– Unge drikker for å bli akseptert

Forventningene om fest og alkohol starter tidlig, forteller Thuva Christine, som opplevde at drikkepresset var ekstra stort i russetiden.

– Folk forventer at du deltar på lik linje som dem. Hvis du ikke skal drikke, er det ikke like interessant å ha deg med.

Som russ dro hun flere ganger på vorspiel med vannflaske i den ene hånden og bilnøkkel i den andre.

Thuva Christine på kafé med en iskaffe i hånden

– Jeg hadde en gjeng nære venner som inkluderte meg uansett. Samtidig opplevde jeg å bli ekskludert av andre. Men de opplevelsene gjorde meg enda sikrere på hva jeg ville og ikke ville.

Viktig med åpenhet

21-åringen synes det er rart at folk må drikke for å bli akseptert.

– Holdningen er at du må gjøre som de andre hvis du vil være med. Vi snakker hele tiden om at folk er forskjellige og hvor bra det er, så hvorfor skal vi være like på fest?

Den siste tiden har hun delt meningene sine om drikkepress på Instagram, TikTok og gjennom en artikkel i Telemarksavisa. Det har ført til mange meldinger fra folk som kjenner på det samme og som takker henne for åpenheten.

– For meg er det viktig å være åpen om alkohol og drikkepress. Jeg vil vise at det ikke er alt, at du kan stå imot presset. For at det skal bli mer godtatt, må vi snakke mer om det.

Edru på fest

Selv drikker Thuva Christine alkohol når hun har lyst på det.

– De gangene jeg drikker alkohol på fest, er det fordi det frister med en god drink. Jeg drikker en eller to drinker når det passer for meg, men sjelden mer.

I det store og hele handler valget om å drikke eller ikke drikke om å være seg selv, mener hun.

Thuva Christine med en hvit-strikket kjole, og veske i hånden

– Hvis du har lyst til å gå ut og drikke, gjør det! Jeg har i hvert fall ingenting imot det. Men hvis du gruer deg hele uken fordi du skal være med ut, og fordi du blir alene hvis du ikke drikker, da håper jeg du kan gjøre noe med det.

Etter mange fester uten alkohol, er erfaringen at det ikke blir lagt merke til.

– Det kan være kjipt den første timen, men så går det over. Det er god stemning, jeg er i godt humør, har det gøy og danser. Det har skjedd flere ganger at folk ikke tror meg når jeg sier at jeg var edru på festen dagen før. Det er en bekreftelse på at det går helt fint, sier hun.

Fest uten alkohol gir en stor bonus, mener Thuva Christine.

– Jeg kan kjøre hjem å kvelden, husker hva jeg gjorde og slipper å være fyllesyk.

Sosiale medier øker presset

Thuva Christine tror mye av drikkepresset oppstår fordi folk er redde for å være alene.

– Etter videregående kan det være vanskelig å få venner hvis du er en person som går sjelden på byen. Det er der folk møtes, og de snakker med andre og blir kjent når de er fulle. Andre steder er folk mer opptatt med sitt. Det er veldig synd at det er sånn.

Sosiale medier øker presset, sier hun.

– Si det som det er

For tiden studerer Thuva Christine ved politihøgskolen i Stavern.

– Jeg bor fortsatt hjemme i Skien og pendler til Stavern, dermed har det ikke blitt så mye festing i studietiden. Det er lettere å være edru på fest nå. Vi er litt eldre, og klassen min består av folk med god spredning i alder.

Til dem som lurer på hva de skal si når de ikke vil drikke, er rådet å være ærlig. Skal du ikke drikke fordi du skal på jobb, fordi du er trøtt og sliten, eller kanskje du bare ikke har lyst på? Si sannheten, oppfordrer Thuva Christine.

– Ikke bruk unnskyldninger eller løgn. Da bekrefter du at det er du som gjør feil, og det stemmer jo ikke. Hvis du allerede er tøff nok til å stå imot, anbefaler jeg at du er tøff nok til å si det som det er også.

Og rådet til dem som møter en edru person på fest?

– Alle liker å bli lagt merke til og inkludert. Si ting som er hyggelig å høre uavhengig av om du drikker eller ikke. Fokuser på det i stedet.

Relaterte saker