Bryter Felix Baldauf: – Prestasjon og alkohol er en dårlig kombinasjon
Toppidrettsutøver og premiereklare Felix Baldauf har høye ambisjoner for brytekarrieren. Da passer alkohol dårlig inn i miksen.
Europamester i bryting, Felix Baldauf, har tidligere vært åpen om oppveksten sin. Det var preget av både hard disiplin og alkoholisme i nær familie. Han er nå aktuell i sesong to av dokumentarserien «Hodet i klemme» på NRK.
Vi har tatt en prat med Felix om helse, trening og alkoholvaner.
Lært av egne erfaringer
– Jeg er opptatt av prestasjon og har strenge rutiner i hverdagen. Det gjør at jeg ikke tillater meg å skeie ut. I så fall risikerer jeg å ikke nå målene jeg har satt meg, forteller Felix.
Han er overbevist om at opplevelsene hans har hatt innflytelse på valgene han tar i dag.
– Jeg har sett at alkohol kan få frem det verste i folk. Mine dårlige erfaringer har lært meg å være forsiktig med å ty til flaska når livssituasjonen er utfordrende. Når man er beruset, er det lettere å ta dårligere valg, sier han, som har vokst opp med alkoholisme i familien.
Dårlig kombinasjon
Livet som toppidrettsutøver krever dedikasjon, og for Felix handler det om å finne en balansegang mellom når man kan ha det gøy og når man bør prioritere å være produktiv.
Utenfor sesong tar han gjerne en øl med kompiser eller på fest.
Alkohol er ingen løsning
Felix er bekymret for dem som bruker alkohol som en kilde til å løse andre problemer.
– Alkohol er ikke et fristed fra problemer og det er ingen «pause» fra hverdagen hvis du har ting å ta deg av og problemer å løse. Hvis man har et problem, bør man ikke forsøke å løpe fra disse ved å drikke. Å drikke seg full kan løse problemet akkurat der og da, men når du våkner har du plutselig flere problemer enn hva du hadde før du drakk.
Felix tror at det er lett å oppnå god helse på andre måter enn å drikke alkohol, og har flere gode råd for å ta vare på helsen sin:
– Gode vaner og rutiner for mat og drikke er en god start. Likevel er trening og mosjon mitt beste tips til dem som ønsker seg bedre helse. Dørstokkmila blir bare lengre for hver dag man ikke kommer seg over den.
For bedre mental helse tenker han at å komme seg ut i frisk luft er viktig.
– Hvis man vil ha det bedre med seg selv må man tørre å ta vare på seg selv og investere i seg selv. Alle har tid å avse til å pleie hode og kropp.