Hva gjør jeg hvis tenåringen kommer full hjem?

Du er kanskje både sint og skuffet, og mest av alt redd for hva som kunne ha skjedd. Her er ekspertens råd til hva du bør gjøre.

Tenåringsgutt står og ser inn i kamera.
Foto: Pia Bråthen

Det er helt naturlig å reagere sterkt på å se barnet sitt beruset, forteller Kirsten Holtmon Resaland. Hun er barne- og ungdomspsykolog og aktuell med boka «Snakk til meg – gode grep for ærlige samtaler med ungdom”.

– Det er en virvelvind av følelser som blir aktivert når ungdommen din kommer hjem beruset, kanskje etter å ha løyet om hvor hen var. Da er det lett å miste besinnelsen og si ting man ikke mener, sier hun.

Bevar roen

Resaland mener foreldre bør puste dypt og vente med alvorspraten til ungdommen er edru og vi selv har roet oss.

– Da det mye større sjanse for at samtalen blir preget av tillit, ærlighet og reelle løsninger. Å bli skreket ukvemsord til vekker sjelden lysten til åpenhet og samarbeid, advarer hun.

Likevel, av og til tar følelsene overhånd, og i panikk og raseri kan vi si noe vi inderlig håper er glemt dagen derpå.

– Mitt råd er at du aldri tar sjansen på at ungdommen glemmer det stygge du sa. Be uforbeholdent om unnskyldning, uten noen hale av «men jeg blir så sint når du…».

Ungdomsspykolog Kirsten Resaland. Har skrevet boken "Snakk til meg".
Kirsten Reseland er barne- og ungdomsspsykolog. Foto: Lillian Hjellum.

Lag et kodeord

Resaland påpeker at hvis ungdommen din først har drukket på fest, må du gå ut fra at det kan skje igjen. Da er det viktig å holde ungdommen trygg.

– Avtal at drikking aldri skal føre til utskjelling og krangel, og at det alltid er trygt å be om hjelp, råder hun.

Hun oppfordrer også foreldre og ungdommer til å lage et felles kodeord som ungdommen kan si på telefonen, eller sende på melding, som betyr «jeg trenger hjelp til å komme meg hjem herfra».

Hva gjør jeg hvis ungdommen kommer full hjem?

1/8

Der og da: Sjekk at tenåringen er ok og ikke viser tegn på alkoholforgiftning og få hen i seng. Vis at du er der, at du bryr deg og at det alltid er lov å komme hjem, selv om man har gjort noe dumt.

2/8

Vent med den store samtalen til neste dag. Dette er en utfordrende situasjon, både for deg og barnet ditt, og det er antakelig sterke følelser involvert. Både du og tenåringen vil få en bedre samtale hvis dere venter til dere har fått opplevelsen litt på avstand og verken er fulle, trøtte eller opprørte.  

3/8

Sett av tid til å snakke ordentlig sammen. Dette er ikke en samtale dere bør ta mens en av dere er på vei ut døra.  

4/8

Vær rolig og vis at du bryr deg om hvordan barnet ditt har det. Minn deg selv på at målet med samtalen er å hjelpe ungdommen til å leve livet sitt på en trygg måte, og at du ønsker ærlige svar, ikke at tenåringen jatter med for å berolige deg. Ikke gjør samtalen til et forhør, men spør gjerne om hvilke opplevelser tenåringen har hatt. 

5/8

Møt tenåringen din med varme og forståelse, og gi tid til å fortelle ferdig før du svarer. Hold et øye med deg selv underveis og motstå fristelsen om å være konfronterende. Da er sjansen større for at tenåringen din også forteller deg om eventuelle vonde eller vanskelige opplevelsene hen har hatt. Alkohol øker risikoen for at man sier eller gjør ting man angrer på, eller blir utsatt for ting man ikke klarer å stoppe.  Ikke vær så konfronterende at barnet blir redd for å fortelle deg hva hen har opplevd.

6/8

«Jeg er så uendelig glad i deg, og det bekymrer meg at…» er lettere å ta imot enn «Du må jo skjønne hvor farlig det er å…!?» Unngå å snakke om hvor sint eller skuffet du er, ungdommens videre alkoholvaner skal bygge på trygghet, åpenhet og fornuft, ikke handle om deg. Det kan bli lettere å gjennomføre dette hvis du passer på å si «husk at jeg er like glad i deg uansett hva som skjer, og uansett hva du gjør.»  

7/8

Hvis dere allerede har laget tydelige regler eller rammer rundt alkohol, bør dere ta en ny gjennomgang av hva de er og hvorfor de er viktige. Hvis dere ikke har laget regler, er dette en god anledning til å gjøre det.

8/8

Snakk med ungdommen om hva det er naturlig å gjøre videre nå.  Skal dere skjerpe praksisen med for eksempel henting på fest? Må dere en periode dobbeltsjekke ungdommens opplysninger i helgene for å sikre at det samme ikke skjer igjen?