– Jeg har alltid følt meg mest trygg på sjøen. Det å se at vannet fryser til is gjør at jeg finner en ro jeg ikke får andre steder, sier Mats. 

Mats Grimsæth hopper fra isflak til isflak i overskyet vær

Det var i havgapet utenfor Larvik at Mats skulle ta sine første åretak. Født inn i en familie der båt- og sjøliv betød mye, var det ikke så overraskende at Mats selv skulle få en stor interesse for båt. Jolla han fikk da han var barn, skulle med tiden vise seg å bli starten på et langt liv på sjøen.  

– Alle pengene jeg hadde brukte jeg på bensin til den jolla, forteller han. 

Bilde av en seilbåt med et fjell med snø i bakgrunn, og blå himmel. Seilbåten ser skitten ut.

Actionfylt hverdag

Jolla ble starten på en årrekke med store opplevelser på havet. Mats har seilt i all slags vær, både tur/retur langs Norgeskysten, og over Nord-atlanteren i storm. Han har også krysset Barentshavet med seilbåt hele seks ganger. Da han var 22 år ble han den yngste som noen gang har seilt rundt Spitsbergen, med 718 nautiske mil tilbakelagt på 11 dager.

Bilde av en stor isbjørn på avstand som kikker inn i kamera. Isbjørnen titter frem bak is og snø.

På Instagram-kontoen @matsgrimsæth gir han sine over 20 000 følgere et innblikk i en utradisjonell og actionfylt hverdag. Blant annet fra sin nye 43 fot lange stålseiler «Sofie».

Når vi snakker sammen, er han i gang med å klargjøre båten for en ny ekspedisjon.

– Jeg reiser nordover til Svalbard til uka, mer enn det kan jeg ikke fortelle, sier han hemmelighetsfullt, men legger til:

– Vi blir i hvert fall borte og utenfor dekning i sju uker.

Nærbilde av en seilbåt i solnedgang. Med gul, oransje og lilla himmel.

“Begrensa hvor dritt det kan gå”

Kunnskapen og erfaringen Mats har om båtlivet, har gjort han ettertraktet på flere måter. Da noen av episodene til TV2-serien «Helt Harald» skulle filmes i fjor sommer, trengte produksjonen en som kunne stå for sikkerheten på sjøen. Valget falt på erfarne Mats.

skjermbilde fra instagram om serien

Foto: Skjermdump @matsgrimseth

For hvem var vel bedre egnet, da for eksempel Kygo og «Rønnis» skulle stå på vannski bak MS Bergensfjord, bedre kjent som danskebåten?

– Det stuntet var veldig morsomt! Det var ikke noen garanti at vi skulle få det til, men min jobb var at alle skulle være trygge og samkjørte.

Utfordrende skulle det vise seg å bli. Da Mats skulle kaste ut det første tauet som skulle dra Kygo og Harald opp på skiene, hendte det noe som kunne gått skikkelig galt:

– Vinden var så kraftig at tauet føyk rett tilbake på oss som et prosjektil. Det var skummelt!

Etter flere forsøk kom både Harald og Kygo seg opp på skia, og med skjelvende bein kunne de sammen surfe på bølgene bak danskebåten. Og det slående sitatet til Harald Rønneberg, «Det er begrensa hvor dritt det kan gå» flagret akterut fra båten.

Foto: Skjermdump @kygomusic

Stuntet på danskebåten var ikke det mest vågale de gjennomførte i serien.

– Det sjukeste vi gjorde var da Harald tok med seg Marcus og Martinus i en gammel trebåt for å rafte ned Numedalslågen. Båten krasjet med steinene i elva, slik at det ble hull i båten og den tok inn masse vann. Alle tre havnet i elva og fløt nedover, med båten rasende etter, forteller han engasjert.

– Heldigvis kom alle uskadd fra det hele. Det gjorde ikke båten. Den ble totalvraket.

Livsendrende opplevelser

For eventyreren har havet alltid vært ensbetydende med tilhørighet, mestringsfølelse og frihet. De følelsene har han lyst til at andre også skal oppleve. Ved flere anledninger har han hatt med seg tidligere rusmisbrukere på ekspedisjon. Da har han også sett hva båtlivet gir til folk som ikke har vokst opp med havet som bestevenn.

 

Mats Grimsæt i helfigur bak roret på en hvit seilbåt. I bakgrunn ser vi åpent hav. ke med gul hette. I bakgrunn ser vi hav.

– Det er så mye man kan oppleve på havet som fører til mestringsfølelse. Alt fra å klare å legge til kai skikkelig, til å gjennomføre ekstreme ekspedisjoner.

Han forteller om en kommentar som satt dype spor.

– Vi var på tur med den norske polfareren Børge Ousland. Med om bord var en passasjer som hadde et helt liv med rus bak seg, som sa: «hadde jeg prøvd dette tidligere, kunne jeg ha ruset meg på det!»

– Den kommentaren var en øyeåpner for meg. De aller fleste som ruser seg, gjør det fordi de ønsker å rømme fra det som er vanskelig. Det handler ikke om rusen, men ønsket om å få det bedre. Jeg vet at slike turer oppleves som livsendrende.

Flyfoto av en seilbåt på et stort blått vann. Snøkledde fjell og holmer i bakgrunn. himmel.

«Skulle bare rett hjem fra fest»

At livet på havet kan være krevende, er det ingen tvil om. Det har Mats fått kjenne på kroppen flere ganger. Derfor mener han at sikkerheten må komme først.

– Til havs er det kort vei til ulykkene, det er det viktig å huske på.

Sikkerhet gjennomsyrer alt han gjør, også når det gjelder hva han drikker i båten.

Bilde av Mats Grimsæth, vi ser hele han sitte ved et bål og i bakgrunn ser vi fjell med områder med snø.

–  All statistikk viser at det er farlig å kombinere alkohol og båt. Derfor drikker jeg aldri når jeg fører båt, sier han og legger til:

 

– Det handler ikke bare om deg selv når du fører båt, ofte har man også ansvaret for andre mennesker. Dumme valg kan sette de i fare.

Standpunktet om alkohol er for Mats ikke bare teori, han har også sett hva som kan skje i praksis. En rekke ganger har han vært med på å søke etter mennesker som har blitt borte på havet, som «bare skulle rett hjem fra fest».

Derfor har han et tydelig råd til alle båtførere:

– Vent med å drikke til båten er trygt fortøyd!

 

Foto: Privat og Tord Karlsen

Relaterte saker