Annenhver russ er bekymret for overgrep

Debatten går om ukultur og utenforskap i russetiden. En fersk undersøkelse viser at annenhver russ er bekymret for overgrep. – Urovekkende tall, sier generalsekretær Ragnhild Kaski.

Tre unge jenter danser utendørs. Vi ser konturene av dem.

Press for å få være med, press for å kjøpe og gjøre de riktige tingene, opptaksprøver og ekskludering. Den siste tiden har russekulturens negative sider blitt diskutert. En fersk undersøkelse Respons Analyse har utført for alkovettorganisasjonen Av-og-til viser at annenhver russ tror årets russefeiring blir villere, og at det blir mer festing enn tidligere.

300 russ fra ulike steder i landet har svart på undersøkelsen.

I den kommer det frem at russen er bekymret for flere negative hendelser i russetiden.

  • 1 av 3 er bekymret for at noen de kjenner skal oppleve vold/slagsmål
  • 1 av 2 er bekymret for at noen de kjenner skal oppleve seksuelt overgrep
  • 1 av 3 forventer drikkepress

– Tallene er høye, og de er urovekkende. Mange har nok høye forventninger om positive opplevelser i russetiden, men disse tallene viser at russen også går inn med bekymring, sier Ragnhild Kaski.

Frykter ekskludering

Hun er bekymret for at flere som opplever drikkepresset i russetiden ender med å drikke mer enn de selv ønsker i fare for å ikke skulle passe inn eller å bli ekskludert. Det igjen øker risikoen for uønskede hendelser.

– Vi oppfordrer russen til å ta vare på hverandre. Ikke press vennene dine til å drikke, og aksepter hverandres grenser, sier Kaski.

I en studie av russen i 2019 gjennomført av FHI og Oslo Universitetssykehus kom det frem at 12 prosent hadde blitt utsatt for vold i forbindelse med et russearrangement, at 29 prosent hadde skadet seg og at 1 av 4 hadde gjort noe de angret på senere på slike arrangementer. Det kom også frem at halvparten av russen hadde blitt tilbudt cannabis siste år, og at 43 prosent av disse igjen hadde fått tilbud på et russearrangement.

Råd til russen

Av-og-til har fire klare råd til årets russ – både for å forhindre og å håndtere drikkepress:

Relaterte saker