på melding, som betyr «jeg trenger hjelp til å komme meg hjem herfra».

 

  • Hvorfor drikker ungdom?

    Løsrivelse

    I overgangen fra barn til snart voksen endrer holdninger og livsstil seg. Denne overgangen markerer en form for løsrivelse fra foreldrene og etablering av en identitet som nesten voksen. Mange er nysgjerrige på å prøve alkohol og ser det som et naturlig steg i retning av voksenlivet.

    Det kan oppleves som noe positivt

    Hva som skjer med ungdommen når hen drikker, har også betydning. Hvis tenåringen føler seg mer vital, morsom og sosial enn før, vil det påvirke forholdet han eller hun får til alkohol. På samme måte bruker noen ungdommer alkohol som stressdemper eller et trøstemiddel. De kan oppleve at problemer eller bekymringer føles mindre når de er beruset. Dessverre er det likevel ikke sånn at ungdommer slutter å drikke alkohol bare de har nok uheldige erfaringer med å være fulle.  

    Drikkepress

    Tenåringer kan kjenne på et press om å drikke fordi “alle andre” gjør det. Mange drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av et fellesskap. Tenåringer er nysgjerrige på alkohol og drikker på fest for å ha det gøy sammen med venner.

Relaterte saker