Slik er alkohol sin påvirkning på kroppen

Hvis du har drukket alkohol – vet du også hvordan det føles å ha promille. Men hva er det egentlig som skjer i kroppen når vi drikker alkohol?

Jente som smiler med kort lyst hår som flagrer i vinden.

Har du merket at du kjenner virkningen av alkohol nesten umiddelbart etter at du har drukket? Det er ikke så rart. Raskt etter at alkoholen har kommet inn i fordøyelsessystemet, tas den opp gjennom slimhinnene i tynntarmen og magesekken, og går over i blodet. Alkoholen passerer lett fra  blodet til alle organene i kroppen og videre inn i hver enkeltcelle i de forskjellige organene. Det er altså alkohol i hver eneste celle i kroppen nesten med en gang! Dersom du drikker på tom mage, eller drikker kullsyreholdige drikker som champagne, rusbrus eller drinker med kullsyreholdig mineralvann – tas alkoholen enda raskere opp i blodet.

Deretter settes en rekke reaksjoner i gang i kroppen. Under kan du lese om noen av dem.

Kroppens reaksjoner på alkohol

Godfølelsen

Noe av det første du vil kunne kjenne på når du har drukket en øl eller et glass vin, eller mindre alkohol, er økt stemningsleie i positiv forstand. Mange vil kjenne en godfølelse i begynnelsen med en lav promille i blodet. Etanol, som er virkestoffet i alkohol, bidrar til økt produksjon av lykkestoffer som dopamin og endorfiner, og hjernens hemmende funksjoner bedøves – som gjør at man føler seg lett til sinns, impulsiv og mindre bekymret for konsekvenser. Første øl eller drink fører for de fleste til økt prating, bedre selvfølelse og redusert sosial angst.

Dårligere konsentrasjon og hukommelse

Selv etter et lite alkoholinntak, og en promille under 0,5 – vil alkoholen påvirke konsentrasjonsevnen din, fordi alkoholen påvirker hjernens nerveceller. Du vil evne å konsentrere deg dårligere, og korttidshukommelsen vil også svekkes – i likhet med evnen til læring.

Synet blir dårligere

Noe av det første som skjer når vi drikker, er også at øynene mister litt av evnen til å omstille seg fra lys til mørke. Årsaken er at alkohol hemmer signalene i hjernen.

Du tisser oftere

Du har kanskje merket at du må tisse oftere når du drikker alkohol? Det er det en naturlig forklaring på. Når du drikker alkohol, hemmes produksjonen av hormonene kalt ADH – som styrer hvor mye væske det er i kroppen. Resultatet er at det blir vanskeligere for kroppen å holde på væsken når du drikker. Dette igjen fører til økt dehydrering og den kjente bakrushodepinen.

Her kan du se en video som forklarer hvorfor du tisser mer når du drikker alkohol.

Alkohol brytes ned fra første slurk

Virkningen du kjenner idet du har begynt å drikke, kan måles allerede etter noen få minutter. Mengden alkohol du har i blodet blir mål i promille – og én promille betyr ett gram ren alkohol pr. liter blod i kroppen. Når all alkohol du har drukket er fordelt rundt alle cellene i kroppen – er promillen på det høyeste. Konsentrasjonen av alkohol i cellene vil være omtrent samme som i blodet. Har man én promille i blodet – har man det også i hjernen, huden og musklene.

Kroppen bryter ned alkoholen, det kalles alkoholforbrenning – og den forbrenningen foregår først og fremst i leveren. Faktisk foregår 95 prosent av nedbrytningen i leveren, cirka 2 prosent i urinen og 2 prosent via utåndingsluft – og cirka 1 prosent via svette.

Hvor fort alkohol forbrennes varierer fra person til person, men man regner med at alkoholpromillen i blodet synker med cirka 0,15 promille pr. time. Deretter forbrennes alkoholen med jevn hastighet med cirka 0,15 promille per time. Her er det forskjell fra person til person.

Dagen derpå-gift

I prosessen med å bryte ned alkohol i leveren, dannes det giftige stoffet acetaldehyd. Dette stoffet er langt mer giftig for kroppen enn selve alkoholen, og er langt på vei ansvarlig for den ubehagelige «dagen derpå»-følelsen. Eneste botemiddel mot «dagen-derpå», er å ikke drikke så mye alkohol.

Slik påvirkes du av promillen

Vi mennesker er forskjellige, og reagerer ulike på alkohol og promille. Ikke minst kan det gjelde mellom kvinner og menn, hvor kvinner sin promille vil stige raskere enn menn fordi de som regel har høyere fettprosent – og et lavere volum av væske i kroppen. I tillegg har menn mer av enzymet «alkoholdehydrogenase» som bryter ned alkohol i magesekken.

Likevel er det noen likhetstrekk i hvordan promillen påvirker oss. Under ser du en skala som benyttes av flere – som viser hvordan kroppen fungerer dårligere og dårligere etter hvert som promillen i blodet blir høyere.

Relaterte saker