– Drikker du for mye i jula er det ikke bare ditt problem

- Akkurat nå sitter mange barn med en ekstra klump i magen, fordi de er bekymret for om mamma og pappa kommer til å drikke for mye i jula, sier Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

En liten gutt sitter på en stol i en ring med tomme stoler. Han har på seg juleklær med tversoversløyfe.

«Jeg gledet meg aldri til ferier da jeg var liten, spesielt ikke juleferien» 

Slik beskriver en person som har skrevet inn sin historie til Av-og-til. Og vedkommende er ikke alene. Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at 90.000 barn vokser opp i hjem der en mamma eller pappa drikker for mye alkohol.  

– For disse barna blir foreldrenes drikking problemet til de små. Barna som vokser opp med foreldre jobber gjerne hardt og mye for å holde fasaden. De vil ikke at andre skal forstå det mange kanskje allerede vet: At mamma eller pappa drikker, sier Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til. 

Kjøper mest alkohol i desember

Dette vil Av-og-til rette spesielt oppmerksomheten mot i førjulstida. Desember er den måneden det selges mest alkohol i Norge, og i dag lanseres kampanjen «Hvor mange glass tåler barnet ditt?».  «Jeg heter Ella og har et alkoholproblem»

Kampanjefilmen er etter en idé fra en tidligere kampanje fra den danske organisasjonen Alkohol og Samfund. Det er byrået Hjaltelin Stahl som står bak ideen. 

– Vi likte den danske filmen veldig godt, og spurte Alkohol og Samfund og Hjaltelin Stahl om vi kunne få lage en norsk utgave av filmen. De var positive, og sammen med Pravda her i Norge har vi laget en film som berører oss alle, sier Eriksrud.  

Filmen vil spres i sosiale medier, og følges opp av innhold både i sosiale medier og media om hvordan barn påvirkes av voksnes alkoholbruk i jula. 

Fem råd om alkohol til deg som skal feire jul sammen med barn 
  1. Bruk alkovett. Tenk igjennom om du skal drikke, og når du skal stoppe, når det er barn til stede. Drikk godt med vann. 
  2. Husk at barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier. Voksne som drikker alkohol endrer seg, og det kan oppleves som både skremmende og utrivelig. Og vi merker det ofte ikke selv! 
  3. Snakk med de andre voksne som skal være tilstede under feiringen. Hvor stor rolle er vi komfortable med at alkohol spiller på en fest med barn tilstede? Det kan også være lurt at minst én er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe. 
  4. Gjør alkohol til et «ufarlig» og naturlig tema for barna å snakke om. Det går an å spørre om hva de tenker om at de voksne tar seg et glass eller to med vin. Da er det viktig at du tar det de har på hjertet, på alvor. 
  5. Hvis festen likevel ender opp med å bli veldig fuktig, har du som voksen et ansvar for å skjerme barnet. Ta han eller henne ut av situasjonen, og dra hjem dersom dere er på besøk. 

– Tenk over hvor mye du skal drikke

For mange har akevitt, vin og juleøl en selvskreven plass på middagsbordet når julen ringer inn. Men er det barn til stede er det gode grunner til å være ekstra bevisst på hvor mye du forsyner deg, minner Eriksrud om. 

 – Bruk alkovett, og tenk gjennom hvor mye du vil drikke foran barna. Mange erfarer at det er fort gjort å skyve på grensene etter at festen er i gang. Derfor er det lurt å bestemme seg på forhånd, slik at ikke alkoholen tar overhånd på feiringen, sier hun.

Relaterte saker