Å ta din egen bekymring på alvor
Er du bekymret for om noen du er glad i drikker for mye? Du er ikke alene – 1 av 3 nordmenn har opplevd det samme. Ved å ta praten om alkohol viser du omsorg og tar bekymringen din på alvor, noe som kan styrke både relasjonen og din egen trygghet.
Er du bekymret for at noen drikker for mye alkohol? Det kan være en venn, en partner eller noen andre du er glad i. Du er langt fra alene. Faktisk viser en undersøkelse Av-og-til har gjennomført at 1 av 3 nordmenn har vært bekymret for drikkingen til en venn eller et familiemedlem.
Det viktigste du kan gjøre når du er bekymret er å vise at du bryr deg. Og ved å ta praten om alkohol, tar du bekymringen din på alvor.
Selv om praten ikke nødvendigvis gjør at personen drikker mindre, kan den bety mye – både for den du er bekymret for, men også for deg selv. Ved å snakke om alkoholen, viser du også at du tar hensyn til hvordan drikkingen påvirker deg og dine følelser. For problemet tilhører ikke nødvendigvis deg, men det gjør bekymringen – og den kan du gjøre noe med.
Din opplevelse av andres drikking teller
Håkon Hauge Johnsen, psykologspesialist ved Blå Kors Kompasset i Sandnes, har jobbet mye med folk som er bekymret for andres alkoholbruk. Han forklarer at det er lurt å tro på sine egne følelser og opplevelser når man er bekymret.
– Mange som lever tett på med noen som har alkoholproblemer, blir usikre på egne opplevelser. Selv om man opplever noe ubehagelig, kan den som drikker bortforklare det, eller bagatellisere det som noe normalt, sier Håkon. – Kanskje utfordringene en opplever ikke blir snakket om i det hele tatt. Det kan skape tvil rundt din versjon av det som har skjedd.
Når man begynner å tvile på egne opplevelser, og om det er riktig å føle det man føler, blir dette ofte et hinder for å snakke om alkohol med dem man er bekymret for, forteller han.
For å unngå dette hinderet, anbefaler Håkon å forholde seg til det aktivt, ved å reflektere over situasjonene som oppstår, snakke med andre om det, eller brukte verktøyet alkoholpraten fra Av-og-til. Ved å gyldiggjøre sine egne opplevelser kan bekymringen bli tydeligere, og det kan bli mindre vanskelig å ta praten om alkohol.
Alkoholbruk rammer relasjoner
Håkon har møtt mange som opplever at problemene med alkohol kommer snikende over tid.
– Jeg har enda til gode å møte noen som har planlagt å bli avhengig av alkohol. Det skjer gradvis. Og når et problem utvikler seg over tid, er det også sånn at grensene for hva en synes er ok flytter på seg.
Håkon er opptatt av hvordan de som lever rundt personer som drikker for mye aksepterer mer og mer av drikkingens ubehagelige konsekvenser. Da er det viktig å erkjenne sine egne følelser og se hvordan man selv blir påvirket av alkoholen – ikke «vente og se», før man tar praten. Det er ofte i denne «vente og se»-fasen at nye negative mønster kan etableres.
– Mange som drikker tenker kanskje ikke over hvordan det påvirker omgivelsene, sier Håkon. – Så jeg mener at å ta opp dette tidlig er et bra sted å begynne. Det beste man kan gjøre, både for seg selv og den som drikker, er å være tydelig på egne opplevelser.
Det beste man kan gjøre, både for seg selv og den som drikker, er å være tydelig på egne opplevelser.
Håkon Hauge Johnsen
For det er når de problematiske situasjonene øker og grensene forskyves at de sosiale båndene kan slites.
– Mange tenker at alkohol først og fremst er skadelig for helsa, men alkoholbruk rammer aller først de man er glad i. Relasjoner blir skadet før leveren, sier Håkon.
Bekymring handler om omsorg
Både i vennskap og familieforhold kan man føle at man ikke har rett til være bekymret. Håkon understreker at lista ikke bør legges for høyt før man utrykker bekymring for andres alkoholbruk.
– Man har rett til å være bekymret når man merker at drikkingen påvirker relasjonen. Det kan handle om at båndene mellom dere blir belastet av alkoholen. For det handler jo om at man er glad i hverandre, og det er det som er så skummelt med alkoholproblemer: Alkoholen kommer jo inn og forstyrrer, og ødelegger disse båndene i perioder, sier Håkon, og poengterer at å ta praten om alkohol handler om å vise omsorg, både for den som drikker, og for deg selv.
– Hvis du er usikker på hvordan bekymringen din oppfattes, vær tydelig på at du snakker ut fra omsorg. Si til den som drikker: «Jeg tar opp dette fordi jeg bryr meg om deg».
Å sette ord på hvordan du opplever situasjonen kan være med på å gjøre bekymringen mer håndterlig og samtalen lettere. Når du tar praten om alkohol, tar du bekymringen din på alvor.
Er du bekymret for noen som drikker for mye? Alkoholpraten tar bekymringen din på alvor. Prøv verktøyet, og ta praten.
Relaterte saker
Var dette nyttig?
Takk for din tilbakemelding!
Takk for din tilbakemelding!
Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.