Vær Lukas (6) på ferie med foreldre som drikker for mye
Å være på feriemiddag som barn er noe veldig annet enn å være det som voksen, noe man lett glemmer når man skal kose seg og ha det hyggelig på ferie.
For å kjenne på hvordan Lukas (6) har det på ferie med foreldrene, anbefaler vi deg å bruke VR-briller om du har det. Hvis ikke: Ta på hodetelefoner og se filmen i fullskjerm-modus i YouTube-appen på telefonen din. Skru opp lyden – og husk at du kan se hva som skjer både til høyre og venstre.
Filmen er basert på flere historier fra virkeligheten som har blitt fortalt til Av-og-til.
LES MER OM FERIE, BARN OG ALKOHOL HER
Ingen steder å gå
Gjennomgående i historiene er at man som barn føler seg fryktelig ensom og utrygg dersom de personene man er aller mest glad i drikker så mye at de forandrer seg. I sommerferien drikker vi nordmenn mer enn ellers i året. Særlig utenlands. Hjemme har barn som «Lukas» i filmen kanskje muligheten til å trekke seg unna hvis de føler behov for det – gå på rommet sitt, til en kamerat, eller til andre trygge voksne. Den muligheten forsvinner når hvis de er på ferie i et nytt miljø hvor de kanskje ikke kan språket. Da er mer eller mindre fastlåst i foreldrenes selskap, også når foreldrene drikker. For motsetning til oss voksne kan ikke barn forlate festen hvis de synes stemningen har blitt ekkel, de må sitte til mamma eller pappa bestemmer at kvelden er over.
Alkovett også viktig i ferien
Av-og-til ber ikke alle voksne om å korke flasken i sommer. Det skal være lov å kose seg. Men hvis ferien skal bli hyggelig for alle er det en bør man bruke alkovett. Godt alkovett handler om å tenke over når man skal drikke, og når man skal stoppe. Som voksne har vi et stort ansvar ovenfor barn i ferien, for at de skal unngå å kjenne på det ubehaget Lukas føler på i filmen.
Man føler seg veldig fortvilet og hjelpeløs med foreldre som er fulle, men det er enda verre i et fremmed land hvor man ikke kjenner noen andre. Jeg er 28 år nå, og dette er fortsatt de sterkeste minnene fra mine barndomsferieturer.
Anonym historie fortalt til Av-og-til
Hva kan du gjøre i din egen familie?
- Bruk alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede.
- Husk at barn ofte merker en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det går fra å være trivelig til utrivelig for barna. Barn liker ikke å se at foreldrene er beruset, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.
Hva kan du gjøre hvis du ser et barn som sliter på grunn av voksnes alkoholbruk?
- Ta kontakt
Snakk med barnet og vis at du ser hva som skjer. Still åpne spørsmål. Hvis du er på ferie så forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne i reisefølget, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Hvis dette er et barn i nærmiljøet er det viktig å være vennlig og imøtekommende og vis barnet at du blir glad for å se det. Inviter gjerne barnet med på ting. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie. - Snakk med andre voksne
Det kan være fornuftig å dele bekymringen med noen andre som kjenner barnet, for eksempel en lærer, helsesykepleier eller andre voksne i nærmiljøet. Ser de det samme som deg? Ta kontakt med hjelpeapparat som for eksempel barnevernsvakten, dersom du observerer omsorgssvikt. 116 111 er alarmtelefonen for barn og unge. Fra utlandet ringer du 00 47 95 41 17 55.