Ber folk si ifra om foreldrefyll

Fire av ti har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien.

– Vi må tørre å si ifra når folk drikker for mye foran barna, sier kommunikasjonssjef Eli Stavlund i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

37 prosent har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien i løpet av de tre siste årene. Det kommer frem i en undersøkelse Ipsos har gjort for Av-og-til.

– Altfor mange barn tar sommerferie med en klump i magen fordi mamma eller pappa drikker for mye. For dem betyr lange sommerkvelder og mer tid med foreldrene at de får med seg mer av drikkingen, påpeker hun.

Ikke flere unnskyldninger

Hun mener voksne må være tøffere og droppe unnskyldningene for ikke å blande seg.

– Det kan være skikkelig ubehagelig å gjøre noe når noen trår over en grense. Det viktigste er at du lytter til magefølelsen og gjør noe for barnet. Altfor mange barn lider under at vi voksne ser, men overser, sier Stavlund.

– Det kan være skikkelig ubehagelig å gjøre noe når noen trår over en grense. Det viktigste er at du lytter til magefølelsen og gjør noe for barnet. Altfor mange barn lider under at vi voksne ser, men overser, sier Stavlund.  

Oppleves som skremmende

Hun forteller at det som kan fremstå som hyggelig feriestemning for en del voksne, kan oppleves som skremmende for barn.

– Barn blir fort utrygge når voksne drikker alkohol. Det gjelder de fleste barn, og spesielt de som har opplevd for mange ganger at mamma eller pappa drikker for mye, sier Stavlund.

Råd til deg som er utrolig for et barn:

1. Ta kontakt

Vis barnet at du ser hva som skjer. Vis at du bryr deg og skjerm barnet fra de voksne som har drukket for mye. Trekk barnet bort fra situasjonen og finn på noe annet.

2.Ta grep

Snakk med foreldrene om hva du har sett og føler. Det kan være lurt å vente til de er edru.

3. Snakk med andre voksne

Ser de det samme som deg? Hva kan dere gjøre for å hjelpe? Ring gjerne Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for å få tips og råd i den situasjonen du står i, fra fagpersoner. 

Relaterte saker