Fyllekur for studietiden
Studietiden er preget av høyt alkoholbruk, og mange havner i situasjoner hvor de drikker mer enn de hadde planlagt. En av konsekvensene etter en tur på fylla, er den ubehagelige «dagen derpå»-følelsen, altså fyllesyken.
Mange gjør rare ting for å ikke bli fyllesyke. Internett er fullt av gode og mindre gode råd til hvordan man kan kurere fyllesyken. På denne siden kan du lese deg gjennom noen av internetts rareste, ekleste og morsomste fyllekurer. I tillegg får du ekte tips til hvordan du kan drikke litt mindre alkohol i studietiden.
Ta vare på deg selv, og lykke til med studietiden!
(SHoT, 2021)
(SHoT, 2018)
Det er mange som tyr til ulike fyllekurer for å lindre bakrusen, men de aller fleste av disse kurene mangler dessverre vitenskapelig og dokumentert effekt.
Den eneste fyllekuren som med sikkerhet vil gi resultater, er å drikke litt mindre eller ikke i det hele tatt.
Her avkrefter kjemiker Alexander Sandtorv 10 myter om bakfylla.
Når man drikker for mye alkohol er det mange som opplever å få fylleangst. Årsaken er en kropp i ubalanse der nervene hevner seg på et for høyt alkoholinntak.
Det beste rådet for å håndtere fylleangst er å forebygge ved å drikke litt mindre, slik at du unngår å gjøre ting du kanskje ikke ellers ville gjort.
Fem råd å ta med seg:
1. Kort ned lengden på vorspielene
Ofte blir det mer enn nok drikke, dersom vorspielene blir for lange kan det fort bli overdrevent høy promille før feiringen har startet.
2. Ikke drikk på tom mage
Det er kjent at mange velger å spise mindre for å «spare» kaloriene til drikking, dette er en dårlig strategi.
3. Annenhver uten
Sørg for å fylle på med vann gjennom kvelden, å drikke annenhver uten kan være en god huskeregel.
4. Stopp før det er for sent
Du står fritt til å velge hvor lenge kvelden skal vare, kanskje like greit å ta turen hjem når kvelden er på topp og før du blir sliten?
5. Vær forsiktig med mobilbruk
Den dag i dag kan det være utfordrende å holde seg unna smarttelefon og SoMe i ulike settinger. I alkoholrus kan det være spesielt fristende å legge ut noe eller sende en melding man kanskje ikke ellers ville turt å sende. Prøv å la mobilen ligge. For en ting er å kjenne på at man har gjort noe dumt sammen med de man er ute med, en annen ting er å oppdage at man har sagt eller gjort noe (som man kanskje ikke kan stå inne for i sosiale medier) dagen derpå.
Drikkepress er noe mange opplever, og er noe som kan være utfordrende å håndtere. Kanskje spesielt i fadderuka, hvor alkohol mer eller mindre er en selvsagt ingrediens.
Det finnes gode råd som det kan være fint å støtte seg til, hvis man befinner seg i en situasjon der alkohol oppleves som en selvfølge:
- Forbered noe du skal si om noen stiller spørsmål til hvorfor du ikke drikker, for eksempel: «jeg har planer i morgen så vil holde tilbake på drikkingen i dag».
- Se på deg selv som et godt forbilde, for høyst sannsynlig er det mange i samme rom som skulle ønske de klarte det samme og kanskje blir det lettere for flere å si nei takk om noen andre har gjort det først.
- Ta med deg noe annet å drikke. Du trenger ikke flagge hva du skal drikke og hvorfor alkoholen ikke er med, drikk det du har med deg med den største selvfølge og prøv å eie valget. Usikkerhet kan gjør det lettere for andre å stille spørsmål til hvorfor du ikke skal drikke.
Hvordan reagerer kroppen på promille?
Slik ser en typisk promillestigning ut:
Er du nysgjerrig på hvor sunne drikkevanene dine er? Sjekk med drikkestatus her.