Råd til foreldre om skolestart og alkohol
Skolestart med nye klasser og nye venner henger tett sammen med ungdomsfester. For mange ungdommer er også høsten det første møtet med alkohol og fest. Hvordan bør du som forelder håndtere det?
Skolestart er en tid hvor man møter venner igjen etter ferien, og for dem som begynner på ungdomsskolen eller videregående dukker det også opp mange nye bekjentskaper. Da er det mange ungdommer som for første gang blir invitert på fest hvor det drikkes alkohol.
Mange er bekymret
Tenåringer er uerfarne med alkohol og blir derfor ekstra sårbare når de drikker, og konsekvensene av at mindreårige drikker alkohol kan bli alvorlige. Vold, overgrep, sex man angrer på og uønsket video- og bildedeling i sosiale medier er eksempler på hendelser som skjer oftere ved inntak av alkohol.
Ungdom ønsker seg kjipe foreldre
Etter en krevende tid for barn og unge, ønsker foreldre at ungdommen får en mest mulig normal ungdomstid. Mange kan derfor synes at det er ekstra vanskelig å være kjip nå. Da er det viktig å huske på at det ikke er en motsetning mellom å unne ungdommen sin å ha det hyggelig med venner og å sette grenser.
Ungdommen sier selv at de ønsker seg foreldre som er tydelige og har klare regler for alkohol.
For ungdommen kan det være en trygghet å skylde på en kjip forelder hjemme når de opplever drikkepress eller kommer i andre ubehagelige situasjoner.
Foreldre har tendens til å misforstå signalene fra ungdommene sine. Selv om ungdomstiden er en tid for løsrivelse, er foreldrene fortsatt viktige, men på en litt annen måte enn tidligere. Ungdommen viser det kanskje ikke, men de aller fleste ønsker seg trygge voksne som er til stede for dem. De er avhengige av trygghet og stabilitet hjemmefra gjennom en tid der det skjer mye, på godt og vondt.
Tre råd til deg som har tenåringer som skal begynne i ny klasse
Følg med og følg opp: Selv om ungdommen blir eldre, er foreldrene fortsatt viktige. Det du mener og sier har betydning, selv om det ikke alltid virker sånn.
Vis interesse for tenåringens nye venner: Det kan være lurt å kjenne til hvem ungdommen din tilbringer mye tid sammen med, også når de blir eldre.
Ta kontakt med de nye vennene sine foreldre: Bli enige om felles regler for ungdommene deres, og skap god dialog som dere kan ha gjennom ungdomsårene.
Kilde
Ipsos har på vegne av Av-og-til gjennomført en undersøkelse på web og per post med til sammen i underkant av 6000 intervju i perioden januar–mars 2021: i underkant av 3000 intervju på landsbasis og ca. 3000 intervju i 24 utvalgte Av-og-til kommuner.