Promille

Promillen er et mål på hvor alkoholpåvirket man er.

Ikke så lenge etter at man har drukket, vil de fleste begynne å kjenne påvirkningen av alkohol. Dette skyldes særlig effekten av hvordan alkoholen virker kjemisk på hjernen.

Når du drikker, blir alkoholen først og fremst sugd opp i blodet fra tarmene, men noe kan også tas opp via munnhulen, spiserøret og magesekken. Minutter etter inntak kan alkoholen måles i blodet.  Hvor mye alkohol man da har i blodet regnes i promille.

Promille

Ved 1 promille har man 1 gram alkohol per liter blod.

En enhet alkohol inneholder ca. 12 gram alkohol, og gir ca. 0,25 promille. Når man har 1 promille i blodet, betyr det at man har 1 promille alkohol i alle muskelceller, hjerneceller, hudceller og så videre.

Ordet promille betyr tusendel eller per tusen, og skrives gjerne ‰. Promillen viser hvor mange tusendeler av en vektenhet blod som utgjøres av alkohol. Promillen kan avgjøres nøyaktig på pust (utånding) og ved blodprøve.

Hva skjer med alkoholen i kroppen?

Kroppen kvitter seg med alkohol ved å omdanne den til acetaldehyd, som igjen omdannes videre til eddiksyre. Alkohol forbrennes hovedsakelig i leveren, men noe forbrennes allerede i magesekken, før alkoholen i det hele tatt kommer over i blodet. Dette skyldes at magesekken inneholder enzymer (ADH) som kan bryte ned alkohol.

Alkoholkonsentrasjonen i blodet synker i takt med at alkoholen brytes ned og forbrenningen i lever foregår med jevn hastighet. 95 % av den alkoholen som kommer over i kroppen, brytes ned i leveren. Av de resterende mengder alkohol vil ca 2 % skilles ut i urin, ca 2 % via utåndingsluft, og ca 1 % via svette.

Gjennomsnittlig faller blodets alkoholkonsentrasjon med ca. 0,12-0,18 promille per time hos både kvinner og menn.

Les mer om:

Hva er en enhet?

Slik virker alkohol på kroppen

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet