Ungdom, festing og sosiale medier
Sprittaxi, langing på Facebook og festannonsering på Snapchat. Sosiale medier er en viktig arena for ungdoms festing og utprøving av alkohol. Er du som forelder forberedt på det?
Som forelder er det ikke så lett å holde oversikt når ungdommen blir eldre. Vennegjengen blir ny, med foreldre du ikke kjenner, og hun får mer frihet til å oppdage verden. Også gjennom sosiale medier. Har du en god nok dialog med ungdommen din om grensesetting og farer «online»?
Ungdomsfyll på kamera
Mobiltelefonen er med tenåringene våre over alt, og hverdagen dokumenteres og deles med jevnaldrende. Mobiltelefonen representerer også en stor endring fra da vi vokste opp. For det er ikke bare gulløyeblikkene som fanges, men også flauser, nakenbilder og vold. Det finnes for eksempel Facebook-grupper der ungdommene deler bilder og film av klassekamerater som under alkoholpåvirkning kliner eller gjennomfører striptease, både vel vitende og der de blir filmet i skjul.
Det er svært lite rom for å prøve og feile for dagens ungdom. Hvis du gjør noe dumt i fylla, er det plutselig dokumentert på fem ulike telefoner.
Per Hellevik, forsker ved NKVTS
Vil du lese artikkelen med Per Hellevik i sin helhet finner du den på NKVTS sine nettsider.
Konsekvensene av å drikke for mye blir plutselig langt større når man vet at informasjonen lagres og legges ut på nett. Dette må du som forelder snakke med ungdommen om.
Når tenåringen drikker blir hun mer impulsiv, tenker ikke like mye på konsekvenser og blir mer villig til å ta risiko. Nettopp derfor er det viktig å ta praten i tide. Å være forsiktig med alkohol er viktig for å unngå at uheldige filmer eller bilder blir tatt og delt i løpet av en fest.
Disse sosiale mediene bruker barn og ungdom:
Youtube er det klart mest populære sosiale mediet for de unge. Hele 95 prosent bruker Youtube. På andreplass i Norge kommer Snapchat. 80 prosent av 9-18-åringene bruker Snapchat. Det kommer frem i Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020.
Ungdomstiden er en brytningstid, og mye av ungdommens sosiale liv utfolder seg i sosiale medier. Som foreldre kan vi aldri være helt koblet på. Er ungdommene på samme medium som oss bruker de det på andre måter. Eksempelvis har mange ungdommer to Instagram-kontoer – en offisiell med pene bilder, og en som kun er åpen for nære venner, der de er åpne, ærlige og «schtøgge».
På Medietilsynets liste over sosiale medier ungdom bruker er det også mange sosiale medier som voksengenerasjonen ikke kjenner til. Selv om du til stadighet laster ned nye apper for å være påkoblet, vil det fortsette å være sånn.
Det er umulig for foreldre å holde oversikt over alt ungdommene foretar seg på internett, men du kan være åpen og nysgjerrig og vise interesse i det de gjør.
«Tenåringsfest ute av kontroll»
Denne overskriften har du kanskje lest i lokalavisa? Kanskje har det skjedd din ungdom? Det er lett å bli oppgitt, skuffet og kanskje også sint. Men det er ikke alltid den pliktoppfyllende ungen din sin feil at huset blir fullt av festglade ungdommer. Ved hjelp av lokaliseringsfunksjonen på Snapchat kan tenåringene se hvor en gruppe av vennene deres oppholder seg. Slik går en hjemme-alene-fest fra å ha ti gjester til å bli over 50. Derfor er det viktig at du som forelder snakker med ungdommen om konsekvensene av deling i sosiale medier.
Langing av alkohol over sosiale medier
Sosiale medier gjør det enkelt å komme i kontakt med folk som er utenfor vårt vanlige nettverk. Det gjør også at tenåringer kan komme i kontakt med voksenpersoner som kjøper alkohol til dem. Sprittaxi kalles det når sjåfører kjører rundt på bestilling med smuglersprit i bilen og selger til mindreårige. I følge politiet er dette gjerne utenlandske sjåfører, som kanskje kommer fra land med andre aldersgrenser og holdninger til alkohol blant mindreårige enn her i Norge.
Disse sjåførene har gjerne smuglet med seg mange brett med utenlandsk og billig øl og sprit. Det som bekymrer politiet mest er hjemmelaget smuglersprit, da denne kan inneholde metanol. Ungdommene kommer i kontakt med slike sjåfører, enten ved å ringe et telefonnummer, eller via sosiale medier. I en undersøkelse gjennomført av Actis blant ungdom høsten 2017, svarte 18 prosent av dem som oppga å ha kjøpt alkohol før de fylte 18, at de hadde kjøpt alkohol gjennom sosiale medier.
Det er ingen tvil om at ungdom, festing og sosiale medier kan være en uheldig kombinasjon. Heldigvis er det mye du som forelder kan gjøre for å trygge ungdommen i alt dette.
Hva bør du som forelder gjøre?
Snakk med ungdommen din om alkohol, og hva som er farene ved å kjøpe det via kanaler i sosiale medier. Det at man ikke vet nøyaktig kilden til alkoholen gjør at tenåringen din kan utsette seg selv for unødvendig risiko.
Snakk med ungdommen din om hvilke typer bilder og videoer de synes det er greit og ikke greit å dele av seg selv. Klarer du å få til at de selv gjør en refleksjon er de bedre rustet til å ta gode valg, også om de skulle endre opp beruset på fest.
Snakk med ungdommen om aktivitet i sosiale medier før dere tenker dere på hytta for helgen. Kanskje kan dere bli enige om at ungdommene som skal være der deaktiverer sitt geofilter slik at de ikke lenger synes på Snap-kartet? Da reduseres risikoen for at ungdommen din blir ufrivillig festvert når hun er hjemme alene.
Ikke sjekk ungdommens digitale enheter, forsøk heller å få dem i tale.
Kilde
Medietilsynet (2020): Barn og medier: Om sosiale medier og skadelig innhold på nett Delrapport 1
NKVTS (2019): Ungdoms digitale virkelighet gir mindre rom for å prøve og feile
Actis (2017): Mindreårige kjøper alkohol av sprittaxier