Lanserer podkast om damers alkoholvaner

Når drikker man egentlig for mye? Er spørsmålet som stilles i podkastserien “Damer som drikker” som er laget av Filt Oslo og Av-og-til.

Ida Pallin Scaled som ser alvorlig mot kamera.

Podkasten ledes av Ida Pallin, som gjennom åtte episoder snakker med damer om deres alkoholvaner og uvaner.

-Damene i serien drøfter dagens alkoholkultur, og ser den i lys av egne utfordringer med alkohol, sier Pallin.

Ønsker åpenhet rundt alkoholbruk

Med podkastserien ønsker Pallin en større, mer åpen og informert samtale om hvordan vi bruker alkohol og hvordan vi har det med den.

Selv sluttet hun å drikke for to år siden.

-Jeg håper podkasten fører til at flere tenker over hvilket forhold de har til alkohol, og gjør folk mer bevisste i valget om når det er greit å drikke, når man skal stoppe og når man ikke bør drikke i det hele tatt, sier Pallin.

Kvinner drikker mer enn før

I serien, som er produsert av Filt Oslo i samarbeid med alkovettorganisasjonen Av-og-til, møter vi både småbarnsmødre, yngre og eldre damer som alle har eller har hatt utfordringer knyttet til eget alkoholbruk.

Peter Daatland i Filt Oslo synes dette var et samarbeid det var lett å si ja til.

– Ida Pallin er et podkasttalent vi var nysgjerrige på, og Av-og-til reiser mange interessante spørsmål rundt drikking. Vi vil at lytteren selv gjennom podkasten skal utforske når ting bikker over, og lære noe nytt om seg selv gjennom de personlige historiene, sier han.

Av-og-til ønsker at det skal blir enklere å snakke om både fordelene og ulempene knyttet til alkohol.

-Alkohol kan i flere situasjoner være positivt, men vi ser også at mange har utfordringer knyttet til drikking. Det kan være alt fra å ikke klare å stoppe i tide, få blackout, eller å drikke seg full selv om man har ansvar for små barn, sier kommunikasjonsleder i Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen, som er redaktør for podkasten.

Hun påpeker også at vi oftere hører om menn som sliter med alkohol.

-Menn drikker mer, oftere og mer risikofylt enn kvinner. Men kvinner drikker stadig mer og det er et stigma knyttet til kvinner som ikke klarer å kontrollere alkoholinntaket. Vi ønsket å lage denne podkasten for å skape oppmerksomhet rundt dette, sier Pettersen.

Animert bilde av en dame som har hodet sitt i skyene.
Illustrasjon: Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen

Gjenkjennelige historier

Damene i serien er velfungerende damer, som likevel sliter med alkohol. I første episode møter vi «Ingrid» som ikke klarer å stoppe i tide. Helt siden hun var 14 år har hun trent seg på å drikke med måte. Nå er hun 29 år og har fortsatt ikke lært det. Hun er sosial og pliktoppfyllende, men blir helt annerledes når hun drikker.

-Ingen av vennene til Ingrid synes hun gjør noe galt, men selv kjenner hun på skammen etter mange byturer hvor hun glemmer hva som har skjedd. Hun har lyst til å få et helt normalt forhold til alkohol, men opplever det som vanskelig, forteller Pallin.

Både Ingrid og de andre damene har historier som kan være gjenkjennelig for mange.

-Mange opplever at alkohol er en viktig del av sitt sosiale liv, og synes derfor det er vanskelig å snakke om at man ønsker å endre vanene sine, sier Pallin.

Hun håper at historiene skal hjelpe andre som opplever at de ikke har et sunt forhold til alkohol, og oppfordrer til å ta tak i det om alkoholen blir et problem.

-Alkoholen kan tilby et pusterom, samtidig som den kamuflerer problemet man egentlig vil få bukt med, sier Pallin.

Når har man egentlig et alkoholproblem?

Ifølge Av-og-til er det vanskelig å beregne når man har problemer med alkohol. Derfor har de med seg eksperter på tema i hver episode.

-Hvis du drikker alkohol på den måten at det skaper problemer for deg er det ikke mengden som har betydning for om du har et alkoholproblem eller ikke, sier Pettersen.

De ønsker at flere vil kunne snakke om forholdet de har til alkohol etter å ha lyttet til podkasten.

– Vi drikker på så mange ulike måter, og det er mange nyanser før det er snakk om alvorlig problemdrikking. Vi tror at mange kvinner vil kjenne seg igjen i temaene i denne podkasten, og håper at den vil bidra til å starte gode samtaler om alkoholvaner, sier Pettersen.

Peter Daatland i Filt Oslo sier seg enig:

-Å reise spørsmål rundt hvorfor vi drikker er ikke alltid populært, men jeg håper at lytterne vil oppsøke dette på en fordomsfri måte. Da vil de oppdage et rikt univers, avslutter han.