Marit Kolby: – Blir det mer enn to glass får jeg skikkelig svi
Vår tids store folkeopplyser innen kosthold og livsstil har den samme filosofien når det gjelder alkohol som hun har til mat: Vær bevisst på hva du putter i deg, og gjør maks ut av det, men gi deg i tide.
- Marit Kolby, ernæringsbiolog og folkeopplyser, fremmer «tidsbegrenset spising» og unngår ultraprosessert mat for bedre helse.
- Hun har et bevisst forhold til alkohol, drikker sjelden mer enn to glass vin for å unngå dårlig søvn og for å kunne ha et høyt tempo i hverdagen.
- Kolby foretrekker alkoholfrie alternativer som fermenterte drikker og alkoholfri øl, men savner gode alkoholfrie vinalternativer.
- Marit Kolby følger ingen strikte regler, men tilpasser inntaket av mat, alkohol og fasting etter hva hun føler kroppen trenger.
Ernæringsbiolog Marit Kolby (49) har blitt en sentral folkeopplyser innen mat og helse, kanskje særlig med sin filosofi om «tidsbegrenset spising» – å begrense antallet måltider i løpet av dagen, spise seg god og mett når man først gjør det, og unngå såkalt ultraprosessert mat. Hun har med årene også blitt mer opptatt av å ha et bevisst forhold til alkohol.
– Det henger litt sammen, begynner hun.
– I et annet liv, holdt jeg på å si, tidlig i 20-årene, var det mer fokus på å gå på fest. Det har endret seg, med en annen livssituasjon, med at man får litt andre interesser og ting man er opptatt av. Så i livet mitt nå er alkohol mer koblet sammen med mat. Altså, jeg koser meg veldig med god vin sammen med god mat, og kunne egentlig ønske at jeg kunne drikke så mye jeg vil i slike sammenhenger. Men det kan jeg ikke, har jeg oppdaget. Så da må man drikke på en litt annen måte.
«Ultraprosessert mat er et begrep som brukes om mat der råvarene som er brukt som ingredienser, er vesentlig endra, stort sett ved industriell bearbeiding. Et kjennetegn på ultraprosessert mat er at det er vanskelig å kjenne igjen råvarene maten er laget av. Det finnes ingen tydelig definisjon eller klar avgrensning av hva som er ultraprosessert mat.»
Kilde: Ultraprossesert mat – snl.no
Med jobb som høyskolektor, med to barn og et generelt høyt tempo – som forsker, forfatter og foredragsholder drømmer hun noen ganger om å klone ti versjoner av seg selv, for å rekke over alt hun vil – har Marit Kolby funnet at hun må nøye seg med to enheter alkohol.
– Det har faktisk blitt sånn nå. Hvis det er mer enn to glass vin på en kveld, da får jeg svi skikkelig, i form av dårlig søvn. Så da styrer det seg selv, for jeg har også blitt såpass gammel dame at jeg er veldig opptatt av søvn, sier hun og fortsetter:
– Jeg merker at jeg klarer ikke å holde meg gående ellers, jeg har full jobb og barn og må holde tempoet oppe, ikke sant. Så det er på en måte ikke noen mulighet å ikke fungere dagen etterpå – og ikke har jeg lyst til det, heller, så da blir jeg nødt til å holde mengden innenfor et område som gjør at jeg faktisk fungerer.
Djevelen på skulderen
Av og til kan hun riktig nok befinne seg i «en liten kamp med meg selv».
– Hvis jeg er på fest, for eksempel, sitter det en liten djevel på den ene skulderen og sier sånn: «Men altså, hvor ofte er du på julebord, liksom? Kan ikke kaste inn håndkleet nå?» Og før så ville nok den lille djevelen der snakke høyest, men nå har jeg den fornuftige på den andre siden, som sier: «Husk på hvordan dette blir i morgen.» Og det er jo egentlig ikke noe problem, for det er bare å finne seg noe alkoholfritt og bli værende så lenge man vil. Man trenger ikke kaste inn håndkleet.
Da hun gikk gravid, en del år tilbake, syntes hun ikke hun fant noe godt alkoholfritt drikkealternativ, hun endte opp med å blande Farris og eplemost hver eneste gang. Men siden har det kommet så mange varianter alkoholfri øl på markedet at hun foretrekker det framfor alkoholholdig øl, på jevnlig basis.
– Men akkurat på vin synes jeg ikke de alkoholfrie typene er like gode ennå, der er det et eller annet med den vinsmaken som ikke blir det samme. Så da velger jeg heller noe annet, for eksempel en av de mange fermenterte, alkoholfrie drikkene som har kommet, som Villbrygg. Det synes jeg både har en smak, en opplevelse og en fremtoning som føles som et veldig godt veldig godt alternativ til vin.
Og når hun først drikker alkoholholdig vin, er hun «bevisst på å få maks nytelse ut av det lille jeg drikker».
– Så vinene er blitt litt dyrere, og utvalgt med mer omhu, sier hun.
Den eneste muligheten man har
– Jeg leter for eksempel etter økologiske eller biodynamiske viner, jeg vil ikke drikke disse sprøytemidlene – det brukes jo ekstremt mye sprøytemidler på druer, blant dem som ikke driver på en økologisk måte. Og så er jeg litt bevisst på hvor vinene kommer fra. Jeg har egentlig helt sluttet å kjøpe viner som kommer fra den sørlige halvkulen, for det tenker jeg at jeg ikke trenger når det finnes så utrolig mye bra som kommer fra Europa. Hvorfor skal jeg da få det fraktet fra New Zealand, liksom, når det er fantastiske varianter av de samme druene i Frankrike? Jeg har også begynt å kjøpe både danske og svenske viner, og mer norsk sider.
Hun «er ikke noen ekspert på det her, langt derifra», understreker hun, men hun ønsker i alle fall å ta hensyn til transport når hun plukker vinregioner, og velger økologiske produsenter som er underlagt et regelverk som «forhindrer bruk av en del juks og fanteri».
– For det er jo det der også, i vinverdenen blir det også jukset med tilsetningsstoffer akkurat som det gjør i matverdenen. Så det er egentlig den eneste muligheten man har, å gå til de produsentene som ikke tar snarveier.
Finner ut av det selv
Hun har i perioder drevet med fasting, av kortere og lengre varighet, og har tatt til orde for fasting i sin kostholdsformidling. I perioder avstår hun også helt fra alkohol, men har ikke noe fast system for når eller hvor lenge hun gjør det.
– Noen er veldig glad i sånne strikte regler, men jeg føler ikke at jeg trenger det for å balansere hva jeg gjør, egentlig, sier Marit Kolby.
– Jeg faster når jeg kjenner at jeg trenger det, og lar være å drikke alkohol når jeg trenger det. Jeg finner ut av det selv.