Frode Grodås står i treningsutstyr og dirigerer med hendene

Frode Grodås: – Barn er det store i livet

,

En trygg og aktiv hverdag med stor frihet fra de voksne er det fotballegenden Frode Grodås husker best fra barndomsårene i hjembygda Hornindal. Og et minne om en brytekamp med en beruset voksen mann i et juleselskap.

Forsidefoto: NTB, Vegard Wivestad Grøtt

– Godfølelsen!

Han har nettopp fullført morgenrutinen sin: en time trening på SATS Ullevål før arbeidsdagen starter.

De yngste kjenner kanskje Frode Grodås best som deltaker i seersuksessen Forræder på TV2. For de fleste født i god nok tid før fotball-VM i 98, er han som et lite stykke Norge å regne.

Han snakker om oppveksten i bygda Hornindal i Nordfjord. Og om et juleselskap litt ut i romjulen som skulle sette spor i gutten som senere skulle bære kapteinsbindet da Norges menn seiret over Brasil.

– Jeg hadde aldri opplevd en overstadig beruset voksen før, og synes det var ubehagelig. En av de mannlige gjestene hadde drukket for mye, og ble høylytt og røff. Som tidligere bryter insisterte han på å vise frem noen grep. Det jeg husker best er at han tok tak i meg altfor hardt, og at det gjorde skikkelig vondt. Det gjorde sterkt inntrykk.

Selv om det er over 50 år siden, er minnet krystallklart.

– Det er rart det der. Hvordan noe kan sitte så lenge i. Det var ikke bra.

Brazilianske Ronaldo sitt skudd blir reddet av Grodås i den berømte kampen mot brasil
REDNING: Frode Grodås ble rikskjendis da han sto i mål for Norge i kampen mot Brasil under VM i Frankrike i 1998. (Foto: Reuters/NTB, Paulo Whitaker)

En veldig aktiv barndom

Episoden med bryteren er heldigvis ett av få dårlige minner fra en ellers lykkelig barndom som gutt nummer tre i en brødreflokk på fire. Faren og moren drev den lokale matbutikken i bygda i første og andre etasje i huset – familien på seks bodde i tredjeetasjen. Dagene gikk med til aktivitet. Mye aktivitet.

– Vi drev på med noe hele tiden! Det var en veldig aktiv og leken barndom. Lek, langrenn, alpint, volleyball, storband og symfoni-orkester. Og fotball, selvsagt. Ekstremt mye fotball.

Var det ikke aktivitet utendørs, hjalp Frode til inne i butikken. Som den gangen faren hadde gjort en god avtale på en stor leveranse mel og sukker.

– Lageret lå i fjerde etasje, og den som måtte bære alle varene var meg. Jeg husker jeg telte 67 tunge turer opp og ned trappene med store poser mel og sukker. Det var god trening!

Et eldre foto av Frode Grodås som barn sammen med sine tre brødre.
SØSKENFLOKKEN: Frode minnes en aktiv og lykkelig barndom sammen med sine tre brødre. (Foto: Privat)

Fødsel eller landslagskamp?

Et par tiår etter trappeintervallene som følge av farens mel- og sukkerkupp, skulle Frode Grodås selv oppleve å bli forelder. Det var bare ett problem: termin var satt til samme dato som herrelandslaget i fotball skulle på reise.

– Skulle jeg dra? Det var det store spørsmålet. På den ene siden hadde jeg veldig lyst til å være hjemme og oppleve fødselen. På den andre siden hadde jeg nettopp fått min første landskamp – og visste at jeg kom til å få spille. Plassen føltes jo ikke sikker. Skulle jeg slippe til en annen spiller, som plutselig gjør det bra og snapper plassen?

Heldigvis ble sønnen Viktor født før termin, og Frode rakk både fødsel og landslagskamp. Kampen om å få tiden til å strekke til var imidlertid ikke over.

– Jeg hadde jo full jobb på den tiden, fordi fotballen ikke betalte godt nok. Så jeg spilte fast på Lillestrøm, spilte på landslaget, var lærer på Lillestrøm Ungdomsskole – og pusset opp et gammelt hus. Samtidig skulle vi være gode foreldre. Det føltes som om det ikke var nok timer i døgnet!

Likevel er han ikke i tvil om at det var verdt det.

– Barn er det store i livet. Det er det viktigste. Og jeg ser det nå også, med barnebarna.

Frode Grodås i Forræder
LOJAL: I Forræder var Frode Grodås opptatt av å være lojal. I hverdagen sitter ærligheten og respekten forankret. (Foto: TV 2, Espen Solli)

Dro aldri på ferie

Som bestefar til Gabriel på to år og Nelly på snart ett år har han fått muligheten til å følge en ny generasjon på nært hold. Mye har endret seg fra da han selv vokste opp.

– Det var ikke noen barnehage, og det var ikke noen skolefritidsordning. Vi gikk ut om morgenen, og kom inn om kvelden. Jeg husker det som at vi gjorde mye som vi ville, og fikk mye frihet fra foreldrene våre. I dag tenker jeg litt at tenk at de ikke var redde! Som 7-åringer drev vi på i store elver og klatret i fjell. Slik er det ikke i dag.

Også ferie var noe ganske annet for Frode Grodås da han vokste opp, enn dagens generasjon.

– Vi dro aldri på ferie. Vi kunne ikke være borte fra butikken – den måtte være åpen. I bygda på den tiden var det slik at om noen hadde glemt fløte til 17. mai, så ringte man – og så åpnet mor og far butikken. Det var en 24/7-jobb, nesten, sier Frode og legger til:

– Heldigvis hadde vi ikke sosiale medier som i dag, som viste oss alle som var på ferie – så vi tenkte ikke særlig over det. Vi tenkte vel at det var vel slik det skulle være.

Selv om foreldrerollen har endret seg mye siden Frode var liten – har han forsøkt å holde fast i det han mener er viktig.

– I tillegg til å være til stede og å bruke tid sammen, forsøker jeg å ta med meg verdier som jeg fikk med hjemmefra. Ærligheten, og respekten – den sitter forankret.  Å reagere på urett, og å respektere hverandre.

For barnebarna vil jeg være snill, en de kan stole på og komme til – en som alltid er der.

Frode Grodås

Når det kommer til alkoholbruk rundt barnebarna, er han opptatt av å være et godt forbilde.

– Han minste begynner jo å kunne delta nå, og alkohol er noe jeg kommer til å være kjempebevisst på. Det er viktig for meg å være et godt forbilde. Jeg kan godt ta et glass vin, og vise en naturlighet over det – men jeg kommer aldri til å drikke så mye at jeg forandrer meg eller blir annerledes. Man må ikke på død og liv drikke alkohol når barn er til stede.

Frode Grodås viser frem noe, sannsynligvis en medalje, fra en eske. Han peker ned på det med keeperhansker.
ROLLEMODELL: Fra den gang Frode selv var keeper. I dag trener han målvaktene på herrelandslaget, og barn helt ned i 6-årsalderen. (Foto: Privat)

Fine juleminner

Bevisstheten rundt alkoholbruk rundt barna gjelder også i jula.

– Julefeiringen er barnas høytid. Det er de som skal være i sentrum – så vi tilpasser aktivitet og måltider til dem. Vi synger, kanskje har jeg trompeten med og spiller litt – og et glass juleøl til pinnekjøttet. Jeg er fra Vestlandet, vet du – her sier vi «bæ» hele julen.

Da han vokste opp, var juletiden den viktigste tiden for butikken.

– Faren min lagde eget pinnekjøtt, som han skar opp og tørket. Mor og far jobbet utrolig mye i den perioden, og når julemiddagen var spist opp var de skikkelig slitne. Jeg husker at de pleide å sovne på kvelden, så det nok oss brødrene som styrte showet på julekvelden. Første juledag var hellig – da skulle vi ikke gå ut, men være inne. Vi spiste godt og koste oss litt ekstra. Jeg har veldig gode minner fra den tiden.

Jeg har lovet ham pannekaker!

I tillegg til å være et godt forbilde for barnebarna, er landslagstreneren opptatt av å være en god rollemodell. Som trener har han ansvar for målvaktene på herrelandslaget, men også aldersbestemte lag og barn ned i 6-årsalderen.

– Det er mye glede på trening! Tar du bort gleden og humøret har du ingenting igjen. Jeg stiller krav, og er tydelig – men det er alltid et smil i det, sier Frode.

Han er klar på at alle som jobber med, eller veileder barn, påtar seg et stort ansvar.

Jeg vil være et godt forbilde, med gode verdier og gode holdninger – fordi vi er et produkt av påvirkningene rundt oss.

Frode Grodås

Han er opptatt av ansvaret og synes det er vondt å tenke på at 90 000 barn og unge vokser opp med en mor eller far som drikker for mye alkohol.

– Å få barn er det største ansvaret vi tar på oss, det er det viktigste vi gjør. Det må man være bevisst på. Jeg er overrasket over at det tallet er så høyt, og at det konsumeres så mye og ofte rundt barn. Barn er jo veldig beskyttende, og det er jo veldig sjelden at barn utleverer de nærmeste – de vil jo beskytte dem.

Etter dagens arbeidsøkt på Ullevål, står guttekveld med barnebarnet på planen.

– Jeg skal hente i barnehagen i dag. Da har jeg lovet pannekaker! Så spiller vi kanskje litt trompet, ser litt på TV og går en liten tur ned til elven som han er fascinert av. Og så må vi vel ha en is.

God mat og god drikke i godt lag

Selv om Frode gjerne kan nyte et glass eller to, og ta seg en fest i ny og ne, har han hatt et bevisst forhold til alkohol siden oppveksten i Hornidal. Minnet om de som slet med å håndtere alkoholen i bygda har han fremdeles med seg.

– Da jeg vokste opp var det en del folk som hadde problemer med alkohol. Jeg husker godt hvordan det kunne se ut, og hvordan det ble pratet om. Det var veldig tydelig for meg som liten at det å drikke mye – det var ikke bra for deg.

Som aktiv idrettsutøver har han også selv vært restriktiv med alkohol – og som ungdom tok han et valg om å droppe en del av festlighetene de jevnaldrende var med på, for å fokusere på idretten.

– Jeg har et naturlig og balansert forhold til alkohol – men jeg kan godt ta meg en fest også. Som premierefesten til Forræder, sier Frode Grodås med et smil.

Aller helst sitter han til bords med gode venner og kjæresten.

– God atmosfære, god mat og god drikke i godt lag, da koser jeg meg! Det er nok det beste jeg vet.