Vinanmelder Sara Døscher om hvit måned: – Jeg vil at folk skal drikke mindre og bedre
Er du glad i god vin? Da anbefaler vinanmelder Sara Døscher hvit måned i januar. Både for helsens og smakens skyld.
1 av 3 nordmenn har gjennomført hvit januar. En av dem er Sara Døscher, som har jobbet med vin hele yrkeslivet, blant annet som vinanmelder i VG.
– Jeg hadde både hvit august og september, og nå skal jeg ha hvit januar, forteller Døscher på telefon fra Rio de Janeiro, der hun for tiden bor sammen med familien.
Bedre søvn og humør
Fordelene med et lavt alkoholkonsum er mange, erfarer hun.
– Jeg blir klarere i hodet og lettere i kroppen. Søvnen og humøret blir bedre. Og jeg får bedre utbytte av trening.
Hvit januar og en god start på året. Er det den ultimate klisjeen?
– Ja, det er en klisjé. Men sannheten er jo at noen gode rutiner i januar kan gi en effekt som motiverer til bedre valg resten av året.
Døscher forteller at livsstilen i Brasil har ført til at hun drikker mindre vin.
– Jeg våkner med solen og mer opptatt av helse, trening og dagligliv. Før kunne mannen min og jeg ofte drikke et glass vin eller to etter at barna har lagt seg, men sånn er det ikke her. Vi har ikke det samme behovet.

Fremhever smakssansen
Som vinanmelder opplever Døscher at hun noen ganger får kritikk for å gi alkohol positiv oppmerksomhet. Hun er imidlertid sitt ansvar bevisst.
– Min jobb er å guide folk til å drikke mindre og bedre. Jeg vil de store volumene av bestselgere til livs og ønsker å fronte det motsatte av helgefylla.
En hvit måned kan fungere som et springbrett til et bedre og sunnere vinkonsum, mener hun.
– Smakssansene skjerpes når du ikke drikker. Etter en måned blir den første slurken med vin som å spise kake for første gang. Mest sannsynlig vil du også kjenne at det er nok med ett glass.
– Å sette pris på god smak er ‘mindfullness’ i praksis. Og for meg er det en lidenskap.
Full på jobb?
Mange tror at vinanmeldere drikker mye vin, forteller Døscher, som ofte får spørsmål om hun er full på jobb.
– Men jeg drikker jo ikke på jobb, jeg smaker og spytter ut. Å møtes etter jobb for å ta et glass vin etter en smakedag, er uaktuelt. Da har jeg mest lyst på et glass melk.
Det er derfor fullt mulig å ha hvit måned som vinanmelder, sier Døscher.
– Det er på ingen måte begrensende. Jeg kan smake så mange som 800 vin på en uke, men det er en glede helt uten promille.
Saras tips til en hvit måned
1. Gjør det sammen med noen
– Å lage en felles avtale med en venn, kollega eller kjæreste kan være motiverende.
2. Bygg overskudd i mørket
– Hvit januar kan gi bedre søvn og mer overskudd i en måned som ellers er litt mørk og tung for mange.
3. Positiv effekt? Vurder å forlenge!
– For mange er de første dagene eller ukene verst, men så går det lettere. Ett år begynte jeg med hvit januar, og så utvidet jeg til hvit februar og mars.
4. Vanskelig? Prøv en lysegrå måned.
– Blir det veldig vanskelig med hvit januar, er det et alternativ å drikke det du ønsker én gang i uken.


