– Jeg klarte ikke være den pappaen jeg ønsket
I mange år døyvet Michael Andreassen vonde følelser med alkohol. – Da jeg drakk, forsto jeg at jeg ikke var den pappaen jeg ønsket å være. Likevel klarte jeg ikke å gjøre noe med det, sier han.
– Jeg var ikke dum eller uvitende, jeg så at alkoholen gikk ut over barna mine. Men så drakk jeg likevel, fordi jeg ikke kjente til andre virkemidler for å håndtere de vonde følelsene. Det ble en ond sirkel, forteller Michael.
Det er ti år siden Michael sluttet å drikke. Siden den gang har den kjente radioprofilen både gitt ut bok og satt opp sin egen forestilling om livet som alkoholiker.
– Jeg har valgt å være åpen og synlig med historien min for å hjelpe andre. Visjonen min er at folk skal få et mer bevisst forhold til alkohol rundt barn.
– Uforutsigbar pappa
Michael har en sønn og en datter, som i dag er henholdsvis 27 og 19 år. I årene han drakk prøvde han også å være en god pappa, minnes han.
– Jeg ble med på skitur og fotballtreninger. Jeg ville la være å drikke, men så klarte jeg det ikke.
– Jeg var en uforutsigbar pappa. I det ene øyeblikket var jeg opptatt av å sette grenser, for eksempel ved å si nei. Men så kunne jeg si ja rett etterpå, for å slippe maset.
Michael forteller at han ved mange anledninger sovnet på sofaen og var umulig å vekke. Det ble flaut for barna å ta med venner hjem. Spørsmålene «Hva er galt med meg?» og «Hvorfor klarer jeg ikke la være å drikke?» svirret ofte i hodet, forteller han.
Samtale hver kveld
Alkoholproblemene fikk ulike konsekvenser for de to barna.
– Datteren min bodde sammen med meg og opplevde meg på nært hold. Sønnen min bodde hos moren sin og i flere år hadde vi ingen kontakt. Jeg var ikke til stede for ham. De har derfor forskjellige måter å bearbeide det på.
For datteren, som var åtte år da Michael sluttet å drikke, ble daglige samtaler en viktig del av bearbeidelsen den første tiden.
– Vi satte av en god halvtime hver kveld, der hun fikk si og spørre om hva som helst. Det var ingen konsekvenser og jeg måtte svare ærlig.
Mye av det datteren fortalte gjorde vondt, innrømmer Michael.
– Samtalene viste meg at jeg ikke hadde vært den versjonen meg selv som jeg ønsket å være. Men hvis vi ikke anerkjenner det som har skjedd, kommer vi oss jo heller ikke videre.
– Anerkjenn barns utrygghet
Voksne må ta barns opplevelser på alvor, sier Michael.
– Vi voksne har en tendens til å rette opp det barn tenker hvis vi ikke er enige. Dersom et barn har opplevd deg som annerledes når du har drukket, er det viktig å anerkjenne det heller enn å snu på barnets opplevelser ved å si at du bare var litt glad, for eksempel. Det kan gjøre barnet mer utrygt.
Michael mener flere voksne og foreldre bør tenke gjennom hvor viktig det er å drikke alkohol når de er sammen med barn.
– Er det ålreit å droppe akevitten denne julen? Eller er det kanskje nok med ett eller to glass øl eller vin til julematen? Jeg tror mange kan svare ja på det.
– Elsker jul!
For Michael førte perioder med fri til størst alkoholbruk da han drakk. Både jul, påske- og sommerferie åpnet for mer drikking.
– Det ble enklere når jeg ikke måtte noe dagen etter. I tillegg var det mer akseptert, andre gjorde tilsynelatende det samme. Mange tenker ikke på det å drikke hver dag i ferien som et alkoholproblem. Vi kaller det kos eller avslapning.
Julen er heldigvis ikke en utfordrende høytid for Michael sin familie, forteller han. Tvert imot:
– Jeg elsker jul! Virkelig. Det er så varmt og godt følelsesmessig. Jeg har kjempefine juler, også sammen med barna mine.