Historier fra virkeligheten: Slik kan barna oppleve voksnes drikking i jula

Nesten 1 av 10 barn i Norge vokser opp i hjem der mamma eller pappa drikker for mye alkohol, viser anslag fra Folkehelseinstituttet. For mange barn kan julaften være ekstra vanskelig.

Hvert år får Av-og-til høre mange historier fra mennesker som i dag er voksne, men opplevde at mamma eller pappas alkoholproblemer ble deres problem i oppveksten.

Thilde måtte pynte juletreet selv

Et eksempel er Thilde som beskriver lille julaften, med en stressa mor.

– Mamma drakk, mens vi skulle gjøre alt som ikke er blitt gjort! Vaske, sette opp og pynte juletreet. Lista er lang. Det ender opp med en full mamma vi må få i seng. To storesøsken som må rydde opp i kaoset.

Thilde og et annet søsken må ta ansvar for at det skal bli jul i huset dette året.

 

 – Legge lillebror, tørke opp 10 liter vann fra bøtta som velta over stuegulvet. Vaske gulvene, hente inn treet. Finne fram juletrepynt, pynte treet slik at lillebror våkner til ferdigpyntet tre på julaften.

Det byr imidlertid på en «ny dag, nytt kaos», ifølge Thildes beskrivelser.

– Barna går på tå rundt, hjelper til der vi kan. Handle, rydde, være stille. Stresset til mamma overskygger all juleglede. Vi kommer oss gjennom dagen, men det er slitsomt. Det eneste jeg vil er at dagen skal være over, og at jeg kan legge meg. Tar med meg gavene opp på rommet. Ser på de alene, legger meg så tidlig som mulig.

Hun forteller at det nå er over 30 år siden julefeiringene var slik.

– Men fortsatt har jeg de samme følelsene for jul. Jeg prøver alt jeg kan å gjøre det annerledes for min egen familie. Første juledag; da kan julen starte for min del.

Kristines farmor sa ikke fra

Mange av historiene handler om enkeltepisoder som har brent seg fast i minnet.

– En jul jeg husker spesielt godt var da den eldre halvsøsteren min ga pappa et innrammet bilde av meg i julegave. Pappa var så full at han ikke kjente meg igjen på bildet og trodde han hadde fått en ramme til jul, skriver Maria.

For Kristine var det ekstra vondt at farmor så pappa full, men ikke gjorde noe.

– Det var jo mammaen til pappa. Og det føltes på mange måter trygt å skulle feire med henne. Men så ble pappa litt rar. Fikk sånne merkelige øyne. Sa litt merkelige ting. Snakket kanskje litt for høyt, og gjorde kanskje litt for mye rart. Jeg husker jeg så på farmor. Hun kommer til å si noe. Kommer til å gjøre noe.

Men til Kristines skuffelse var farmor stille. Mens pappa ble mer og mer rar, så farmor ned i fanget eller snakket om andre ting.

– Pappa fikk skumle øyne. Gikk rart bortover gulvet. Tilslutt la han seg. Vi var ikke ferdig med å pakke opp gavene enda. Kanskje farmor sa noe nå. Pappa er jo tross alt sånn her stadig vekk. Kanskje hun skjønte det nå. Kanskje hun ville se det nå. Men isteden snakket hun om alle andre ting og ingen sa noenting. Vi fortsatte kvelden. Vi har ikke feiret jul med noen etter det, skriver Kristine.

Trodde fulle foreldre var normalt

For barna kan det oppleves forvirrende når voksne drikker. En person skriver:

– Jeg visste ikke at ikke det skulle være sånn. At pappa ble full og satt med lukkede øyne og snøvlete stemme på julaften, og andre kvelder hvor vi skulle kose oss. Det var «normalt» i min barndomsverden. Jeg måtte bli voksen før jeg skjønte at ikke alle hadde det sånn. Det er vondt å tenke tilbake på. Mine barn skal aldri oppleve det samme.

Sofie, som selv beskriver seg som «en gammel dame», men fortsatt redd faren.

– Jeg tør ikke si ifra om drikkingen hans, sier Sofie.

Hun forteller om en julekveld da hun hadde gitt en deodorant i gave til faren. Pappaen – som var full – eksploderte da han luktet på deodoranten.

– Jeg er da ikke noen uteligger, freste faren mot dattera.

Hun ble sendt inn på rommet, med instruks om å bli værende der.

– Redd og gråtende gikk jeg på på rommet mitt. Jeg har aldri kjøpt deodorant etter dette. Som voksen er jeg invitert til pappa hvert år og jeg har fortsatt det like vondt på Julaften. Jeg tør ikke si ifra, siden jeg er for redd han. Jeg hater alkoholen så innmari, skriver Sofie.

Alkohol skaper utrygghet for barna

Generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til sier at historiene beveger henne.

– Dette er en viktig påminnelse om hvor viktig det er at vi alle tenker over hvordan vi drikker rundt barn i jula og tør å ta grep dersom vi ser voksne som drikker for mye rundt barn. Det kan bety enormt mye om du tør ta grep, sier Eriksrud.

Barn merker raskere at voksne forandrer seg når de drikker alkohol enn det de voksne tror. Etter noen glass kan det være vanskelig for voksne å bedømme hvordan de oppfattes av de små.

– Når barn og unge er tilstede kan det derfor være en god idé at du tenker deg ekstra godt om når det gjelder alkoholbruk. Still deg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt, oppfordrer Eriksrud.

Alle historiene i artikkelen er gjengitt med anonyme navn og med tillatelse fra dem som har fortalt historien selv.

Relaterte saker