Slik påvirker alkohol fordøyelsen din

Mange har erfart at de blir løsere i magen etter en skikkelig fyllekule. Noen påstår også at brennevin kan hjelpe med å fordøye feit mat. Men stemmer egentlig dette?

Kvinne med blå genser som har vondt i magen, muligens problemer med forøyelsen

Å drikke et glass akevitt, eller to, til julemiddagen for «å sette i gang fordøyelsen» er en kjent og kjær tradisjon for mange. Men myten om at alkohol får fart på systemet etter å ha spist fet mat, har blitt avlivet av flere forskere.

Vann eller whisky?

En sveitsisk studie som sto på trykk i British Medical Journal julen 2010, slo fast det ikke var gunstig for fordøyelsen å drikke alkohol til fet mat. Ifølge forskerne gjør alkoholholdige drikker som snaps og akevitt at den fete maten forblir i magen mye lenger, og samtidig minsker den forbrenningen.

En annen studie, som sammenlignet forbrenningen av fet mat hos noen som drakk whisky med noen som drakk vann, viste samme resultat. De som hadde drukket whisky, hadde fortsatt 40 prosent av maten igjen i tarmen etter tre timer, mens de som hadde drukket vann hadde kun 10 prosent igjen.

Hvordan påvirker alkohol egentlig magen?

Alkoholholdige drikker kan være skadelig for mange av kroppens organer, også mage og tarm. Mye alkohol hemmer dessuten tarmens opptak av næringsstoffer som fett, proteiner og sukker.

Alkohol suges opp (resorberes) fra magen og den øvre delen av tynntarmen. På den måten kan alkohol påvirke slimhinnen i denne delen av fordøyelseskanalen. Derfor er det vanlig at symptomer som smerter, diaré, kvalme og blodig avføring dukker opp hos dem som drikker mye alkohol. I tillegg er det ofte slik at vi spiser mye usunn mat når vi har drukket alkohol, og det er også med på å påvirke fordøyelsen vår.

Her kan du lese mer om sammenhengen mellom alkohol og ulike fordøyelsesplager og sykdommer: 

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.