Slik håndterer du drikkepress i russetiden

Er du urolig for å bli utsatt for drikkepress i russetiden? Eller for at du skal utsette noen for det? Her får du noen gode råd.

Russetiden skal være en fin tid i livet, og du har kanskje gledet deg til den i flere år. Men for mange byr også russetiden på flere utfordringer; deriblant drikkepress.

Mange føler at man må ha en gyldig grunn dersom man takker nei til alkohol, eller ikke ønsker å drikke så mye. For at alle skal få en så bra russetid som mulig, er det lurt å tenke over hvordan man selv vil ha det, og hvordan man skal være mot andre.

1 av 3 russ forventer drikkepress i russetiden

Svært få mener at de er med på å skape drikkepress, likevel er det mange som har kjent på det i løpet av livet, spesielt i russetiden.

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Av-og-til viser nemlig at 1 av 3 russ tror de kommer til å oppleve drikkepress i russetiden. 32 prosent svarer at de tror de kommer til å oppleve at andre forventer at de drikker mer enn de hadde tenkt/hadde lyst til – fordi det er forventet i russetiden.

Slik oppleves drikkepress

Alkohol blir sett på som et sosialt glidemiddel. Dersom det er noen som ikke drikker, kan enkelte bli urolig for stemninga, og redd for at folk ønsker å dra fort hjem eller blir raskere trøtt. Spesielt i russetiden forventes det at de fleste skal drikke, og at man skal drikke mye. Den forventningen er med på å øke presset.

Har du opplevd drikkepress?
Man kan oppleve både direkte og indirekte press når det kommer til alkohol. Enten om det handler om å drikke mer enn man vil, være med på shots og drikkeleker, eller å få spørsmål om hvorfor man ikke drikker. Det er lett å føle seg unormal eller utenfor, dersom man velger å takke nei.

Å takke nei til alkohol er altså ikke så lett som man skulle tro. Mange føler at de sender et signal om at man kjeder seg dersom de velger å drikke lite eller ikke drikke i det hele tatt.

Flere som har opplevd drikkepress, forteller også at de opplever at andre synes det er skummelt at det er noen som er edru på festen, fordi de får med seg alt.

Slik unngår du å påføre andre drikkepress

Det er ikke alltid man tenker over at man utfører drikkepress mot andre. Men det er lurt å være bevisst på hva man inviterer til, hva man spør om og hvilke ord som blir brukt når det kommer til hva andre har i glasset.

Det betyr ikke at man skal fjerne alkoholen fra festen, men det handler om å legge til rette for sosiale lag, uten at alkohol er hovedfokuset. Forventer du at alle som kommer på festen skal drikke alkohol?

Gode råd på veien

Om man ønsker å være en god venn, er det en god idé å tenke over hva som skal til for å ikke være med på å skape drikkepress. Gå foran som et godt forbilde, og gjør det enklere for andre å drikke litt mindre For eksempel ved å ikke bli skuffet, dersom noen ikke ønsker å drikke akkurat i kveld.

Ta med deg disse rådene:

Relaterte saker