Slik snakker du med tenåringen om alkohol

Når det kommer til alkohol, hører ungdom mest på foreldrene sine. Derfor er det så viktig at du som tenåringsforelder snakker med barnet ditt om alkohol.

Når bør man begynne å snakke med barnet om alkohol?

Har du snakket med barna dine om alkohol?


Så bra at dere har snakket sammen! Det kan være lurt å ta opp temaet igjen med jevne mellomrom. Jo mer man snakker sammen, jo lettere blir det å snakke om det man synes er vanskelig.


Mange gruer seg litt til å ta praten om alkohol. Ikke tenk på det som en stor samtale du må forberede veldig. Det er bedre å ha flere korte samtaler, enn å vente på det perfekte øyeblikket til å ta den store, alvorlige praten.


Fakta om ungdom og alkohol

Tre tips til hvordan du kan starte en samtale om alkohol

 • 1. Følg barnets initiativ

  Mange barn bringer temaet på bane allerede i førskole- eller tidlig skolealder. Bruk nysgjerrigheten deres til å få i gang samtalen. Tenk at dette er en av flere samtaler dere skal ha om dette temaet. Du trenger ikke å si alt på en gang.

 • 2. Ta utgangspunkt i kjente situasjoner

  Hvis barnet ikke selv tar initiativ til en samtale, finnes det mange hverdagslige knagger du kan hekte samtalen på. Bruk en avisoverskrift, en invitasjon til sommerfest eller en søndagsmiddag som inngang.

 • 3. Tenk igjennom på forhånd hva du vil si

  Hva er viktig for barnet ditt i en slik samtale? Hvilke regler er viktige for deg? Og hvilke tanker om alkohol ønsker du at barnet ditt skal ta med seg inn i voksenlivet? Det blir mindre skummelt å ta initiativ til en samtale hvis du har planlagt samtalen litt på forhånd.

 • Hvorfor drikker du og andre voksne?

  – Jeg drikker fordi jeg liker smaken, og fordi alkohol kan få oss voksne til å slappe av og føle oss bra. Men, det finnes andre måter å føle seg bra og avslappet på.

  Det finnes mange gode sider med å drikke alkohol, men også noen ikke så gode sider ved det. Alkohol er for eksempel ikke bra for kropper som fortsatt vokser. Derfor må man være 18 år før man kan drikke. Hva tenker du om at voksne drikker alkohol?

 • Hvordan føles det å være full?

  – Du kan føle deg litt svimmel, og hvis du er i godt humør kan alt virke mer morsomt. Men hvis du er trist, så kan du bli enda tristere. Alkohol er liksom et forstørrelsesglass på følelsene våre. Når man drikker alkohol kan du også miste noen filter og hemninger, og for eksempel bry deg mindre om hva du sier og gjør. Hvis du blir for full, kan du også bli veldig dårlig dagen etterpå. Da kan du kanskje angre på ting du har sagt eller gjort.

 • Hva smaker alkohol?

  – Ulike typer alkohol smaker forskjellig. Øl smaker mer bittert, mens vin smaker litt som sur saft. Som regel så liker man ikke smaken på alkohol første gangen man drikker.

 • Når drakk du første gang?

  – Jeg er nysgjerrig på hvorfor du lurer på dette. Jeg drakk første gang da jeg var XX. Det var alt for tidlig og jeg skulle ønske jeg hadde ventet til jeg var 18.

 • Har du vært full?

  – Hva tenker du det vil si å være full? Jeg har noen ganger drukket så mye at jeg ble dårlig dagen etterpå. Det var ikke så hyggelig.

Hvem tror du har størst påvirkning på ungdoms alkoholvaner?


Det snakkes mye om medias påvirkning på barn og unge, men nå det gjelder ungdom og alkohol, viser faktisk forskning at det er foreldrene som har størst påvirkning. I familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig.


Mange tror at ungdom er mest opptatt av hva vennene synes. Slik er det i mange tilfeller, men bildet er ikke like tydelig når det gjelder alkohol. Forskning viser at i familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig.


Det stemmer! Når det gjelder ungdom og alkohol, viser forskning at foreldrenes påvirkning er aller viktigst. I familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig.


Fem råd til deg som er tenåringsforelder

 • 1. Ikke gi barnet ditt alkohol

  En av de mest seiglivede mytene som finnes er at det er lurt å sende alkoholholdig drikke med barn under 18 på fest fordi da ”vet du i alle fall hva de drikker”. Ungdom som får smake hjemme eller som møter aksept hjemme for at de drikker alkohol, drikker mer og oftere ute blant sine jevnaldrende.

 • 2. Sett klare regler - og følg dem opp

  Vær tydelig på at du ikke aksepterer at barnet ditt drikker før han eller hun er 18. Ved å være tydelig blir det mindre sannsynlig at ungdommen bryter reglene.  På den måten kan de også bruke deg som en «unnskyldning» for å si nei til alkohol. «Nei, jeg vil ikke drikke for da kommer jeg i trøbbel med foreldrene mine».

  Tydelige foreldre, med tydelige grenser gir barna sine bedre erfaringer med alkohol enn de som har mer ettergivende foreldre.

 • 3. Gå foran med et godt eksempel

  Bruke alkovett, og ha et bevisst forhold til hvor ofte du drikker og hvor mye du drikker. Ungdom i dag ser opp til foreldrene sine som rollemodeller også når det kommer til alkohol. De speiler ofte det de har vokst opp med.

 • 4. Snakk med andre foreldre

  Prøv å skape et foreldrenettverk i nabolaget. Ta initiativ til å lage felles regler rundt alkoholbruk, innetider og henting fra fest. Da unngår du endeløse diskusjoner om at “alle andre får lov”. Selv om dere ikke blir enige om alt, får du innsikt i hva andre foreldre tenker, og det blir lettere å ta kontakt igjen dersom det skulle oppstå en situasjon.

  Sørg også for å bekrefte avtaler om besøk og overnatting med de andre foreldrene, ikke bare med ungdommen selv. Mange foreldre sitter uvitende på hytta mens tenåringen har hjemme alene-fest. Det koster lite å ta en kjapp telefon og spørre: “Unnskyld, jeg ville bare dobbeltsjekke, stemmer det at sønnen min skal overnatte hos dere nå på lørdag?”

 • 5. Vær tilgjengelig, følg med og følg opp

  Gi barnet faste “innetider” og vær våken når ungdommen kommer hjem. Tilby deg å kjøre eller hente ungdommene på fest, og ta deg tid til en samtale og litt nattmat når dere kommer hjem.

  Gi klar beskjed til barnet ditt at de MÅ ringe hvis de har kommet i en vanskelig situasjon eller opplever at venner er i trøbbel fordi de har drukket for mye.

  Ved å bry deg om vennene til ungdommen din, og ha et åpent hjem, øker du sjansen for at de føler at de kan komme til deg med spørsmål og problemer. Også når det gjelder alkohol

Hva gjør jeg hvis tenåringen kommer full hjem?

 • Sjekk at tenåringen er ok og ikke viser tegn på alkoholforgiftning, og få han eller henne i seng. Vis at du er der, at du bryr deg og at det alltid er lov å komme hjem, selv om man har gjort noe dumt.
 • Vent med den store samtalen til neste morgen. Dette er en utfordrende situasjon, både for deg og barnet ditt, og det er mye følelser involvert. Både du og tenåringen vil få en bedre samtale hvis dere venter til dere har fått opplevelsen litt på avstand.
 • Sett av tid til å snakke ordentlig sammen. Still konkrete spørsmål om hva som har skjedd, hva tenåringen drakk og hvem han/hun var sammen med. Ikke gjør samtalen til et forhør, men spør gjerne om hvilke opplevelser tenåringen har hatt.
 • Vær rolig og vis at du bryr deg om hvordan barnet ditt har det. Da er sjansen større for at tenåringen din også forteller om de vonde eller vanskelige opplevelsene han eller hun har hatt. Alkohol øker risikoen for at man sier eller gjør ting man angrer på, eller blir utsatt for ting man ikke klarer å stoppe. Ikke vær så konfronterende at barnet blir redd for å fortelle deg hva han eller hun har opplevd.
 • Ta utgangspunkt i deg selv og din egen opplevelse når dere snakker sammen. Beskriv hva du føler og tenker. Fortell at du er opprørt, sint, redd eller skuffet, men ikke spekuler i tenåringens motiver eller legg ord i munnen på han eller henne. Harde anklager tvinger barnet ditt i forsvarsposisjon, og fører dere fort inn i en ond sirkel av kjefting og surhet.
 • Hvis dere allerede har laget tydelige regler rundt alkohol, bør dere ta en ny gjennomgang av hva  de er og hvorfor de er viktige. Hvis dere ikke har laget regler, er dette en god anledning til å gjøre det.
 • Vis at regelbruddet får konsekvenser på andre måter enn ved å kjefte. Er det naturlig med noen sanksjoner etter brutte avtaler? Skal dere skjerpe praksisen med for eksempel henting på fest? Bestem deg for hva som skal skje videre, og følg det opp.


Hvordan hjelpe ungdom til å ha det bra?

Var denne siden nyttig?

Dette har andre svart

86%

Ja

12%

Litt

3%

Nei

Relaterte saker

Naive foreldre kan gi mer ungdomsfyll

Drikker ungdommen mindre enn før?

Fakta om ungdom og alkohol