– Rart at det er mer akseptert å drikke enn å la være

– Jeg er ikke motstander av alkohol, men drikker det ikke selv. Jeg har rett og slett aldri kommet dit at jeg liker smaken, sier Stiansen, som også er et kjent TV-ansikt etter mange sesonger som programleder for «71° nord».

Sosiale forventninger

Selv om Stiansen enkelt takker nei til alkohol i dag, har han kjent på de sosiale forventningene til å nyte alkohol i sosiale sammenhenger.

– Det var en stund jeg prøvde å like det. De gangene jeg har tatt en øl eller et halvt glass vin, har jeg gjort det for å være høflig. Det har krevd mindre av meg å takke ja, for ikke å skille meg ut. Men nå bryr jeg meg ikke lenger, jeg tar heller en Pepsi Max.

Stiansen synes det er merkelig at det er mer akseptert å drikke alkohol enn å la være.

– Jeg synes det er rart. Hadde alkohol vært funnet opp i dag, ville det aldri blitt lovlig. Ikke når vi ser hvor farlig det kan være, og hvor store konsekvenser det har for samfunnet. Det er ikke bra at mange barn vokser opp med alkoholiserte foreldre.

Sjampanje på pallen

Stiansen drev med toppidrett frem til han var 35 år. Landslagets nulltoleranse for snus og øl bød aldri på noen utfordring. Men hva med feiringer av gode resultater?

– Jeg har stått på seierspallen med sjampanje, men det er mer en symbolsk handling. Det handler om å sprute ut boblene, ikke drikke innholdet. Jeg ville uansett ikke ha drukket det, det er jo ikke veldig godt, sier han med et smil.

I østerrikske Kitzbühl tok feiringen imidlertid litt for mye plass sammenlignet med idretten, minnes den tidligere alpinisten.

– Kitzbühl-rennet er 17. mai, nyttårsaften, St. Hans og alle andre festdager samlet i én for østerrikerne. Det er en skikkelig fyllefest der folk drikker rom fra de står opp om morgenen. Jeg syns ikke så mye om det.

Råd ved drikkepress

I idretten mener Stiansen det er viktig at voksne tar ansvar på en måte som gir unge utøvere noen å se opp til. Selv har han to sønner på 18 og 20 år.

– Jeg skjønner at det kan være vanskeligere for unge å si nei hvis de opplever drikkepress. Det kan være tøft i noen settinger. Hvis jeg skal gi et råd, må det være å kjenne etter hva som er viktig for deg. Det handler om å prøve å være trygg i seg selv. Du vokser på det.

Foto: Haakon Lundkvist

Relaterte saker