Slik snakker du med tenåringen om alkohol

Når det kommer til alkohol, hører ungdom mest på foreldrene sine. Derfor er det så viktig at du som tenåringsforelder snakker med barnet ditt om alkohol.

Når bør man begynne å snakke om alkohol?

Snakk om alkohol så snart du tenker at barnet ditt er modent nok til å forstå hva det er. Ikke vent til han eller hun blir tenåring. Slik signaliserer du til barna dine at dette er noe som ikke er farlig å snakke om. Ta samtalen når barnet eller ungdommen selv inviterer til den, og fortsett å ta opp temaet med jevne mellomrom.

Bruk hverdagslige knagger som en avisoverskrift, en invitasjon til sommerfest eller en søndagsmiddag som inngang. Jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet ditt om alkohol, jo lettere blir det for dere å holde den gode dialogen gjennom ungdomsårene.

Tenk at dette er en av flere samtaler dere skal ha om dette temaet. Du trenger ikke å si alt på en gang.

 

Har du snakket med barna dine om alkohol?


Så bra at dere har snakket sammen! Det kan være lurt å ta opp temaet igjen med jevne mellomrom. Jo mer man snakker sammen, jo lettere blir det å snakke om det man synes er vanskelig.


Mange gruer seg litt til å ta praten om alkohol. Ikke tenk på det som en stor samtale du må forberede veldig. Det er bedre å ha flere korte samtaler, enn å vente på det perfekte øyeblikket til å ta den store, alvorlige praten.


Fakta om ungdom og alkohol

Hvordan får jeg en god og åpen samtale når barnet blir tenåring?

I tenårene møter ungdom mer motstand enn de gjorde da de var yngre. De får kritiske blikk på gata, de evalueres og karaktersettes i skolen, og de er sin egen strenge dommer i hverdagen. Da er det ekstra viktig at de ikke møter det samme dømmende og skeptiske blikket hjemme. Vis at du er en mamma og pappa som er der og elsker dem uansett. Trøst dem når de har det dårlig, hjelp dem når de står fast og lytt til dem uten å dømme. Skal du få til en åpen og ærlig samtale om rus og andre ting som er vanskelige å snakke om, må du først vise at du er en voksen det er trygt og godt å åpne seg for.

Hvem tror du har størst påvirkning på ungdoms alkoholvaner?


Det snakkes mye om medias påvirkning på barn og unge, men nå det gjelder ungdom og alkohol, viser faktisk forskning at det er foreldrene som har størst påvirkning. I familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig.


Mange tror at ungdom er mest opptatt av hva vennene synes. Slik er det i mange tilfeller, men bildet er ikke like tydelig når det gjelder alkohol. Forskning viser at i familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig.


Det stemmer! Når det gjelder ungdom og alkohol, viser forskning at foreldrenes påvirkning er aller viktigst. I familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig.


Fem råd til deg som er tenåringsforelder

 • 1. Ikke gi barnet ditt alkohol

  En av de mest seiglivede mytene som finnes er at det er lurt å sende alkoholholdig drikke med barn under 18 på fest fordi da ”vet du i alle fall hva de drikker”. Ungdom som får smake hjemme eller som møter aksept hjemme for at de drikker alkohol, drikker mer og oftere ute blant sine jevnaldrende.

 • 2. Sett klare regler - og følg dem opp

  Vær tydelig på at du ikke aksepterer at barnet ditt drikker før han eller hun er 18. Ved å være tydelig blir det mindre sannsynlig at ungdommen bryter reglene.  På den måten kan de også bruke deg som en «unnskyldning» for å si nei til alkohol. «Nei, jeg vil ikke drikke for da kommer jeg i trøbbel med foreldrene mine».

  Tydelige foreldre, med tydelige grenser gir barna sine bedre erfaringer med alkohol enn de som har mer ettergivende foreldre.

 • 3. Gå foran med et godt eksempel

  Bruke alkovett, og ha et bevisst forhold til hvor ofte du drikker og hvor mye du drikker. Ungdom i dag ser opp til foreldrene sine som rollemodeller også når det kommer til alkohol. De speiler ofte det de har vokst opp med.

 • 4. Snakk med andre foreldre

  Prøv å skape et foreldrenettverk i nabolaget. Ta initiativ til å lage felles regler rundt alkoholbruk, innetider og henting fra fest. Da unngår du endeløse diskusjoner om at “alle andre får lov”. Selv om dere ikke blir enige om alt, får du innsikt i hva andre foreldre tenker, og det blir lettere å ta kontakt igjen dersom det skulle oppstå en situasjon.

  Sørg også for å bekrefte avtaler om besøk og overnatting med de andre foreldrene, ikke bare med ungdommen selv. Mange foreldre sitter uvitende på hytta mens tenåringen har hjemme alene-fest. Det koster lite å ta en kjapp telefon og spørre: “Unnskyld, jeg ville bare dobbeltsjekke, stemmer det at sønnen min skal overnatte hos dere nå på lørdag?”

 • 5. Vær tilgjengelig, følg med og følg opp

  Gi barnet faste “innetider” og vær våken når ungdommen kommer hjem. Tilby deg å kjøre eller hente ungdommene på fest, og ta deg tid til en samtale og litt nattmat når dere kommer hjem.

  Gi klar beskjed til barnet ditt at de MÅ ringe hvis de har kommet i en vanskelig situasjon eller opplever at venner er i trøbbel fordi de har drukket for mye.

  Ved å bry deg om vennene til ungdommen din, og ha et åpent hjem, øker du sjansen for at de føler at de kan komme til deg med spørsmål og problemer. Også når det gjelder alkohol

Hva gjør jeg hvis tenåringen kommer full hjem?

 • Sjekk at tenåringen er ok og ikke viser tegn på alkoholforgiftning, og få han eller henne i seng. Vis at du er der, at du bryr deg og at det alltid er lov å komme hjem, selv om man har gjort noe dumt.
 • Vent med den store samtalen til neste morgen. Dette er en utfordrende situasjon, både for deg og barnet ditt, og det er mye følelser involvert. Både du og tenåringen vil få en bedre samtale hvis dere venter til dere har fått opplevelsen litt på avstand.
 • Sett av tid til å snakke ordentlig sammen. Still konkrete spørsmål om hva som har skjedd, hva tenåringen drakk og hvem han/hun var sammen med. Ikke gjør samtalen til et forhør, men spør gjerne om hvilke opplevelser tenåringen har hatt.
 • Vær rolig og vis at du bryr deg om hvordan barnet ditt har det. Da er sjansen større for at tenåringen din også forteller om de vonde eller vanskelige opplevelsene han eller hun har hatt. Alkohol øker risikoen for at man sier eller gjør ting man angrer på, eller blir utsatt for ting man ikke klarer å stoppe. Ikke vær så konfronterende at barnet blir redd for å fortelle deg hva han eller hun har opplevd.
 • Ta utgangspunkt i deg selv og din egen opplevelse når dere snakker sammen. Beskriv hva du føler og tenker. Fortell at du er opprørt, sint, redd eller skuffet, men ikke spekuler i tenåringens motiver eller legg ord i munnen på han eller henne. Harde anklager tvinger barnet ditt i forsvarsposisjon, og fører dere fort inn i en ond sirkel av kjefting og surhet.
 • Hvis dere allerede har laget tydelige regler rundt alkohol, bør dere ta en ny gjennomgang av hva  de er og hvorfor de er viktige. Hvis dere ikke har laget regler, er dette en god anledning til å gjøre det.
 • Vis at regelbruddet får konsekvenser på andre måter enn ved å kjefte. Er det naturlig med noen sanksjoner etter brutte avtaler? Skal dere skjerpe praksisen med for eksempel henting på fest? Bestem deg for hva som skal skje videre, og følg det opp.


Hvordan hjelpe ungdom til å ha det bra?

Var denne siden nyttig?

Dette har andre svart

86%

Ja

11%

Litt

3%

Nei

Relaterte saker

– De stoler på foreldrene sine

Advarer mot skadelige drikkevaner blant ungdom

– Kjipe foreldre bidrar til å stoppe smitten