Adam Douglas: Å kutte alkohol ga meg overskuddet tilbake

Kortversjon 
  • Adam Douglas, en musiker, har sluttet å drikke alkohol for å forbedre sin fysiske og mentale helse, noe som har ført til at han føler seg mer uthvilt og energisk, spesielt etter konserter.
  • Alkoholen var tidligere en del av hans rutine for å slappe av før opptredener, men han har alltid opprettholdt en viss kontroll over sitt inntak til tross for den fuktige kulturen i musikkbransjen.
  • Med endringen mot edruskap har Adam integrert yoga og meditasjon i sin daglige rutine, noe som har hjulpet ham å håndtere stress og gir ham ro, noe som er nyttig for hans hektiske turnéplan.
  • Dette livsstilsvalget har også forbedret Adams familieliv, da han nå kan være mer til stede og engasjert med sin kone og sønn, og han oppfordrer andre i bransjen til å ta valg som passer for dem uten å presse sin alkoholfrie livsstil på andre.

Foto: Jens A Storaker

Valget om å teste en periode uten alkohol ble tatt i februar, forteller Adam, som gjennomførte det han kaller en «livets varetelling»:

– Jeg gikk gjennom hva jeg likte og ikke likte med der jeg befant meg i livet. Resultatet ble at jeg la om kostholdet, begynte å trene på en annen måte, og kuttet ut alkoholen.

Endringen har gitt gode resultater, sier musikeren.

– Overskuddet er tilbake, både mentalt, fysisk og stemmemessig. Jeg har også en helt annen utholdenhet nå og blir ikke utslitt på samme måte etter en konsert.

Fuktig bransjekultur

Oppveksten i Oklahoma var lite preget av alkohol. Adam beskriver seg selv som helt uinteressert i festing som ungdom. Første gang han smakte alkohol, var han 21 år og universitetsstudent.

Adam Douglas ser i kamera med hatt
Foto: Agnete Brun

– I denne perioden begynte jeg også å jobbe som musiker. Vi spilte mye på puber og klubber der vi fikk dårlig betalt, og noen ganger var betalingen i form av gratis eller rabattert drikke i baren.

Selv om det alltid var alkohol tilgjengelig, var han ikke en av dem som drakk mest.

– Jeg var veldig forsiktig i begynnelsen. Noen drikker for å slippe taket og liker følelsen av å være i fritt fall, men slik har det aldri vært for meg. Jeg liker å ha kontroll.

– Men som en veldig introvert person, bidro alkoholen til at jeg senket skuldrene og fant ro før jeg skulle på scenen.

Den introvertes på-knapp

Adam flyttet til Norge i 2008 og ble for alvor kjent etter seieren i NRK-programmet Stjernekamp i 2017. I kjølvannet av seieren fulgte et stort antall konserter der mange ville ha en bit av den nye folkefavoritten.

– Det var intenst. 200 spillejobber i året, dårlig søvn og veldig mye reising, forteller musikeren, som også kjente på en helt ny type press:

– Mange hadde store forventninger til meg og jeg ville ikke skuffe dem. Jeg ville så gjerne være han fra TV, «the ultimate entertainer». Etter hvert ble det en påkjenning.

Nesten uten at han la merke til det, ble alkohol et verktøy i den travle tilværelsen.

– Alkohol ble en måte å skru på bryteren og vekke meg selv til live før jeg skulle stille opp og levere på scenen.

– Jeg har alltid hatt alkoholkonsumet mitt under kontroll. Likevel føltes det som at jeg ble avhengig av den måten å gjennomføre konsertene på, og etterpå var jeg så sliten at jeg følte meg ødelagt. Det var en utvikling jeg ikke likte.

Yoga og meditasjon

Etter å ha bestemt seg for å prøve ut et liv uten alkohol, stilte Adam edru på jobb i februar. Det var en annerledes opplevelse, forteller han.

– På den første konserten kjente jeg meg utrygg, særlig de første 15 minuttene. Men nå går det fint. Det handler om å ta seg tid og finne roen.

Resten av året har bestått av mange konserter og plateslipp, og straks venter en ny høysesong med en rekke julekonserter i det ganske land. Med seg i bagasjen har musikeren nye, viktige verktøy.

Adam Douglas er i en bakgård med hatt og ser bort fra kamera

– I tillegg til nok søvn og et sunt kosthold, trenger jeg en daglig dose yoga og meditasjon. Jeg er blitt han med ekstra stor koffert og plass til yogamatte, spøker han.

42-åringen håper han kan gjøre det enklere for flere, også yngre musikere, å kutte alkohol dersom det er det de ønsker.

– Jeg er langt fra den eneste i bransjen som har tatt dette valget. Mange musikere har kuttet ut alkoholen for å kunne fortsette med musikken og holde på lenge. Arrangører setter også pris på det, ingen liker dritings artister som ødelegger showet.

Foto: Jens A Storaker

Verdifull familiebonus

Som ektemann og pappa setter Adam ekstra stor pris på valgene han har tatt den siste tiden.

– Før var jeg en zombie når jeg kom hjem, det var ikke noe hyggelig for familien min. Nå er jeg mer til stede for sønnen min og kona mi, jeg er klar for det vi skal gjøre sammen. Det er viktig for meg.

Turnélivet kan fortsett være både travelt og slitsomt, men nå velger han å ta vare på seg selv underveis.

– Det er helt i orden for meg om noen vil ta en øl etter konsert. Da ber jeg om en alkoholfri type og er første mann i seng. Det blir aldri nachspiel på meg.

Musikeren er opptatt av at alle må gjøre det som føles riktig for en selv.

– Jeg har ingen plan om å få alle andre til å kutte ut alkohol. For meg er det fortsatt en prosess, men jeg våkner opp hver dag og vil fortsette fordi det fungerer så bra. Jeg vil ikke tilbake til slik det var.

Relaterte saker