– Læreren spurte om det var greit hjemme. Da rant det over.

– For meg føltes ferie bra fordi jeg kunne være hjemme og passe på hele tiden hvis jeg ville. Men det var jo absolutt ikke bra, og ikke det jeg hadde behov for, sier Elisabeth Lied.

Solen stråler på terrassen utenfor Viste Strandhotell på Randaberg utenfor Stavanger. Her har Ventilene, Kirkens Bymisjons tiltak for unge pårørende, basen sin. Hotellet driftes som sosialt entreprenørskap med arbeidstrening for ungdom, i tillegg til at de arrangerer leirer i helger og ferier. Elisabeth er virksomhetsleder, barnevernspedagog og hotelldirektør.

Unnskyldning til å ruse seg

For barn av rusmisbrukere er ferier ofte de vanskeligste periodene. Sommer betyr store forventninger til familietid, reiser og opplevelser.

– Avhengighetsproblematikken gjelder hele året, men i ferier er drikking mer akseptert. Det å drikke på terrassen, i båten, i hagen, drikke for å slappe av og kose seg. Det finnes mange unnskyldninger til å ruse seg litt.

Selv om ikke alle som drikker har rusproblemer, er det forskjellig fra barn til barn hva de tåler, sier Elisabeth.

– Noen barn blir møtt med irritasjon når de kommenterer foreldrenes drikking, med forsvar som «Jeg har jo bare drukket tre glass». Men når barn opplever ubehagelige endringer må du som forelder ta hensyn. Det er ingen menneskerett å drikke alkohol i ferien. I andre situasjoner måler du hva barna dine tåler. Hvis de er livredde for båt, legger du ikke ferien til en. Det samme gjelder her, sier Elisabeth, som oppfordrer foreldre til å ta en samtale med barna om alkohol for å bli bevisst på hva de tenker.

– Men å være full passer aldri sammen med barn. Hvis du vil ta deg en fest, skaff barnevakt. Så kan du heller begrense det når du er sammen med barna dine.

– Vi skulle fikse pappa

Selv hadde hun en far som drakk mye hele året.

– For meg føltes situasjonen med pappa skremmende. Det var ting vi måtte ordne opp i, kaoset rundt drikkingen hans. Vi måtte dekke over for at han ikke kom på jobb, at han ikke dukket opp på fotballen når han skulle trene laget jeg spilte på. Vi skulle fikse pappa og mange ganger tenkte vi at «nå har han skjønt det». Men det ble jo aldri sånn.

Elisabeth fikk aldri beskjed hjemmefra om at hun måtte holde drikkingen hemmelig, men hun opplevde situasjonen som noe unormalt. Kjente ingen andre med «sånne foreldre». Det vanskelige lå like under overflaten.

– Jeg husker at læreren min i første klasse, «Frøken», spurte meg om ting var greit hjemme. Da rant det over. Jeg sa ikke noe, bare gråt. Da innkalte hun foreldrene mine til et møte, der moren min møtte. Hun erkjente at det var utfordringer, men at de ble jobbet med.

Etter det skjedde det ikke noe mer, forteller Elisabeth.

– Men «Frøken» tok seg av meg. Jeg kom tidlig til skolen og gikk sent, fikk være på kontoret hennes og tegne. Det hjalp ikke på situasjonen hjemme, men jeg ble sett. Læreren min gjorde at jeg følte meg spesiell på en god måte, sier Elisabeth, som understreker at hun håper det hadde blitt gjort mer hvis historien var fra i dag.

Færre bekymringsmeldinger

Kartlegginger under korona-utbruddet viste at nesten halvparten av barnevernstjenestene fikk færre bekymringsmeldinger enn normalt.

– Når skole og fritidsaktiviteter holdt stengt var det færre steder å oppsøke trygge voksne. Mange barn er lojale, de holder ting tett inntil seg. Noen vanskelige livssituasjoner blir plukket opp når det renner over, hvis noen spør.

Korona-utbruddet førte til en presset arbeids- og familiesituasjon i mange familier. Mye tid hjemme betyr tette relasjoner over tid, noe som kan gi økt angst og stress. Elisabeth ber folk melde inn bekymringer de måtte ha:

– Det er kommet personer til meg i ettertid og beklaget. De visste at faren min drakk, men de gjorde ikke noe. Til de som lurer på om de skal melde ifra pleier jeg å spørre «Har du et godt svar på hvorfor du ikke gjorde noe, hvis du møter det barnet igjen om ti år?».

Hun minner om at du kan ringe barnevernstjenesten anonymt og bli guidet.

– Det er viktig å minne om at de vanligste tiltakene i barnevernstjenesten er råd, veiledning og økonomisk støtte til familiene det gjelder.

Leir for unge pårørende

Elisabeth og resten av Ventilene tilbyr aktiviteter og opphold for barn og unge fra 6 til 23 år. De kommer fra hele landet til Viste Strandhotell. Også her blir det en annerledes sommer i år, med strenge restriksjoner som krever mye av arrangøren,

– Jeg er glad for at regjeringen opphevet tiltaket for én meters avstand for sommerskoler. Det kom litt sent, noe jeg vet har gått ut over flere tilbud. For vår del er jeg usikker på om vi kan si ja til alle, men vi håper å kunne arrangere leir for 80-90 barn og unge i sommer.

Relaterte saker