Disse boblene må du sikre deg til julefesten

Få med deg julens viktigste vinanmeldelser: - Den er ærlig, og frisk, med et hint av at mamma og pappa blir litt annerledes.Barnas vinopplevelser

Magisk høytid?

I julen oppfordres det ofte til sosialt samvær –  og klirring av glass er synonymt med god stemning. Men for noen barn er ikke høytiden like magisk.

Omtrent 90.000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye alkohol. I tillegg kommer alle de barna som har foreldre som vanligvis ikke drikker på en problematisk måte – men som innimellom gjør det likevel. I jula kan drikkeanledningene bli vel mange, og «innimellom» kan skje oftere. Samtidig vet vi at nordmenn drikker mer i julen  enn ellers i året i julen.

En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til viser at halvparten av befolkningen mener det drikkes for mye alkohol med barn til stede i julen. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, ett eller maks to glass  alkohol når de er sammen med dem.

Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til sier at barn merker forskjell på voksne, gjerne før de voksne selv forstår at de er påvirket, og det kan være vanskelig å oppdage når det går fra å være trivelig, til å bli ubehagelig for barna.

– Det voksne kan oppleve som en positiv endring, som at man ler mer, klemmer lenger eller snakker litt høyere, kan gjøre barna usikre og utrygge, sier Kaski.

Samtidig som vi skal ha respekt for folks tradisjoner, ønsker vi at flere blir bevisst en blindsone vi vet finnes hos mange: nemlig hvordan alkoholbruken oppfattes av barna.

 Barnas vinopplevelser

Det er mye vi skal rekke i førjulstiden, og for mange av oss er det spesielt viktig å skape gode minner for de aller minste. Felles for de fleste barn er at de ønsker seg foreldre som oppfører seg akkurat slik de pleier. Også i julen. Derfor kaller vi dette julens viktigste huskeliste:

Av-og-tils råd om alkoholbruk rundt barn:

1. Drikk null, ett eller maks to glass når du er sammen med barna

Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, med barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem.

2. Vær bevisst på mengden alkohol du kjøper inn

Kjøper vi mer alkohol, er sannsynligheten også stor for at vi drikker mer. Passer du på å også fylle handlekurven med fristende alkoholfrie alternativer, vil det bli lettere å bytte ut noen av glassene med alkohol. Kanskje du kan friste med en alkoholfri velkomstdrink, eller sette sammen en alkoholfri drikkemeny som er tilpasset julematen?

3. Bli enige med andre voksne

Skal dere feire jul sammen med andre voksne? Da kan det være fint å avtale hva som er greit og ikke med barn til stede. Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.

4. Ikke glem morgendagen

Juleøl og akevitt er en del av julekosen for mange. Pass på at det ikke ender med at du neste dag må avlyse skituren, snømannbyggingen eller andre juleaktiviteter hele familien har gledet seg til.

5. Barn påvirkes før du gjør det

Ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn usikre og utrygge.

6. Vær spesielt bevisst i ferier og høytider

For barna er jula er en spesiell og magisk tid. Julaften er en dag de har store forventninger til og gleder seg til lenge, og minnene fra det som skjer under feiringen er noe de tar med seg resten av livet. Det er vårt ansvar å sørge for at ikke de voksnes alkoholbruk går ut over barnas julehygge.

Relaterte saker